Menu
    English

    Sociaal Financiële Dienstverlening deeltijd

    Associate degree

    • Duur en startmoment

      2 jaar, september

    • Opleidingstype

      Deeltijd Associate degree

    • Taal

      Nederlands

    Wil jij jezelf ontwikkelen tot een maatschappelijk betrokken sociaal financieel dienstverlener?

    Als sociaal financieel dienstverlener heb je de vaardigheden om mensen te ondersteunen richting financiële zelfredzaamheid. Je speelt een cruciale rol in het, waar mogelijk, voorkomen en aanpakken van financiële vraagstukken. Je bent in staat om rekening te houden met diverse sociale, maatschappelijke, culturele en persoonlijke omstandigheden van de cliënten. Zodoende zorg je ervoor dat je altijd aansluiting vindt bij de leefwereld van jouw cliënt.

    Tijdens deze tweejarige deeltijd Associate degree-opleiding verken je de vele mogelijkheden voor verdieping en verbreding in de sociaal financiële dienstverlening. Deze opleiding biedt een waardevolle aanvulling op mbo-opleidingen en legt extra nadruk op belangrijke aspecten zoals het sociale element van het beroep, het versterken van communicatieve vaardigheden en het stimuleren van de zelfredzaamheid van cliënten. Je ontwikkelt tevens een onderzoekende houding, waarbij je actief nieuwe oplossingen ontdekt. Daarnaast bereidt de opleiding je voor op een dynamische uitvoeringsrol, waarin je direct impact hebt op het leven van mensen. Het belang van een verbindende rol, waarbij samenwerking met partners centraal staat, wordt eveneens benadrukt.

    "Draag bij aan de financiële zelfredzaamheid van cliënten."

    Voorlichtingsactiviteiten

    Bekijk het aanbod en meld je aan
    Alles over de open dag van Sociaal Financiële Dienstverlening

    Studie in Cijfers

    studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
    Laatste wijziging op 28-08-2024 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
    Deze opleiding
    Landelijk gemiddelde deze studie (5 opleidingen)

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Ons onderwijs

    Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

    Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:

    • kennisbasis van het beroep
    • handelen in de beroepspraktijk
    • eigen professionele identiteit
    • persoonlijke ontwikkeling

    Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

    Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

    Het eerste jaar

    Het eerste jaar van de opleiding biedt een stevige introductie tot de essentiële concepten en praktijken van financiële dienstverlening en is ontworpen om je een sterke basis te bieden voor jouw verdere professionele ontwikkeling.

    Enkele voorbeelden:

    • Kennismaking met de basisprincipes: we nemen de tijd om je vertrouwd te maken met de fundamenten van het methodisch handelen in de financiële en juridische dienstverlening, inclusief budgetteringstechnieken, belastingwetten en de beginselen van wet- en regelgeving.
    • Inzicht in sociale wetgeving: je leert over de sociale wet- en regelgeving die van invloed is op de financiële situatie van individuen. Dit helpt je om een breder perspectief te krijgen op de financiële uitdagingen waarmee mensen kunnen worden geconfronteerd.
    • Ontwikkeling van communicatieve vaardigheden: communicatie is essentieel in dit vakgebied. Daarom besteden we aandacht aan het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, empathie en ethiek, waardoor je effectiever professioneel kunt communiceren met cliënten en collega's.
    • Praktijkgerichte benadering: we hechten veel waarde aan praktijkgericht leren. Aangezien onze opleiding in deeltijd wordt aangeboden, is het essentieel om tijdens je studie praktijkervaring op te doen. We integreren voortdurend praktijkvoorbeelden in onze lessen, omdat we geloven dat het belangrijk is dat je de opgedane kennis en vaardigheden direct kunt toepassen in de praktijk.
    • Persoonlijke begeleiding: we begrijpen dat het combineren van studie met werk en andere verplichtingen uitdagend kan zijn. Daarom bieden we persoonlijke begeleiding en ondersteuning om ervoor te zorgen dat je succesvol kunt zijn in jouw studie.

    Het tweede jaar

    Na de stevige basis die in het eerste jaar is gelegd, biedt het tweede jaar meer verdieping en uitdaging, waarmee jij je kunt ontwikkelen tot een competente en zelfverzekerde professional op het gebied van sociaal financiële dienstverlening. We bouwen voort op de vakken die je hebt gevolgd in het eerste jaar.

    Enkele voorbeelden:

    • Verdieping van kennis: we gaan dieper in op complexe onderwerpen binnen de financiële dienstverlening, zoals geavanceerde budgetteringstechnieken, fiscale wetgeving en aspecten van schuldhulpverlening.
    • Praktische toepassingen: je krijgt de kans om je theoretische kennis verder te verfijnen door middel van praktijkgerichte projecten, case studies en praktijkervaring. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de leefwereld van de cliënt en wordt uitgebreid ingegaan op stress-sensitief werken.
    • Professionele ontwikkeling: we richten ons ook op de verdere ontwikkeling van jouw professionele identiteit en vaardigheden, zoals leiderschap, samenwerking en ethisch handelen in de context van financiële dienstverlening.
    • Specialisatie: afhankelijk van jouw interesses en carrièredoelen, bieden we mogelijkheden voor specialisatie binnen bepaalde aspecten van de financiële dienstverlening, zodat je je kunt concentreren op de gebieden die het beste bij jou passen.
    • Zelfstandigheid en autonomie: je zult merken dat je meer zelfstandigheid en autonomie krijgt in je leerproces, waarbij je de kans krijgt om zelfstandig onderzoek te doen en jouw eigen leertraject vorm te geven. Dit bereidt je voor op het afstuderen, waarbij je in overleg met je praktijkplek een onderwerp kiest om op af te studeren.

    Kennis en vaardigheden

    Als student Sociaal Financiële Dienstverlening ontwikkel je een breed scala aan vaardigheden die essentieel zijn voor succes binnen dit vakgebied, inclusief het juridische aspect. Hierbij kun je denken aan:

    • Methodisch handelen: je leert systematisch en gestructureerd te werk te gaan bij het analyseren van financiële situaties en het vinden van passende oplossingen. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de juridische aspecten van financiële dienstverlening, zoals wet- en regelgeving met betrekking tot schuldhulpverlening en belastingen.
    • Samenwerken: je krijgt de kans om samen te werken met medestudenten, docenten en professionals uit het werkveld, waarbij juridische kwesties vaak een rol spelen. Door samen te werken aan projecten en opdrachten leer je effectief te communiceren over juridische zaken en juridische procedures te volgen.
    • Communiceren: communicatie is een sleutelvaardigheid binnen de Sociaal Financiële Dienstverlening, inclusief het juridische aspect. Je leert helder en effectief te communiceren over juridische kwesties met cliënten, collega's en andere belanghebbenden, waarbij je rekening houdt met de juridische terminologie en procedures.
    • Probleemoplossend vermogen: je ontwikkelt het vermogen om juridische vraagstukken te analyseren, problemen te identificeren en juridisch verantwoorde oplossingen te bedenken. Dit omvat het kunnen interpreteren en toepassen van wet- en regelgeving binnen de context van financiële dienstverlening.
    • Lerend vermogen: in een omgeving waar wet- en regelgeving voortdurend verandert, is het vermogen om continu te blijven leren en jezelf te ontwikkelen van onschatbare waarde. Je wordt aangemoedigd om op de hoogte te blijven van nieuwe wet- en regelgeving, juridische ontwikkelingen te volgen en jouw juridische kennis voortdurend bij te werken.

    Je ontwikkelt niet alleen een diepgaand begrip van financiële concepten en praktijken, maar ook een brede juridische kennis die jou voorbereidt op een succesvolle carrière waarin je de financiële belangen van cliënten behartigt binnen de grenzen van de wet.

    Werk en studie

    Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden

    Keuze en begeleiding

    Keuze

    Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van Rotterdam Academy, waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

    Ondersteuning

    Iedere student is uniek en heeft eigen ideeën over studiedoelen. In onze ondersteuning maken we je bewust van jouw capaciteiten, kansen en uitdagingen. Als je merkt dat je moeite hebt met een bepaald vak, bieden we mogelijkheden om je kennis hiervan bij te spijkeren, zowel tijdens als voorafgaand aan de opleiding. Als student krijg je een persoonlijke coach (docent) toegewezen die je begeleidt bij jouw studie en de voortgang ervan in de gaten houdt. Bovendien kun je altijd terecht bij Studentzaken en de studentendecaan voor ondersteuning bij specifieke problemen. .

    Studeren met een functiebeperking

    Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

    Vakken

    Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

    Onderwijsvorm

    Hoe is het onderwijs ingericht?
    1 dag les per week
    12 uren zelfstudie per week
    Legenda
    Praktijk
    Keuzeruimte
    Theorie
    Begeleiding

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding?

    Na je afstuderen

    Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

    Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

    Beroepen

    De Ad-opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening leidt op tot functies binnen de sociaal financiële dienstverlening. De Sociaal Financiële Dienstverlening-professional heeft een achtergrond en expertise op het gebied van financiën en sociale dienstverlening, waardoor deze in staat is om cliënten te helpen bij het verbeteren van hun financiële situatie en (zelf)redzaamheid.

    Een aantal voorbeelden van beroepen:

    Een budgetcoach helpt individuen en gezinnen om een overzichtelijke en realistische begroting op te stellen en begeleidt hen bij het opzetten van een budget, het plannen van uitgaven, het verminderen van schulden en het opbouwen van spaargeld. Ook biedt een budgetcoach ondersteuning bij het oplossen van financiële problemen en het nemen van verantwoordelijke financiële beslissingen.

    Een schuldhulpverlener werkt met mensen die te maken hebben met schulden en financiële problemen. Een schuldhulpverlener beoordeelt hun financiële situatie, stelt een aflossingsplan op en onderhandelt met schuldeisers om tot haalbare oplossingen te komen. Daarnaast biedt een schuldhulpverlener ook begeleiding en advies om herhaling van schulden te voorkomen.

    In deze rol richt de Sociaal Financiële Dienstverlening-professional zich specifiek op het geven van financieel advies aan kwetsbare groepen. Als financieel adviseur help je hen bij het begrijpen van financiële processen, het beheren van hun financiën en het nemen van beslissingen op het gebied van sparen, investeren en verzekeren.

    Een financieel dienstverlener helpt mensen met diverse problemen, waaronder financiële moeilijkheden. Een financieel dienstverlener biedt (beperkte) emotionele ondersteuning, verwijst cliënten door naar relevante diensten en helpt hen bij het verkrijgen van financiële hulpbronnen en sociale voorzieningen.

    Als assistent-bewindvoerder werk je samen met een bewindvoerder in de juridische en financiële sector. Een assistent-bewindvoerder biedt ondersteuning bij de uitvoering van bewindvoering taken, voornamelijk gericht op het beheren van de financiën van mensen die niet in staat zijn om dit zelf te doen.

    Voorbeelden van deze taken:

    • Financieel beheer: Een belangrijke verantwoordelijkheid van een assistent-bewindvoerder is het beheren van de financiën van cliënten. Dit omvat het openen en beheren van bankrekeningen, het beoordelen en betalen van rekeningen, het opstellen van begrotingen en het bijhouden van de financiële administratie.
    • Budgetplanning: Een assistent-bewindvoerder helpt cliënten bij het opstellen en volgen van een realistisch budget. Dit omvat het identificeren van inkomsten en uitgaven, het bepalen van prioriteiten, het adviseren over besparingsmogelijkheden en het bewaken van de naleving van het budget.
    • Contact met schuldeisers: In geval van schulden is de assistent-bewindvoerder verantwoordelijk voor het communiceren met schuldeisers namens de cliënt. De assistent-bewindvoerder onderhandelt over betalingsregelingen, voert correspondentie en zorgt ervoor dat schulden op een georganiseerde en haalbare manier worden aangepakt.
    • Rapportage en administratie: Een belangrijk onderdeel van het werk van een assistent-bewindvoerder is het bijhouden van een gedetailleerde en nauwkeurige administratieve documentatie. De assistent-bewindvoerder stelt financiële overzichten en rapportages op, houdt inventaris bij van activa en verplichtingen, en zorgt ervoor dat alle juridische vereisten worden nageleefd.
    • Communicatie en samenwerking: Als assistent-bewindvoerder communiceer je regelmatig met cliënten, familieleden, zorgverleners en andere relevante samenwerkingspartners. De assistent-bewindvoerder biedt informatie, beantwoordt vragen, biedt ondersteuning en bevordert een goede samenwerking om de belangen van de cliënt zo goed mogelijk te behartigen.

    Doorstuderen

    Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.

    Bekijk je doorstroommogelijkheden

    Meet the alumni

    Interviews met oud-studenten Sociaal Financiële Dienstverlening

    Locatie

    Waar ga je studeren?

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties