Fenna: “De overgang van havo naar hbo ging mij wel redelijk goed af. Ik zat op een middelbare school die heel open en vrij was voor leerlingen. Je mocht zelf je eigen dingen plannen en er werd niet echt je handje vastgehouden. Op het hbo is dat hetzelfde dus daar was ik wel aan gewend.
Het was in het begin wel aanpoten omdat de werkdruk veel hoger ligt dan je gewend bent. Vooral omdat je voor de start van je opleiding een lange vakantie hebt gehad. Vanuit de opleiding werd al nadrukkelijk gezegd: “Het is een moeilijke studie dus werk hard.” Ik was daarom bang voor mijn eerste tentamen, die ik niet in één keer heb gehaald. Het is uiteindelijk allemaal goedgekomen, anders zat ik hier nu niet.
De juiste studie kiezen
Ik heb op de mavo en havo een profielwerkstuk gemaakt wat ging over de dijken en dammen in Nederland, dus echt de deltawerken. En toen bedacht ik me dat ik dit onderwerp dus wel interessant vond. Ik heb gezocht naar een opleiding die daar het meest op aansloot en dat was Civiele Techniek. Ik heb de open dag bezocht. Ik zag de gang van de opleiding Civiele Techniek en ik zag de docenten lopen. Ik voelde gelijk hoe de sfeer was en ik vond het direct een fijne omgeving om te zijn. Na de open dag twijfelde ik niet meer over de opleiding.
Wiskunde en Natuurkunde
Je moet echt interesse hebben in civiele techniek. Als het uiteindelijk net niet is wat je wilt, dan kan je beter niet doorgaan. Als jij geen zin hebt in wiskunde of natuurkunde dan is deze opleiding ook niet heel handig. Op het hbo krijg je hier veel meer mee te maken. Daar moet je wel echt rekening mee houden.
In de eerste periode van leerjaar 1 begonnen we met het project Jachthaven. We moesten een fictieve jachthaven bouwen in Alblasserdam. Je duikt dan direct de stof in en bent echt bezig met het ontwerpen van de jachthaven. Ik vond dat één van de leukste projecten die ik heb gehad.
Na mijn studie
Ik heb op dit moment een baan in de Civiele techniek, namelijk een eigen bedrijf. Ik werk voor verschillende opdrachtgevers. Ik maak wijken in verschillende plekken in Nederland klimaatadaptief, zodat het tegen heel veel water kan. Het is niet vanzelfsprekend dat studenten een eigen bedrijf hebben in deze sector, ik ben er toevallig ingerold. Ik ken wel een aantal studenten die werken bij bedrijven als werkstudenten, dus je kan zeker tijdens je studie al een bijbaan vinden binnen de civiele techniek. Ik geloof erin dat het je ook kan motiveren omdat je een andere kant ziet van het vak dan alleen maar op school.
Ik ben momenteel op zoek naar een afstudeerplek en dat is lastig. Ik denk niet dat ik de enige hierin ben. Ik heb wel een bedrijf op het oog. Wat ik na mijn studie wil doen weet ik nog niet. Het lijkt me in ieder geval heel tof om ooit in de deltacommissie te werken.”