Menu
    English

    Meer dan coderen: persoonlijke begeleiding en sportieve twists bij Software Development

    Interview met docent Jelle van der Loo

    Meet Jelle van der Loo! Na het volgen van de Associate degree ICT Service Management is Jelle nu een enthousiaste docent bij Software Development, met veel persoonlijke aandacht voor zijn studenten. Naast zijn passie voor IT heeft Jelle nog een grote passie: sport! In dit artikel vertelt hij meer over wie hij is, de opleiding en hoe hij experimenteert met sport in het hbo-onderwijs.

    Kun je ons iets vertellen over jezelf en jouw ervaring?

    Ik ben begonnen in een hele andere wereld dan de IT, namelijk op het mbo-niveau 4 Sport en Bewegen. Hier heb ik de opleiding tot buitensportinstructeur gevolgd, waarbij ik mij richtte op sporten zoals kajakken, mountainbiken en klimmen. Om in deze branche echt door te groeien, moest ik naar het buitenland. Op dat moment had ik daar geen behoefte aan en besloot ik een nieuwe studie te gaan volgen.

    Dit was de Ad-opleiding ICT Service Management. Ik was compleet nieuw in de wereld van IT, maar ik zag een grote baangarantie voor de toekomst, wat mij motiveerde. Daarnaast vond ik het idee van twee jaar leren voor een diploma een fijne gedachte en overzichtelijk. Na de Ad ben ik doorgestroomd naar de bachelor en heb ik de opleiding Business Information Management bij Hogeschool Rotterdam afgerond. Toen was het tijd om aan het werk te gaan bij Rotterdam Academy.

    Ik was compleet nieuw in de wereld van IT, maar ik zag een grote baangarantie voor de toekomst.

    Waarom heb je gekozen om eerst een Ad te doen en niet direct de bachelor?

    Op het moment dat ik de opleiding ging doen was ik al iets ouder, namelijk 28 jaar. Het feit dat een Ad slechts twee jaar duurt, maakte het voor mij behapbaar en minder een gok. Doordat twee jaar goed te overzien is en je al snel richting de afrondende fase gaat, heb ik het als heel prettig ervaren. Dat merk ik nu bij mijn studenten ook.

    Ik ben een doener, waardoor het praktische van een Ad beter bij mij past. Dit bleek toen ik ging doorstuderen bij de bachelor. Dit was een onwijs grote stap, het theoretische gedeelte viel mij zwaar, maar het is gelukt!

    Docent Jelle van der Loo in het RAcaféFoto: Jelle van der Loo op de iconische blauwe RAc-bank. Fotograaf: Lara van der Reijken

    Is dit ook de reden dat je bij Rotterdam Academy bent gaan lesgeven?

    Absoluut! Tijdens mijn eigen studie heb ik echt ontdekt hoe waardevol een Ad kan zijn. Het geeft studenten niet alleen een stevige basis, maar ook een succeservaring die hen helpt meer zelfvertrouwen te krijgen. Vooral voor mbo-studenten die de stap naar het hoger onderwijs willen maken, is dat superbelangrijk.

    Voor mij persoonlijk was de praktijkgerichte aanpak van de Ad een echte eyeopener. Het leerde me niet alleen de theorie, maar ook hoe ik die direct kon toepassen. Dat heeft me enorm geholpen, en daar bouw ik nu nog steeds op voort. Dankzij mijn Ad heb ik jaren later zelfs mijn master behaald. Die ervaring wil ik graag doorgeven aan mijn studenten!

    Ik ben een doener, waardoor het praktische van een Associate degree beter bij mij past.

    Hoe omschrijf je jouw onderwijsstijl?

    Mijn onderwijsstijl is praktisch en flexibel. Ik geloof dat onderwijs zich moet aanpassen aan de student en met de diverse instroom in onze opleiding, van havo en mbo tot bachelor, vraagt dat om een aanpak die voor iedereen werkt. Veel studenten combineren hun studie met werk en hebben andere leerbehoeften. Daarom zoek ik altijd naar manieren om mijn studenten te bereiken en pas ik mijn lessen aan op wat zij nodig hebben. Soms betekent dat dat ik af moet wijken van de standaard werkwijze, en die vrijheid krijg ik bij Software Development. Juist dat maakt lesgeven voor mij zo leuk!

    Je past je lessen aan op de studenten en zoekt naar nieuwe manieren om ze te bereiken. Waar moeten we dan precies aan denken?

    Een goed voorbeeld daarvan is mijn experiment met sport in het onderwijs. Op de middelbare school is beweging vaak een vast onderdeel van de dag, maar zodra studenten op het hbo komen verdwijnt dat volledig. Dat vond ik zonde, want beweging kan juist helpen bij concentratie, samenwerking en motivatie. Daarom ben ik gaan onderzoeken hoe we sport kunnen integreren in het hbo-onderwijs.

    Ik heb bijvoorbeeld gebokst met de studenten in de les. De reacties waren super positief! Ze waren alerter en vonden het leuk. Helaas is het hbo hier nog niet echt op ingericht, maar ik wil hier in de toekomst zeker meer mee doen.

    Ik experimenteer met sport in het onderwijs. Zo heb ik met de studenten gebokst tijdens een les. Ze waren super positief!

    Heb jij een favoriet project van de opleiding?

    Zeker! Mijn favoriete project is de samenwerking met Hogeschool West-Vlaanderen. Dit is het laatste project voordat studenten gaan afstuderen, ze werken dan aan échte praktijkvraagstukken. Denk aan het programmeren van containers voor de haven in Rotterdam, Antwerpen of Brugge.

    Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat onze studenten samenwerken met Belgische studenten. De programmeertaal verschilt soms, maar vooral de werk- en schoolcultuur zijn totaal anders. Die samenwerking is niet alleen leerzaam, maar ook een goede voorbereiding op hun afstuderen.

    In het RAcafé met docent Jelle van der Loo van Software DevelopmentFoto: Jelle van der Loo in het RAcafé, de plek waar studenten en docenten elkaar ontmoeten. Fotograaf: Lara van der Reijken

    De IT-wereld bestaat traditioneel uit meer mannen, maar gelukkig zien we steeds meer vrouwen de sector betreden. Hoe zie jij deze ontwikkeling binnen de opleiding Software Development?

    De balans tussen mannen en vrouwen in de opleiding wordt langzaam beter, maar het blijft helaas nog steeds voornamelijk een mannenwereld. Toch zou ik de kwaliteit die vrouwen meebrengen graag meer willen zien in dit vakgebied. Vrouwen hebben vaak een creatieve benadering van de opleiding en het beroep en voelen zich vrijer om buiten de gebaande paden te denken. Ze durven meer. Het verbeteren van de balans tussen mannen en vrouwen zou de mannen aanmoedigen om meer openlijk te laten zien wat zij belangrijk of mooi vinden.

    Een diverse mix van mannen en vrouwen zorgt voor veel meer inspiratie en frisse ideeën. Het is belangrijk dat we blijven streven naar meer vrouwen in de tech, omdat hun bijdrage essentieel is voor de toekomst van de sector! Vorig jaar hebben mijn collega’s de eerste editie van Women in Tech , een community voor vrouwelijke studenten in de IT. In deze community helpen ze elkaar om de juiste plek te vinden in de IT-wereld, ervaringen uit te wisselen en te netwerken. Super inspirerend en heel belangrijk.

    Wat ik meegeef aan studenten? Het is belangrijk om bewust te zijn van wat je creëert, want je werk heeft echt impact!

    Na twee jaar zijn de studenten van een Ad klaar met de opleiding. Wat geef jij ze dan als advies mee?

    Wees gewoon jezelf en laat je niet te snel gek maken. Het is makkelijk om je in de waan van de dag te verliezen, maar onthoud dat er genoeg mogelijkheden zijn binnen dit vakgebied.

    Wat nog belangrijker is: sta achter wat je doet. Vraag jezelf af of je écht achter de keuzes staat die je maakt, bijvoorbeeld als je werkt met gebruikersdata of nadenkt over de veiligheid van software. Denk ook aan ethische kwesties, zoals bij software voor drones: waarvoor worden ze eigenlijk gebruikt? Blijf altijd kritisch over wat je maakt en of je daar tevreden mee bent. Het is belangrijk om bewust te zijn van wat je creëert, want je werk heeft echt impact!

    Ik ben en blijf in mijn hart een buitensportinstructeur, dus als laatste wil ik je adviseren om te blijven bewegen, hoe druk je het ook hebt. Sporten zorgt ervoor dat je tot rust komt en mentaal beter in balans bent. Ik kan mij voorstellen dat je denkt ‘daar heb je er weer zo eentje’ , maar geloof mij!

    Hoe ontspan jij na een drukke werkdag?

    Ik kan echt ontspannen wanneer ik tijd doorbreng met mijn gezin met twee jonge kinderen. Dan ren ik lekker door het huis met mijn zoontje of zoeken we kastanjes in het bos. Wanneer ik tijd over heb, ga ik graag sporten. Het liefst ga ik de ijsbaan op om te shorttracken, mijn grote passie van vroeger. Als ik alles zou kunnen doen, zou ik daar zeker weer meer tijd aan besteden. Op de ijsbaan kom ik tot rust!