Menu
    English

    Specialisaties

    Welke kant ga jij op?

    Op onze pabo wordt iedereen specialist in lesgeven in de grote stad. Je kunt je ook verder specialiseren binnen de opleiding door je eigen richting te kiezen.

    De pabo van Hogeschool Rotterdam biedt de volgende specialisaties aan:

    • Heb jij er al over nagedacht wat voor een leerkracht je wilt worden? 
    • Wil jij een leerkracht worden die ruimte geeft aan verschillen tussen de kinderen in talent, tempo en niveau?  
    • Geloof jij erin dat kinderen juist van elkaar kunnen leren door veel samen te werken?  
    • Vind jij ook dat kinderen de mogelijkheid moeten krijgen om veel zelf te doen, zelf te ontdekken en zelf te ervaren door hands-on aan de slag te gaan met de concrete montessorimaterialen?  
    • Vind je het fijn om met en naast een kind te werken i.p.v. vooral voor de hele groep te staan?
    • Wil je graag een kind op maat verder helpen?

    Dan is de montessoriroute wellicht iets voor jou! Bekijk ook dit filmpje van de Montessorivereniging, waarin meer wordt uitgelegd over de uitgangspunten van het Montessori-onderwijs.

    Hoe is de route verweven in de pabo opleiding?

    Samen met de andere montessoristudenten in de klas begeleiden we je in 4 jaar tijd om het werken in een montessoriklas rustig onder de knie te krijgen. In de lessen gaan we aan de slag met de montessoritheorie en jouw rol als montessorileerkracht. Daarnaast leer je werken met de montessorimaterialen. Verder volg je het gewone pabo lesprogramma en zijn de montessorilessen verweven in de keuze-uren. We begeleiden je tijdens de montessorilessen om met zekerheid de stage in te gaan. Je loopt veel stage op montessorischolen, maar ook 2 semesters op een reguliere basisschool.

    Wat levert de montessoriroute je op?

    In en om Rotterdam zijn ruim 35 montessorischolen te vinden. De vraag naar stagiaires en startende leerkrachten met een montessoridiploma is daarom groot. Je hebt bij ons de kans om naast je reguliere pabodiploma ook een erkend hbo montessoridiploma te halen.

    Heb je vragen?

    Stuur ons een mail:

    Wil je lesgeven op internationale basisscholen en trekt het je om te werken in het buitenland? Dan is de specialisatie Yellow Brick Road iets voor jou. Hiermee kun je aan de slag op onder andere vroeg- en vreemdetalenonderwijs en internationale scholen. Het is een op maat gemaakte route van vier jaar. De inhoud van je opleiding en stages wordt gekleurd doordat op de stageschool het onderwijs in het Engels wordt gegeven. Daardoor leer je ook zelf om in het Engels les te geven. Met deze specialisatie ben je breed inzetbaar, namelijk als leerkracht en als taalspecialist op een school. De opleiding is Nederlandstalig.

    Je kunt kiezen uit één van de onderstaande specialisaties.

    • Vroeg- en vreemdetalenonderwijs en tweetalig primair onderwijs in Nederland
    • Internationaal Georiënteerd Basisonderwijs in Nederland
    • International Primary Curriculum in Nederland of het buitenland
    • International Schools in Nederland of het buitenland

    Student Mette volgt de Yellow Brick Road

    Contactpersonen:

    Ben je sportief en vind je het belangrijk dat kinderen voldoende bewegen? Volg dan de Sportroute. In vier jaar haal je je volledige bevoegdheid Bewegingsonderwijs. Naast bevoegd lesgeven in het basisonderwijs mag je dan bewegingsonderwijs geven aan de midden- en bovenbouw. Het is ook mogelijk om de bevoegdheid Bewegingsonderwijs na je studie in de nascholing te halen.

    Ontmoet een hele klas van de sportroute

     Contactpersonen:

    Beleef jij plezier aan het maken van kunst? Ga je graag naar concerten, musea, film, theater? En ben je nieuwsgierig naar de toepassingen van media? Dan heten we jou van harte welkom in de route Kunst & Media! In deze route ga je aan de slag met het zelf maken én meemaken van kunst en media. Je leert betekenis te geven aan verschillende kunstuitingen en ontwikkelt een open, creatieve blik naar de wereld om je heen. De route Kunst & Media biedt je de mogelijkheid om tijdens je studie het landelijke Certificaat Interne Cultuur Coördinator te behalen. Als cultuurcoördinator geef je op een basisschool vorm aan kwalitatief kunst- en cultuuronderwijs.

    Je hoeft zelf geen specifieke voorkennis en/of ervaring te hebben maar interesse in kunst & media helpt je wel om deze route met veel plezier te volgen. 

    Contactpersonen:

    Heb je een hart voor kinderen die specifieke begeleiding nodig hebben binnen het onderwijs? Lijkt het je interessant om later te werken in het gespecialiseerd onderwijs? Of wil je je juist meer richten op het bieden van passend onderwijs in een reguliere klas? Dan is de route Gespecialiseerd Onderwijs(GO) dé route voor jou.

    De route GO bereidt je voor op het lesgeven aan kinderen met een specifieke onderwijsbehoefte. Na het afronden van deze opleidingsroute ontvang je het diploma bachelor leerkracht basisonderwijs én een certificaat specialist lesgeven aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften. Alles binnen deze route is erop gericht dat je na je afstuderen op een goede manier kan starten in het gespecialiseerd onderwijs en/of met het bieden van goed passend onderwijs.

    Naast het reguliere voltijd curriculum van de pabo volg je verschillende masterclasses over zorg en ondersteuning in het onderwijs en aanverwante onderwerpen. Je stages loop je voornamelijk in het gespecialiseerd onderwijs. Door aanvullende oriëntatiestages in verschillende onderwijsvormen krijg je een breed beeld van het gespecialiseerd onderwijs.

    Contactpersonen: