Na het afstuderen (landelijke cijfers)
Baan op niveau
86%
Baan binnen het vakgebied
64%
Een baan vinden
16 maanden
Toelichting van de opleiding
De cijfers gelden voor de opleiding Commerciële Economie als geheel. Voor de community's is geen aparte studiebijsluiter beschikbaar.
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsmethoden en praktijk
Onderwijsmethoden
We werken in overzichtelijke blokken van vijf weken waarin steeds één praktisch thema centraal staat. Elk vak en elk project sluit daarop aan. Van jou verwachten we dat je actief aan de slag gaat met vernieuwende oplossingen die je direct kunt testen in de praktijk. De lat ligt hoog.
Praktijk
Docenten en experts uit de praktijk inspireren en ondersteunen je terwijl jij aan de slag gaat met concrete marketingvraagstukken uit de Rotterdamse realiteit. Zo leer je praktijk begrijpen en toepassen.
Community's
Binnen de opleiding Commerciële Economie kun je kiezen uit drie community's. Naast Global Marketing & Sales zijn er nog 2 community's, namelijk de Community Creative Marketing & Innovation en de Community SportMarketing & Management.
Het eerste jaar
In je eerste jaar leer je de commerciële basisprincipes toe te passen in de praktijk. Je leert jouw community kennen door te werken aan projecten in opdracht van bedrijven uit de Rotterdamse regio. Daarbij dagen wij je uit slim gebruik te maken van de theorie. Je ontwikkelt je onder andere op het gebied van samenwerken en presenteren.
Na het eerste jaar
Aan het eind van je studie heb je je vastgebeten in steeds complexer wordende commerciële vraagstukken. In verschillende vakken en projecten leer je koers bepalen, waarde creëren, business development en plannen realiseren. Zo ben je voorbereid op een commerciële baan die bij jou past.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
In het eerste jaar loop je gedurende een korte periode stage bij een onderneming of organisatie. In het derde jaar loop je vier maanden stage in Nederland of het buitenland.
Minor
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.
Deze Engelstalige minor bereidt je voor op een carrière waarbij je internationaal inzetbaar bent, onder andere door je de mogelijkheid te bieden een half jaar bij een partnerinstelling in het buitenland te studeren. Hierbij bestudeer je onder andere de onderwerpen international market opportunity analysis, marketing planning and control, project management en art and philosophy.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
Tijdens het afstuderen werk je aan een afstudeeropdracht van een zelfgekozen afstudeerbedrijf. De afstudeerperiode start in het vierde jaar en loopt van februari tot en met juni.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenBlok 1
- Market Environment
- English Language Skills
- Project 1: Exploring the Market
- Experience Days
- Coaching
- Action Research
Blok 2
- Financial Feasibility
- Consumer Insights
- Project 1: Exploring the Market
- Coaching
- Experience Days
- English Language Skills
Blok 3
- Adding Value
- Project 2: Creating Added Value
- Coaching
- Experience Days
- English Language Skills
Blok 4
- Project 2: Creating Added Value
- Corporate Profitability
- English Language Skills
- Experience Days
- Organisational Value
- Coaching
Blok 5
- Sales Organisation
- Sales Training
- Project 3: Closing the Deal
- Coaching
- Experience Days
- English Language Skills
Blok 6
- Project 3: Closing the Deal
- Data Management
- Organizational Buying Behaviour
- Coaching
- Experience Days
- English Language Skills
Blok 7
- Stage
Blok 1
- Analyzing Strategy
- Economics and Global Trends
- Marketing Project
- Experience Days
- Coaching
- Creating Strategy/Market Analysis
Blok 2
- How to Operate
- Marketing Accountability
- Marketing Project
- Experience Days
- Coaching
Blok 3
- Brand Positioning
- Brand Strategy
- Marketingcommunication project
- Coaching
- Keuzeonderwijs
Blok 4
- Brand Strategy
- Communication in Action
- Marketingcommunication project
- Experience Days
- Coaching
Blok 5
- Sales and Accountmanagement
- Financial Aspects
- Sales project
- Coaching
- Keuzeonderwijs
Blok 6
- Training Professional Sales
- Strategic and Conceptual Sales
- Sales project
- Coaching
Blok 7
- Keuzeblok
- International experience
- Coaching
- Keuzeonderwijs
Jaar 3
- Stage
- Project Business Booster
Jaar 4
- Minor
- Afstuderen
Ben je gemotiveerd om in je beroep te excelleren, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten, dan biedt de opleiding je een Honoursprogramma aan. Als je dat programma succesvol afsluit krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening ‘excellente professional’.
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Je wordt een business marketeer of sales professional die kansen in de markt herkent en daarop inspeelt met marketing- & sales oplossingen. Daarbij heb je oog voor de belangen en structuren van het bedrijf waarvoor je werkt.