Financiële problemen zijn een veel voorkomend fenomeen in heel Europa. De studenten van de Ad-opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening worden opgeleid tot professionals die het verschil kunnen maken. Internationalisering versterkt hierbij niet alleen de kennis en vaardigheden, maar ook het bewustzijn van hun eigen professionaliteit. Het begrijpen van schuldhulpverlening en sociale zekerheidsstelsels in andere landen is bij de opleiding van groot belang. Een internationale uitwisseling draagt bij aan het vinden van kansen en oplossingen binnen complexe sociaal-financiële vraagstukken.
“Dit bezoek aan België heeft mij inzichten gegeven over hoe het er bij hen aan toe gaat in de financiële hulpverlening.”
Op de eerste dag brachten de studenten een bezoek aan het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) en aan het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn), twee organisaties die zich samen inzetten voor het verbeteren van het welzijn van mensen met schuldenproblematiek. Ondanks de grote verschillen tussen onze landen leerden de studenten veel over de integrale aanpak in ons buurland. Daarnaast hebben de studenten opgemerkt dat er veel herkenning en erkenning is in de benadering van mensen in nood. Het was inspirerend en mooi om te zien hoe dit in het Belgische systeem van sociale zekerheid in zijn werk gaat.
Later op de dag zijn de studenten op bezoek geweest bij Hogeschool UCLL (Campus Sociale School). Tijdens het bezoek aan de Graduaat opleiding Maatschappelijk Werk deelden de studenten ervaringen op het gebied van sociale, financiële en juridische dienstverlening. Door kennis te delen, contacten te leggen en systemen te vergelijken wisten de studenten het beste in elkaar naar boven te halen.
“We hebben kennis opgedaan van verschillende internationale perspectieven.”
Op dag twee stond het verkennen van het juridische landschap in België centraal. Gedurende deze dag deden de studenten inzichten op over schuldoverlast in België, een belangrijk onderdeel binnen de Ad-opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening. Ze onderzochten de juridische structuur en regelgeving in België, als basis voor het vergelijken met het systeem in Nederland.
Van Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) ontvingen de studenten waardevolle informatie over schuldoverlast in België. SAM nam de studenten mee in de wereld van budgetten en schulden, inzichten die goed aansluiten bij de focus van de opleiding. Een gerechtsdeurwaarder bood inzicht in de invordering van schulden en inspireerde de studenten met voorbeelden van hoe gerechtsdeurwaarders maatschappelijk verantwoord bijdragen aan rechtvaardigheid en rechtsorde in de samenleving. Als laatste vertelde een advocate de studenten meer over de collectieve schuldenregeling in België en gaf hen mee dat er diverse wegen zijn naar oplossingen voor schuldproblematiek.
Van elkaar leren op het gebied van sociale zekerheid en schuldhulpverlening stond centraal tijdens dit werkbezoek. Wat voor onze studenten vanzelfsprekend is in hun dagelijks werk, kan in een ander land juist anders zijn. Deze reis is een hernieuwde eerste stap in het aangaan van internationale betrekkingen. We kijken uit naar meer!