Menu
    English

    Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) deeltijd

    • Duur en startmoment

      Variabele duur, alle deeltijdroutes starten in september en februari

    • Opleidingstype

      Deeltijd Bachelor, ook beschikbaar in voltijd

    • Taal

      Nederlands

    Wil jij de nieuwe generatie inspireren, talenten ontdekken en het verhaal achter ieder kind leren kennen? Word dan leerkracht en druk jouw stempel op de toekomst van het basisonderwijs!

    Wil je in deeltijd studeren bij de pabo, dan zijn er 3 mogelijkheden. De toelatingseisen zijn afhankelijk van je vooropleiding.

    De Pabo-mogelijkheden in deeltijd

    • Flexibele deeltijd - Start in september en februari - 3 tot 4 jaar - havo/mbo. 
      Heb je een havo- of mbo-4-diploma dan ben je toelaatbaar tot de flexibele deeltijd. Deze variant duurt 3 tot 4 jaar. Je volgt elke maandag les op de pabo en loopt 1 dag in de week stage. 
    • Verkorte deeltijd - Start in september en februari - 2 jaar – hbo/wo. 
    • Zij-instroomtraject - Start in september en februari - 2 jaar - direct zelfstandig en betaald als leerkracht voor de klas – hbo/wo.

    Heb je een havo- of mbo-4-diploma dan ben je toelaatbaar tot de flexibele deeltijd. Deze variant duurt 3 tot 4 jaar. Je volgt elke maandag les op de pabo en loopt 1 dag in de week stage. 

    Heb je een hbo-bachelor diploma of hoger dan kom je in aanmerking voor de verkorte deeltijd en het zij-instroomtraject. Beide varianten duren 2 jaar. Met de verkorte deeltijd volg je elke vrijdag lessen op de pabo en loop je 1 dag in de week stage.
    Met het zij-instroomtraject sta je 2 tot 4 dagen direct betaald voor de klas en volg je elke vrijdag lessen op de pabo. Je loopt bij deze variant dus geen aparte stage. Klik voor meer informatie over het programma Verkorte deeltijd of het Zij-instroomtraject op de link in het overzichtje hierboven. De informatie hieronder gaat voornamelijk over het programma Flexibele deeltijd.

    Stage flexibele deeltijd 

    De opleiding is praktijkgericht. Stage loop je op een opleidingsschool die aan onze Pabo verbonden is. De werkplekbegeleiders (de leerkrachten) daar weten precies hoe ze jou moeten begeleiden en hoe ons curriculum in elkaar zit. Werk je als onderwijsassistent of lerarenondersteuner voor een bestuur en wil je graag daar stage lopen, dan is dat bespreekbaar en mogelijk bij de besturen waarmee wij SamenOpleiden. Wij maken met jou en jouw bestuur een plan! 

    Opbouw Flexibele deeltijd 

    In jaar 1 brengen we de theorie en praktijk continu met elkaar in verbinding. Je begint met een stage in groep 5 of 6. Op de pabo leer je lessen ontwerpen voor deze groep. Deze lessen ga je ook direct uitvoeren in de praktijk. Deze ervaringen neem je weer mee naar de pabo en worden daar in lessen besproken.  In het tweede semester loop je stage in groep 3 of 4. Tijdens de lessen op de pabo vindt een verdieping in de kennis over het jongere kind plaats. Door de theorie van de pabo uit te proberen in de praktijk en die ervaringen terug mee te nemen naar de pabo ontstaat grondige kennis en vaardigheid. 

    In jaar 2 begint de stage bij de kleuters. De kennis over het jonge kind van het vorige semester krijgt een diepgaand vervolg. In het tweede semester loop je stage in groep 7 of 8 en ga je veel leren over het oudere kind. Aan het einde van die periode kun je een weloverwogen keuze maken voor het derde jaar. Ga je je verdiepen in het jongere kind of het oudere kind?

    Afronding 

    In jaar 3 ben je mogelijk al bezig met afstuderen, hoewel dat geen moeten is. Jij bepaalt namelijk grotendeels jouw eigen tempo. Op de pabo ben je bezig met de laatste verdiepingsslag. Hier gaat het over het contact met ouders, samenwerken met collega’s en externen, kennis van kinderen met gedrags- en leermoeilijkheden en je vormt een eigen visie op jouw onderwijs. En je doet een (afstudeer)onderzoek, wat een belangrijke vaardigheid is voor een leerkracht (onderzoekende houding). Je kunt dit jaar ook uitsmeren en een deel van het vierde hiervoor voor gebruiken. Je krijgt wel begeleiding van ons, je volgt geen onderwijs meer. 

    De flankerende lijnen

    In ons programma is behoorlijk veel aandacht voor rekenen en taal. We bereiden je gedegen voor op de verplichte landelijke taal en rekentoets.

    Let op! Met sommige vooropleidingen gelden extra toelatingseisen en moet je toelatingstoetsen afleggen. 

    Meeloopdag

    Kom bij ons langs

    Benieuwd hoe het echt is om deze opleiding te volgen? Tijdens onze meeloopdag krijg je de kans om het zelf te ervaren! Deze dag is speciaal voor jou als je meer wilt weten over de inhoud van de opleiding. Je volgt een paar lessen mee en kunt al je vragen stellen aan studenten én docenten. Aan het einde van de dag heb je een helder beeld wat je kunt verwachten van de opleiding.

    Meld je aan

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Ons onderwijs

    Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

    Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:

    • kennisbasis van het beroep
    • handelen in de beroepspraktijk
    • eigen professionele identiteit
    • persoonlijke ontwikkeling

    Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

    Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

    Studieduur en -routes

    De deeltijdopleiding van de Pabo is een flexibele opleiding. We bieden de volgende routes aan:

    Flexibele deeltijd

    De flexibele deeltijdopleiding van de Pabo duurt meestal tussen de 3 en 4 jaar. We kunnen kijken naar jouw vooropleiding en vaardigheden gedurende de opleiding om te zien hoe het traject voor jou verloopt. De meeste studenten volgen het programma zoals het door ons en het werkveld is bedacht. In de flexibele deeltijd zijn in tegenstelling tot de voltijd geen routes opgenomen. Er is voor drie jaar onderwijs, waardoor je de mogelijkheid hebt om te versnellen. Dit is afhankelijk van jouw voortgang in zowel de praktijk als de theorie én natuurlijk hoe jij jouw studieverloop voor je ziet. De duur van de opleiding is dus afhankelijk van diverse factoren.

    Verkorte deeltijd Pabo

    Heb je een hbo- of wo-diploma? Dan is de verkorte deeltijdopleiding wellicht een goede optie voor jou. De verkorte deeltijd Pabo begint met een assessment vóór de start van de studie. In dit assessment zijn in ieder geval je taal- en rekenvaardigheden opgenomen en daarnaast je reflectief vermogen. Naar aanleiding hiervan wordt geadviseerd of je potentie hebt om in 2 jaar je diploma te behalen. Met de verkorte deeltijdopleiding ben je 1 dag in de week op de hogeschool en loop je 1 dag in de week stage.

    Zij-instroom Pabo

    Je kunt de Pabo ook in 2 jaar behalen met het zij-instroomtraject. Hiervoor gelden strikte landelijk vastgestelde geschiktheidseisen. Een belangrijk verschil met de andere routes is dat je meteen een dienstverband hebt met een basisschool en dus 2 á 3 dagen voor de klas staat. Bij het zij-instroomtraject start je met een geschiktheidsonderzoek. Daaruit volgt een bindend advies. Is dit advies negatief, dan kun je niet starten met de zij-instroom, maar mogelijk wel met de 2-jarige deeltijd. 

     

    Werk en studie

    Bij de deeltijdvariant hoef je geen werk te hebben in het basisonderwijs. Hogeschool Rotterdam verzorgt stageplaatsen. De stage vindt plaats op scholen waarmee wij een samenwerkingsverband hebben (Samen Opleiden). Je kunt naast je studie en stage blijven werken. Reken wel op studietijd naast de twee dagen (studiedag en stagedag) die je hebt. Afhankelijk van de voorkennis kan dat een hele dag zijn.

    Begeleiding

    Jij bent uniek en je hebt eigen ideeën over wat jij in je studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je ook een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Deze noemen wij jouw PI-begeleider. PI staat voor Professionele Identiteit.

    Stage lopen

    Je loopt in jaar 1 meteen één dag stage. Dat is op dinsdag. In het eerste semester in groep 5 of 6, in het tweede semester in groep 3 of 4. In het tweede studiejaar bij de kleuters en daarna, in het tweede semester in groep 7 of 8. 

    De afstudeerstage (LIO) doe je in de onderbouw of bovenbouw waarvoor jij jouw keuze hebt gemaakt.

    De stageplaats wordt geregeld door de pabo. Je wordt tijdens je stage begeleid door de instituutsbegeleider van de pabo en de werkplekbegeleider, de leerkracht van je stageschool.

    Het kan zijn dat je al in het onderwijs werkt en graag stage wil lopen bij jouw onderwijsbestuur. Daartoe zijn afspraken gemaakt met besturen. Vraag hiernaar bij jouw bestuur. Geef ook aan wanneer je een gesprek hebt met de pabo dat je al werkzaam bent in het onderwijs. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Stagelopen op de werkplek is deels mogelijk als het een school is in de regio waarin wij stage begeleiden. Op de afbeelding hieronder kun je onze begeleidingsregio duidelijk zien

    .

    Aanvullende certificering

    Op onze Pabo wordt iedereen specialist in lesgeven in de grote stad. Na afronding van je opleiding krijg je automatisch het diploma voor Openbaar Onderwijs. 

    Zij-instroom

    Heb je minimaal een afgeronde hbo-opleiding en wil je graag aan de slag als leerkracht in het basisonderwijs? Dan is het zij-instroomtraject wellicht iets voor jou. Met dit traject sta je direct voor de klas, ben je in dienst van een basisschool(bestuur) en volg je daarnaast lessen op de Pabo. Op deze manier behaal je binnen 2 jaar een getuigschrift en kun je werken als leerkracht in het basisonderwijs.

    Lees alle informatie over zij-instroom

    Vakken

    Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

    20 uren zelfstudie per week

    20 uren zelfstudie per week

    Praktijkvoorbeelden

    Werken aan echte projecten uit de praktijk

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding?

    Na je afstuderen

    Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Education (B Ed) diploma binnen. Deze titel mag je achter je naam voeren.

    Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

    ICBO, Diploma Openbaar Onderwijs en Bewegingsonderwijs

    Na afronding van je opleiding krijg je automatisch het diploma voor Openbaar  Onderwijs. Ook bestaat er via keuzeonderwijs de mogelijkheid om een certificaat voor lesgeven in het Christelijk Onderwijs te behalen. Je kunt als deeltijdstudent via de dagopleiding je volledige bevoegdheid voor het vak  bewegingsonderwijs halen in jaar 4.

    Beroep

    Als leerkracht in het basisonderwijs is werken met kinderen je passie. Jij bent degene die ze in de meest vormende fase van hun leven begeleidt. Maar ook met volwassenen kun je goed overweg: je werkt in een team en hebt te maken met ouders en andere begeleiders. Je ontwikkelt je graag in de breedte en in de diepte, veel schoolvakken vind je interessant en je wordt er blij van als je jouw kennis kunt overbrengen op kinderen.

    Doorstuderen

    Na het behalen van je bachelor-diploma kun je ervoor kiezen om door te studeren. Bij Hogeschool Rotterdam bieden we ook masters aan. Zo kun je de Master Leren en Innoveren doen, waarin je je focust op onderwijsinnovatie. 

    Wil je je meer verdiepen in de pedagogiek? Dan is de Master Pedagogiek een mogelijkheid voor je.  

    Daarom kies je voor Hogeschool Rotterdam

    Bij ons studeer je in een prettige omgeving met goede begeleiding én docenten uit de praktijk.

    Goede docenten

    Onze docenten zijn experts uit de praktijk – met passie, kennis én ervaring begeleiden zij jou naar jouw toekomst.

    Goede sfeer

    Voel je thuis op onze hogeschool: een plek waar je jezelf kunt zijn en waar je gezien wordt.

    Altijd ondersteuning

    We staan voor je klaar – of het nu gaat om je studie of welzijn. Je krijgt de hulp die je nodig hebt, op het moment dat jij die nodig hebt.

    Locatie

    Waar ga je studeren?

    Let op! Deze opleiding is vanaf september 2025 gevestigd op locatie Pieter de Hoochweg. Voor de open dagen en proefstuderen kun je nu nog terecht op locatie Museumpark.

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties