Menu
    English

    Chemie voltijd

    • Duur en startmoment

      4 jaar, september

    • Opleidingstype

      Voltijd Bachelor

    • Taal

      Nederlands

    Chemie is onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Het toepassen van veiligheid, het maken van nieuwe producten en analyseren van stoffen. Maar ook onderzoek doen naar alledaagse producten.

    Chemie speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan de polyester in je kleding, de chemische processen die plaatsvinden tijdens het koken, en de materialen in je smartphone of laptop die dankzij chemie tot stand zijn gekomen. Chemie is overal om ons heen!

    Als chemisch ingenieur ben je breed inzetbaar en werk je op een laboratorium met de nieuwste hightech apparatuur. Je verbetert productieprocessen, ontwikkelt nieuwe stoffen en draagt bij aan duurzamere en betere producten. Daarnaast verbeter en ontwikkel je analysemethoden om bijvoorbeeld de effecten van medicijnen gemakkelijker aan te kunnen tonen. Het doel? Steeds duurzamere stoffen produceren en analyseren die van hoge kwaliteit zijn én bijdragen aan een betere gezondheid en toekomst

    Vind jij het leuk om te ontdekken welke chemische processen er allemaal plaatsvinden in je omgeving? Ben je nieuwsgierig, nauwkeurig en heb je passie voor scheikunde? Dan is de opleiding Chemie aan Hogeschool Rotterdam een goede keuze voor jou. Je leert zelfstandig én in teamverband werken aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Na je studie kun je als chemisch ingenieur aan de slag in een onderzoeks-, advies- of leidinggevende rol.

    Voorlichtingsactiviteiten

    Bekijk het aanbod en meld je aan
    Alles over de open dag van Chemie

    Meeloopdag

    Kom bij ons langs

    Tijdens een meeloopdag krijg je de kans om zelf te ervaren hoe het is om deze studie te volgen. Deze dag is bedoeld voor studiekiezers die zich verder willen verdiepen in de inhoud van de opleiding. Je loopt een dagdeel mee met onze lessen en hebt de kans om al je vragen te stellen aan zowel studenten als docenten. Aan het einde van de dag heb je een helder en realistisch beeld van wat de opleiding inhoudt.

    Meld je aan

    Studie in Cijfers

    studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
    Laatste wijziging op 28-08-2024 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
    Deze opleiding
    Landelijk gemiddelde deze studie (13 opleidingen)

    Na het afstuderen (landelijke cijfers)

    Baan op niveau

    83%

    Baan binnen het vakgebied

    89%

    Een baan vinden

    10 maanden

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Ons onderwijs

    Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

    Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:

    • kennisbasis van het beroep
    • handelen in de beroepspraktijk
    • eigen professionele identiteit
    • persoonlijke ontwikkeling

    Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

    Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

    Het eerste jaar

    In de propedeuse werk je aan drie projecten die alle gerelateerd zijn aan cases vanuit het beroepenveld, bijvoorbeeld het waterproject. Je werkt hiervoor in een team met studenten samen aan de beantwoording van een onderzoeksvraag. Natuurlijk moet je ook theoretische kennis verwerven en praktische vaardig- heden opdoen om de projecten goed te kunnen uitvoeren. Hiervoor wordt de basis gelegd door je te trainen op laboratoriumvaardigheden, rekenvaardigheden, statistiek, algemene chemie en sociale vaardigheden.

    Na het eerste jaar

    Gedurende het tweede jaar verbreed en verdiep je je basiskennis en vaardigheden. De geleerde theorie pas je toe in de praktijk. Met deze kennis en vaardigheden bereid je jezelf voor om stage te kunnen lopen. In het derde jaar van je studie loop je eerst een half jaar stage bij een bedrijf of instelling. In de tweede helft van het derde jaar blijf je je verbreden en verdiepen en bereid je je voor op je minor (specialisatie), die de eerste helft van het vierde jaar in beslag neemt. In het vierde jaar maak je de keuze uit de vier richtingen binnen de chemie:

    • Analytische Chemie (de samenstelling van mengsels van stoffen bepalen)
    • Fysische Chemie (de eigenschappen van materialen onderzoeken)
    • Organische Chemie (nieuwe stoffen maken en onderzoeken)
    • Biochemie (chemische processen in de levende cel bestuderen en gebruiken)

    In de tweede helft van het vierde jaar voer je een afstudeeropdracht uit bij een bedrijf of instelling in binnen- of buitenland.

    Keuze en begeleiding

    Keuze

    Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

    Begeleiding

    Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

    Studeren met een functiebeperking

    Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

    Stage lopen

    In je stage in het derde jaar pas je geleerde vaardigheden toe. Als je terugkomt van stage heb je een goed beeld van het beroep, waarop je je verdere keuzes binnen de opleiding kunt baseren.

    Bekijk in onderstaand filmpje hoe Katinka Redert haar derdejaars stage bij het farmaceutisch bedrijf MSD ervaart.

    Minors

    In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt onder andere kiezen uit onderstaande minors.

    Minor Toegepast en Duurzaam Onderzoek in de Chemie

    Ontdek de wereld van chemisch onderzoek met onze Minor Toegepast & Duurzaam Onderzoek in de Chemie, een verdiepende specialisatie binnen je studie in de toegepaste wetenschap. Deze minor biedt een gestructureerd programma waarin diverse vakgebieden zoals biochemie, organische-, analytische- en fysische chemie aan bod komen binnen de thema’s Circulair en Biobased. 

    Minor Biochemische Research

    In deze minor worden alle chemische processen in levende organismen behandeld, zoals aminozuren en eiwitsynthese, enzymkinetiek, DNA structuur en replicatie, RNA synthese, recombinant DNA technologie.

    Student van andere hogeschool?

    Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

    Afstuderen

    In het laatste half jaar doe je een afstudeeronderzoek bij een bedrijf of instelling, dat je afrondt met een afstudeerverslag. Dit presenteer en verdedig je voor een afstudeercommissie.

    Internationale mogelijkheden

    In het kader van internationalisering is het mogelijk jouw stage, je minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Jasslie deed zijn stage in Japan.

    "De Japanse werkuren zijn extreem, maar ik leer ontzettend veel."

    Jasslie Student Chemie Jasslie Student Chemie

    Lees meer over de stage van Jasslie

    Vakken

    Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

    Onderwijsvorm

    Hoe is het onderwijs ingericht?
    4 dagen les per week
    20 uren zelfstudie per week
    Legenda
    Praktijk
    Keuzeruimte
    Theorie
    Begeleiding

    Praktijkvoorbeelden

    Werken aan echte projecten uit het werkveld

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding?

    Na je afstuderen

    Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

    Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

    Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

    Beroepsbeeld

    Vanuit de Rotterdamse zeehaven sta je direct in verbinding met de petrochemie, met veel werkgelegenheid voor chemici. Daarnaast kun je werken in de voedings- en levensmiddelenindustrie, polymeerindustrie, bij geneesmiddelenfabrikanten, ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en diverse milieulaboratoria. De beroepsmogelijkheden met Chemie zijn groot en zeer divers. Na je afstuderen zit je goed. De Vereniging voor de Nederlandse Chemische Industrie voorspelt namelijk al geruime tijd een groeiend tekort aan specialisten in de chemie. Werkgevers zijn onder andere: Shell, Unilever, NFI, TNO, DSM, AkzoNobel en Erasmus MC.

    Mogelijke beroepen:

    • Productontwikkelaar
    • Researchmedewerker
    • Apparaattechnicus
    • Quality Control medewerker

    Beroepen

    Een aantal oud-studenten vertellen over hun beroep. 

    Jeroen werkt als onderzoeker bij Shell. Hij doet onder andere onderzoek naar het omzetten van biomassa naar bruikbare chemicaliën.

    Esmée werkt als Farmaceutisch Analist. Ze controleert o.a. de samenstelling van bestaande medicijnen.

    In het filmpje vertelt Susanne wat ze doet bij de Universiteit Wageningen, waar ze nu werkt als onderzoeker. Ze vertelt ook wat ze aan haar opleiding gehad heeft en ze geeft nog een tip.

    In deze clip vertelt Steven over zijn werk als teamleider Lab Support bij Inspectorate. Ook vertelt hij wat hij aan zijn opleiding Chemie heeft gehad en heeft hij een tip voor je.

    Doorstuderen

    Indien je de opleiding Chemie goed hebt doorlopen en je wilt je verder specialiseren en verdiepen in de chemie, dan kun je een vervolgstudie gaan doen aan de universiteit. Vaak kom je in aanmerking voor een verkort programma, waardoor je je mastergraad binnen twee jaar kan behalen. Elke universiteit heeft haar eigen specialisme(s), zoals:

    • Universiteit van Amsterdam: analytisch/fysische chemie
    • Universiteit van Leiden: organische chemie
    • Universiteit van Nijmegen: organische chemie en chemometrie
    • Technische Universiteit Delft: scheikundige technologie, organische chemie en colloïdchemie

    Hans ging na zijn opleiding Chemie doorstuderen en is nu promovendus bij Universiteit Leiden.

    Huidige arbeidsmarkt

    Bron: landelijke cijfers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), mei 2024

    Locatie

    Waar ga je studeren?

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties