Menu
    English

    Software Development voltijd

    Associate degree

    • Duur en startmoment

      2 jaar, september

    • Opleidingstype

      Voltijd Associate degree

    • Taal

      Nederlands

    Wil jij je ontwikkelen tot professional op het gebied van software development en leren hoe jij meerwaarde kunt leveren aan organisaties in dit dynamische vakgebied?

    Tijdens de tweejarige Associate degree-opleiding Software Development ontwikkel jij je tot de software professional van nu én de toekomst. De opleiding vergroot jouw kennis, vaardigheden en inzichten over de inzet van bestaande en toekomstige softwaretoepassingen. Je leert hoe problemen in applicaties aangepakt worden en je draagt bij aan het toegankelijk maken van systemen met front-end-oplossingen. Tijdens de opleiding word je uitgedaagd om out of the box te denken en uitdagingen aan te gaan, en kun je zelf de keuze maken wat voor developer je wilt worden. Je leert zelfstandig en proactief te functioneren binnen een team en ontwikkelt vaardigheden om jouw IT-kennis en ideeën over te dragen aan collega’s en klanten.

    Software development is een dynamisch vakgebied. De kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens je colleges, projecten en praktijkopdrachten sluiten nauw aan op de ontwikkelingen in het vak. Je maakt jezelf diverse programmeertalen eigen en leert deze op de juiste manier toe te passen. Daarnaast leer je hoe je advies uitbrengt over de toekomstige inzet en impact van IT binnen een organisatie en werk je aan jouw professionele vorming.

    Tijdens de studie leer je naast programmeren ook hoe je jezelf kan verbeteren. Dit doe je door retrospectives te houden. Zo kom je er samen met je docenten achter waar je nog kan groeien en waar je al goed bezig bent. Op deze manier kun je gericht werken aan bepaalde skills. Dit zorgt er ook voor dat je anderen kan helpen te groeien en zo verder te komen. Daarnaast word je geholpen bij het leren om te leren. Dit klinkt misschien gek maar iedereen leert anders en het is belangrijk dat je een leven lang blijft ontwikkelen. Hier ga je dus mee aan de slag om jou te vormen tot een IT-professional waar het bedrijfsleven om staat te springen.

    'Software is overal.'

    Voorlichtingsactiviteiten

    Bekijk het aanbod en meld je aan
    Alles over de open dag van Software Development

    Studie in Cijfers

    studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
    Laatste wijziging op 28-08-2024 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
    Deze opleiding
    Landelijk gemiddelde deze studie (6 opleidingen)

    Na het afstuderen (landelijke cijfers)

    Baan op niveau

    92%

    Baan binnen het vakgebied

    74%

    Een baan vinden

    6 maanden

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Onderwijsvisie

    Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

    Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

    • De kennisbasis van het beroep
    • Handelen in de beroepspraktijk
    • Je eigen professionele identiteit

    Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

    Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

    Het eerste jaar

    Per semester staat er één thema centraal. In het eerste semester is dit: Front-end en Back-end. Dit betekent dat je software vanaf de basis gaat benaderen en gaat leren hoe het werkt. Deze basis breid je snel uit met vakkennis en challenges die hierbij horen. Het tweede semester focust zich op Mobile. Mobile devices werken anders dan een gewone computer en dit zie je ook terug in de software die ervoor gebruikt wordt.

     

    Het tweede jaar

    In het tweede jaar ga je verder met het verdiepen en verbreden van jouw kennis op het gebied van software development en komen concepten als Data, Security en Ethiek aan bod. Je begint jaar 2 met een semester dat draait om Security & Compliance. Software moet veilig zijn en je leert over kansen en gevaren binnen software. Je kijkt bijvoorbeeld naar de werking van een computervirus en wat een rootkit precies is.
     
    Daarnaast ga je aan de slag met data in al zijn vormen. Small en Big Data komen aan bod en ook wat je hier mee kunt in onze moderne wereld.
     
    Je krijgt steeds meer vrijheid in het kiezen van een programmeertaal, waarbij het belangrijkste uitgangspunt is dat de juiste taal gekozen wordt voor een specifieke situatie. Deze keuzes dienen allemaal onderbouwd te zijn en overdraagbaar. De uitwerking van een opdracht programmeer je in één van de volgende programmeertalen: Python, JavaScript, C#, C++ of C. Zo zorgen we ervoor dat jij een kritische blik ontwikkelt en behoudt op software en jouw eigen handelen.
     
    Tijdens de opleiding wordt er nauw samengewerkt met het bedrijfsleven. Dit bouwt op naar een afstudeeropdracht die dient als afsluiting van de opleiding.

    Praktijkopdrachten

    Binnen de opleiding Ad Software Development werk je met praktijkopdrachten. Deze opdrachten komen uit het bedrijfsleven en kun je bij een bedrijf naar keuze uitvoeren. Hierdoor kun je een kijkje in de keuken nemen bij verschillende soorten bedrijven en hiermee uitvinden wat bij jou past. Je krijgt met deze opdrachten ook de kans om voor de organisatie waar de opdracht wordt uitgevoerd een meerwaarde te creëren.

    Keuze en begeleiding

    Keuze

    Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van Rotterdam Academy, waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

    Ondersteuning

    Iedere student is uniek en heeft eigen ideeën over studiedoelen. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op bureau Studentzaken en de studentendecaan van Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

    Studeren met een functiebeperking

    Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

    Vakken

    Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

    Onderwijsvorm

    Hoe is het onderwijs ingericht?
    4 dagen les per week
    20 uren zelfstudie per week
    Legenda
    Praktijk
    Keuzeruimte
    Theorie
    Begeleiding

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding?

    Na je afstuderen

    Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

    Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

    Beroep

    Een afgestudeerde van de Ad Software Development komt in het werkveld van de IT terecht. Dit werkveld is enorm breed en dynamisch. Met de Associate degree Software Development kun je bij zowel grote als kleine (commerciële) bedrijven aan de slag, of bijboorbeeld bij de overheid. Software is overal. Of het nu gaat om het ontwikkelen van een app of het koppelen van systemen, als afgestudeerde Ad Software Development kun je direct aan de slag en meedraaien binnen een team in één van de volgende functies:
     
    • Full Stack Developer
    • Front-end/Back-end Developer
    • Software Tester
    • DevOps Engineer
    • Software Consultant
    • Security Consultant
    • IT Consultant

     

    Doorstuderen

    Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.

    Bekijk je doorstroommogelijkheden

    Locatie

    Waar ga je studeren?

     

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties