Menu
    English

    Beroepen

    Wat kun je doen na je opleiding?

    Beroepsmogelijkheden heeft de civiel ingenieur volop. Enkele voorbeelden zijn: uitvoerder/projectleider bij aannemingsbedrijven in de wegen- en waterbouw of constructeur bij een ingenieursbureau. Een constructeur ontwerpt en berekent civiele constructies. Projectleider bij een staalconstructiebedrijf; ontwerper/adviseur bij een ingenieursbureau op het gebied van waterbouw en watermanagement, infrastructuur en mobiliteit of hoogbouw en functies bij overheden.

    Constructeur

    De constructeur rekent aan bijvoorbeeld bruggen, tunnels, grondconstructies, maar ook aan gebouwen. Een constructeur rekent uit of de constructie: sterk genoeg is, stabiel blijft en dat deze niet te veel doorbuigt.

    Directievoerder

    Als directievoerder ben je aangesteld door de opdrachtgever om alles op het werk te controleren. Jij bent dan de baas over wat en wanneer (in goed overleg natuurlijk) een werk start. Je regelt ook de betalingen aan de aannemer. Aan het eind van het werk controleer je de aannemer of hij inderdaad alle werkzaamheden naar behoren heeft uitgevoerd (oplevering).

    Projectleider

    Als projectleider ben je verantwoordelijk voor alle onderdelen van het project. Je bewaakt zowel de technische aspecten van het werk maar je bent ook verantwoordelijk voor de planning, financiën en voor het personeel.

    Uitvoerder

    De uitvoerder vertegenwoordigt als het ware de belangen van de aannemer en zorgt dat al het werk op een goede manier verloopt. Hij stuurt de mensen aan die het werk uitvoeren. Hij maakt met de werkvoorbereider een planning wanneer, welk materiaal waar geleverd moet worden. Wat de directievoerder doet voor de opdrachtgever, doet de uitvoerder voor de aannemer.

    Werkvoorbereider

    Er zijn verschillende soorten werkvoorbereiders. Ben je projectvoorbereider bij een ingenieursbureau dan maak je de tekeningen, schrijf je bestekken (contractdocument waarin het werk wordt beschreven) en maak je ramingen (inschatting van de te verwachte kosten). Ben je werkvoorbereider bij een aannemer dan ben je verantwoordelijk voor inkoop en distributie van de bouwmaterialen en het materieel (machines) dat nodig is om het werk te maken. Ook moet de werkvoorbereider zorgen dat alles op de juiste dag op het juiste moment op het werk aanwezig is.