Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Ons onderwijs
Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:
- kennisbasis van het beroep
- handelen in de beroepspraktijk
- eigen professionele identiteit
- persoonlijke ontwikkeling
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Het eerste jaar
In het eerste jaar leer je methodisch werken en krijg je inzicht in hoe jij goed contact kunt maken met cliënten. Daarnaast volg je vakken als levenslooppsychologie, psychopathologie, preventie en professioneel rapporteren en heb je coachlessen waarin je reflecteert op je eigen ontwikkeling. Per week werk je tenminste 16 uur in de praktijk.
Het tweede jaar
In het tweede jaar leer je steeds beter situaties in de praktijk te beoordelen en weet je hoe je kunt handelen in verschillende situaties. Je leert integraal te werken. In de eerste helft van het tweede jaar volg je vakken als wet- en regelgeving, geweld en trauma, trends in de samenleving en begeleiden en interveniëren. Daarnaast heb je net als in het eerste jaar coachlessen waarin je reflecteert op je eigen ontwikkeling. In de tweede helft van het tweede studiejaar werk je aan je afstuderen waarbij je bijvoorbeeld een groot verbeterplan opstelt. Per week werk je tenminste 16 uur in de praktijk.
Werk en studie
Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van Rotterdam Academy, waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft eigen ideeën over studiedoelen. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op bureau Studentzaken en de studentendecaan van Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.
Studeren met een functiebeperking
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenSemester 1
- Basis Nederlands
- Beroepsproduct 1: oriëntatie op het beroep
- Oriëntatie op beroep
- Levenslooppsychologie
- Gespreksvaardigheden
- Talentontwikkeling 1
Semester 2
- Beroepsproduct 2: cliënt in de samenleving
- Cliënt in de samenleving
- Methodisch handelen
- Motiverende gespreksvoering
- Talentontwikkeling 2
- Maatschappelijk project
Semester 1
- Beroepsproduct 3: geweld en trauma
- Psychopathologie
- Zingevende gespreksvoering
- Talentontwikkeling 3
Semester 2
- Beroepsproduct 4: kansen grijpen
- Kansen grijpen
- Talentontwikkeling 4
- Internationalisering
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroepsbeeld
Bij de Ad-opleiding Sociaal Werk word je opgeleid tot sociaal werker. Met je diploma heb je veel baankansen, zoals jongerenwerker, persoonlijk begeleider, wijkteamwerker, preventiewerker, zorgregisseur, activiteitenbegeleider of coördinator vrijwilligerswerk.
Mensen kunnen met diverse vragen en problemen bij de sociaal werker terechtkomen. Deze vragen en problemen kunnen voorkomen in verschillende deelgebieden zoals: wijkgericht werken, mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, ouderenzorg, jeugdzorg, participatie & buurtwerk en vrijwilligerswerk.
Als sociaal werker opereer je in de dagelijkse thuisomgeving van mensen en netwerken, zoals familie, school en werk. In deze contexten betekent sociaal werk bijvoorbeeld: het organiseren en verbinden van meer passende mantelzorg, verbeteren van wijkvoorzieningen en verbinden van verschillende culturen.
In de context van gemeenschappen zoals de straat, wijk of het land gaat sociaal werk om vraagstukken over wet- en regelgeving, voorzieningen en de rol van formele instanties en instellingen, het verbinden van verschillende culturen, wijkvoorzieningen, onderwijsvoorzieningen, werkgelegenheid en sociaal beleid.
Doorstuderen
Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.