Drie vrouwelijke IT-docenten van Rotterdam Academy, Ingrid van der Velden, Louella Creemers en Dana Mol, vonden het tijd voor actie en richtten samen Women in Tech op. Wij gingen met ze in gesprek over de community voor vrouwen in IT en over de acceptatie van vrouwen in deze technische wereld.
Jullie hebben met z’n drieën Women in Tech opgericht. Wat is het precies?
Ingrid: Women in Tech is een community voor alle vrouwelijke studenten van onze IT-opleidingen. We zijn dit schooljaar gestart met een netwerkevent om elkaar beter te leren kennen en om de studenten te helpen met het opbouwen van een netwerk binnen Rotterdam Academy, en daarbuiten. Door deze community kunnen de studenten zich oriënteren op de verschillende beroepen, ervaren of ze op de juiste plek zitten en ervaren of het beroep bij ze past.
In mijn 18 jaar in het onderwijs merkte ik dat vrouwelijke studenten in IT vaak overdonderd raken door de mannelijke meerderheid. Velen vragen zich af of ze wel op hun plek zitten en of ze wel willen blijven.
Hoe is het idee van Women in Tech ontstaan?
Ingrid: In mijn 18 jaren in het onderwijs merkte ik dat vrouwelijke studenten in IT vaak overdonderd raken door de mannelijke meerderheid. Velen vragen zich af of ze wel op hun plek zitten en of ze wel willen blijven. Docenten hebben vaak niet genoeg tijd om hier extra aandacht aan te besteden, dus door een community te vormen kunnen we deze vrouwen beter helpen.
Foto (v.l.n.r.): Louella Creemers, Dana Mol, Anjuli Jhakry en Ingrid van der Velden tijdens het eerste Women in Tech-netwerkevent
Het is een mooi initiatief voor onze studenten. Maar waarom is het nodig?
Dana: Er zijn nog altijd veel momenten waarop vrouwen zich niet welkom voelen in de IT-wereld. Daarom willen we ervoor zorgen dat de vrouwelijke studenten van onze IT-opleidingen een wereld binnenkomen waar ze zich welkom en gesteund voelen. Met deze community bieden we hen een veilige omgeving, waar ze hun ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij elkaar.
Ingrid: De community is denk ik noodzakelijk omdat vrouwen in de IT moeten weten dat ze niet alleen zijn. Door de community kunnen ze elkaar makkelijker vinden, ervaringen delen en worden de drempels tussen de verschillende IT-opleidingen weggehaald.
Dana: Vrouwen kunnen een ander perspectief toevoegen aan IT-projecten. Dit verrijkt de samenwerking binnen een IT-team en de producten die er worden gemaakt. Door deze verschillende perspectieven samen te voegen, zorgen we voor betere en innovatieve producten waar alle eindgebruikers wat aan hebben. We hopen ons steentje hieraan bij te dragen door de vrouwen een zelfverzekerd gevoel te geven binnen de branche.
Ik vond het heel mooi om te zien dat we tijdens het panelgesprek zulke kwetsbare onderwerpen konden bespreken. Dat laat zien dat we met elkaar een veilige plek gecreëerd hadden.
Op 25 september heeft het eerste netwerkevent plaatsgevonden. Op het programma stond een gastspreker en een paneldiscussie. Hoe hebben jullie de middag zelf ervaren?
Louella: Ik vond het fantastisch! Er waren alleen maar lachende mensen die met elkaar in gesprek waren. Niet alleen de studenten onderling, maar ook met de gastspreker Hendrika en met andere professionals. De studenten hebben goed om advies gevraagd bij Hendrika en dat was te gek om te zien.
Ingrid: Wat Louella zegt klopt helemaal. Ik heb ook alleen maar vrolijke mensen gezien die met elkaar genetwerkt hebben en geleerd hebben. Zowel wij als de studenten. Echt een super start van de community!
Dana: Het was super inspirerend al deze mensen bij elkaar. Ik vond het heel mooi om te zien dat we tijdens het panelgesprek zulke kwetsbare onderwerpen konden bespreken. Dat laat zien dat we met elkaar een veilige plek gecreëerd hadden. En dat voor een eerste editie! Studenten gaven bij mij aan dat ze er in eerste instantie tegenop zagen, maar blij zijn dat ze toch geweest zijn. Want nu weten ze het zeker: “ik kan het, dus ik ga het doen!”
Volgend jaar komt het Women in Tech-netwerkevent zeker terug! En dan groter, namelijk voor alle opleidingen binnen het Techniek en IT-domein.
Jullie hebben veel enthousiaste reacties ontvangen naar aanleiding van de eerste editie. Wat zijn de toekomstplannen?
Ingrid: We zijn heel enthousiast hoe goed het communitygevoel meteen tot stand is gekomen. We willen in de toekomst onze omgeving op Microsoft Teams gaan gebruiken om elkaar te helpen met tips, eenvoudiger contact te leggen en elkaar te kunnen helpen op het moment dat iemand vastloopt.
Volgend jaar komt het Women in Tech-netwerkevent zeker terug! En dan groter, namelijk voor alle opleidingen binnen het Techniek en IT-domein. Zo kunnen we nóg meer vrouwelijke studenten helpen met een goede start en een fijn netwerk voor hun toekomst.
Foto: één van de drie oprichters van Women in Tech, Ingrid van der Velden, aan het woord tijdens de eerste editie van het netwerkevent.
Komen er naast de netwerkevents ook andere evenementen voor deze studenten?
Ingrid: Deze is vers van de pers, maar we gaan uitbreiden! Naast het netwerkevent willen we meet-ups met thema’s gaan organiseren, waar we studenten aan professionals willen koppelen en ze elkaar willen laten helpen. Bijvoorbeeld om een LinkedInprofiel op te zetten, of met vraagstukken als: hoe stippel ik mijn carrière uit of hoe profileer ik mezelf?
Dana: Super leuke toevoeging! En ik denk dat het heel goed is. Studenten hebben behoefte aan meerdere contactmomenten, dus op deze manier gaan we de community naar een volgend level brengen!
Op dit moment is mijn schatting dat bij de Ad-opleiding Software Development hoogstens 15% van alle studenten vrouw is. En dan zet ik nog hoog in.
Om een beeld te creëren, wat is de verhouding man-vrouw op dit moment bij onze IT-opleidingen?
Louella: Op dit moment is mijn schatting dat bij de Ad-opleiding Software Development hoogstens 15% van alle studenten vrouw is. En dan zet ik nog hoog in.
Ingrid: Bij de andere opleidingen liggen de cijfers nog lager denk ik zelf. Het verschilt per jaar heel erg wat de verhoudingen zijn. Maar we zien wel een groei. We zien zeker meer vrouwen bij ons aan de IT-opleidingen beginnen en afmaken.
Foto: onze Women in Tech-community in actie. Studenten netwerken met elkaar en met professionals
Er is dus een toename aan vrouwelijke studenten, wat mooi! Wat draagt er bij aan deze groei denken jullie?
Dana: De vrouwen van nu worden meer gestimuleerd om een technische studie te kiezen. Vroeger was het al snel: vrouwen kunnen goed zorgen dus je gaat voor de kinderen zorgen. Maar tegenwoordig zeggen de meiden in mijn klas: “Ik hou gewoon van rekenen, cijfers etc. Ik vind dat leuk. Ik ben daar goed in dus dat ga ik doen.’’
Louella: De generatie van nu is opgegroeid met computers en tutorials. Zo kan iedereen met een interesse voor IT en techniek aan de slag. Bijvoorbeeld met het maken van een game of een eigen website. Zo ontdekken ze zelf hun liefde voor techniek, codering en IT!
Ingrid: De IT verandert ook! Er komen meer talen, meer platforms. Dit maakt het laagdrempeliger voor iedere IT-liefhebber en dat is fijn!
Genoeg vrouwen durven er inmiddels voor te gaan staan dat ze heel technisch zijn en hier super trots op zijn! Dat is echt stap één!
Jullie gaan veel betekenen voor de aankomende IT-talenten. Hoe zien jullie de toekomst in de IT voor deze vrouwen?
Dana: Als mensen gewend raken aan vrouwen in de IT-wereld dan worden de mindere ervaringen die wij kennen steeds minder binnen het werkveld en de opleidingen. Deze gewenning gaat ervoor zorgen dat de gelijkheid in deze wereld steeds meer komt. Maar hoe meer wij als docenten de studenten op weg helpen, hoe beter ze voorbereid zijn.
Ingrid: Ik hoop dat er een vaste plek ontstaat bij Rotterdam Academy waar de mensen van de technische opleidingen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen netwerken en elkaar kunnen opzoeken voor advies. Dit netwerk en deze gewenning aan de man-vrouw verhouding in deze sector gaat ervoor zorgen dat we eraan gewend raken dat een vrouw in de IT geen uitzondering is maar meer dan normaal.
Dana: Als we onszelf hiervoor blijven inzetten, gaan we de stereotypes doorbreken. Niet iedere man is super technisch en niet iedere vrouw houdt van zorgen. Genoeg vrouwen durven er inmiddels voor te gaan staan dat ze heel technisch zijn en hier super trots op zijn! Dat is echt stap één!
Bekijk de beelden van het eerste Women in Tech-netwerkevent:
Ingrid van der Velden is teamleider van de Associate degree-opleidingen Software Development en ICT Internet of Things bij Rotterdam Academy. Ze is afgestudeerd in Informatica en heeft jaren in de IT gewerkt als programmeur, consultant en projectmanager. Via haar oude opleiding kwam ze 18 jaar geleden bij Hogeschool Rotterdam terecht en richt ze zich sindsdien op coaching en begeleiding in de IT.
Louella Creemers is Werkplaatsdocent bij de Associate degree-opleiding Software Development. Ze heeft in augustus 2023 haar bachelor Informatica afgerond en is daarna parttime aan de slag gegaan als docent. Hiernaast is ze werkzaam als softwareontwikkelaar.
Dana Mol is kerndocent bij de Associate degree-opleiding Data Analytics. Ze heeft een master in Mediawetenschappen afgerond en raakte tijdens haar scriptie over hackathons geïnspireerd om te gaan programmeren. Na een bootcamp tot fullstack developer, heeft ze gewerkt bij een startup en een bank. Sinds de coronacrisis is ze gaan lesgeven.