Mijn naam is Sandra Groeneveld, ik ben 21 jaar en ik zit momenteel in het derde jaar van de opleiding Chemische Technologie.
Op de middelbare school heb ik gekozen voor het NT/NG profiel en heb ik eerst HAVO en daarna VWO gedaan. Ik vond scheikunde en wiskunde altijd al heel leuk en ik wist dat ik de technische kant op wilde. Daarbij vond ik het altijd al leuk om onderzoek te doen. In eerste instantie kwam tijdens mijn studiekeuzeproces de opleiding Chemie naar voren, maar dagenlang op het lab staan is niets voor mij. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de opleiding Chemische Technologie, deze opleiding is gericht op het gebruik van grotere installaties die je in fabrieken tegenkomt en dat is waar mijn interesse ligt.
Ik vind de opleiding heel erg leuk, de vakken zijn interessant en de projecten zijn leerzaam. Ik kan het goed vinden met mijn medestudenten. De docenten zijn heel aardig en we kunnen altijd bij ze terecht met vragen. Momenteel loop ik stage en ik weet nu zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt!
Wat doe je bij Chemische Technologie
Ik ging er vanuit dat het een pittige opleiding zou zijn, dat is het ook zeker, maar als je ervoor gaat en gemotiveerd bent, dan komt het helemaal goed! Ik verwachtte ook veel scheikundige vakken. Dit kwam in het eerste jaar zeker veel voor maar vanaf het tweede jaar werd dit minder en maakten deze vakken plaats voor natuurkunde, zoals thermodynamica en stromingsleer. Ook wiskunde komt veel aan de orde en je leert rekenen met massabalansen en werken met reactoren en andere installaties. Je gaat ook aan de slag met practica. Het leuke is dat je veel verschillende kanten op kunt met de opleiding. Zo kun je bij een fabriek gaan werken om deze te onderhouden en optimaliseren of je kunt in een laboratorium of in fabrieken processen ontwerpen.
Duurzaamheid
Tijdens verschillende projecten in het eerste jaar ga je kijken naar duurzamere processen die je dan zelf mag bedenken. Daarbij geven docenten ook voorbeelden tijdens de lessen, over wat zij tegenkomen in de praktijk. Bij de opleiding zijn ze bijvoorbeeld bezig om rot fruit om te zetten in andere stoffen, wat bijdraagt aan duurzaamheid.
Meiden in het werkveld
In het begin hoorde ik regelmatig dat mensen het bijzonder vonden dat ik als meisje deze opleiding ging volgen. Steeds meer meiden kiezen voor de techniek. Ik stoor me er niet aan dat er meer jongens zijn dan meiden. Ik heb niet het gevoel dat ik anders word behandeld, daarbij ga ik veel om met de andere meiden in mijn jaar. Ik heb zelf niet het gevoel dat ik mij meer moet bewijzen tijdens de opleiding en ook niet op mijn stage. Ik ben me ervan bewust dat ik ermee te maken kan krijgen in het werkveld, maar ik denk dat het heel erg afhangt van waar je terechtkomt en hoe je er zelf mee omgaat.
Tijdens het zoeken van een stage merkte ik dat sommige bedrijven juist graag meiden willen aannemen om diversiteit aan te brengen op de werkvloer. Als ik een tip mag geven aan andere meiden die willen kiezen voor een technische opleiding, zeg ik: gewoon doen! Als je het leuk en interessant vindt, dan moet het niet uitmaken hoe anderen ernaar kijken.
Ik denk dat ik na mijn studie meteen aan de slag ga, ik heb nog 1,5 jaar om erover na te denken of ik toch nog wil doorstuderen, maar voor nu heeft werken mijn voorkeur!