Menu
    English

    Logistics Management voltijd

    voorheen Logistiek en Economie

    • Duur en startmoment

      4 jaar, september

    • Opleidingstype

      Voltijd Bachelor, ook beschikbaar in deeltijd

    • Taal

      Nederlands

    Logistiek is overal en altijd om ons heen. Nederland is een van de koplopers in slimme logistieke stromen en dat is in Rotterdam heel goed zichtbaar.

    Jaarlijks komen bijna 30.000 schepen met zeecontainers de Rotterdamse haven binnen. Ruim 100.000 binnenvaartschepen vertrekken richting het achterland. Vanuit Nederland vindt ook veel export plaats met alle bijkomende logistieke uitdagingen. Logistiek in Rotterdam is natuurlijk niet alleen gericht op de haven. Hoe krijg je bijvoorbeeld verse bloemen uit de Nederlandse kassen binnen een dag aan de andere kant van de wereld? Maar denk ook aan alle logistieke expertise die gewenst is bij webshops. Hoeveel voorraad moet een webshop aanhouden, kun je dat plannen en hoe ga je efficiënt om met pakketjes die teruggestuurd worden? En ontwikkelingen zoals de opkomst van de digitalisering en duurzaamheid brengen ook gave logistieke uitdagingen met zich mee. De lijst van voorbeelden is oneindig.

    Lijkt het jou een mooie uitdaging om logistieke stromen slim in te richten? Dan is de opleiding Logistics Manage­ment aan Hogeschool Rotterdam zeker iets voor jou. Je leert allerlei logistieke processen goed te organiseren, te managen en te verbeteren en je leert daarbij gebruik te maken van de modernste informatietechnologie. Bij deze opleiding ligt de nadruk niet zozeer op de tech­nische aspecten van logistiek als wel op economie, management, organisatie en communicatie. Logistics Management is een brede logistieke opleiding waarbij inkoop, productie, warehousing, transport en reverse logistics (retourprocessen en processen die circulaire economie mogelijk maken) een grote rol spelen.

    Voorlichtingsactiviteiten

    Bekijk het aanbod en meld je aan
    Alles over de open dag van Logistics Management

    Studie in Cijfers

    studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
    Laatste wijziging op 28-08-2024 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
    Deze opleiding
    Landelijk gemiddelde deze studie (9 opleidingen)

    Na het afstuderen (landelijke cijfers)

    Baan op niveau

    90%

    Baan binnen het vakgebied

    80%

    Een baan vinden

    7 maanden

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Ons onderwijs

    Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

    Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:

    • kennisbasis van het beroep
    • handelen in de beroepspraktijk
    • eigen professionele identiteit
    • persoonlijke ontwikkeling

    Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

    Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

    Het eerste jaar

    In de propedeuse maak je kennis met de basis van logistiek. Je volgt vakken op het gebied van logistiek, recht, economie en ICT. Ook projectmatig werken komt aan bod. Hierbij los je met een groep medestudenten fictieve bedrijfsproblemen op. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden die je in de praktijk hard nodig hebt, zoals presenteren, rapporteren en onderhandelen. Verder ga je meerdere keren op bezoek bij een bedrijf waar logistiek hoog in het vaandel staat, zodat je al in je eerste jaar werkt aan je eigen logistieke netwerk.

    Na het eerste jaar

    Vanaf jaar twee neemt de complexiteit van de projecten toe. Dan gaat het bijvoorbeeld niet meer alleen om een transportprobleem, maar om warehousing én transport of inkoop, voorraad én productie. Naast deze projectopdrachten krijg je vakken die je nodig hebt bij projecten. In jaar drie loop je stage. Tijdens deze stage volg je nog een dag per week onderwijs. In jaar vier volg je een minor. Vervolgens start je afstudeeropdracht bij een bedrijf.

    Keuze en begeleiding

    Keuze

    Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

    Begeleiding

    Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

    Studeren met een functiebeperking

    Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

    Stage lopen

    In het derde jaar van je opleiding loop je een half jaar stage bij een bedrijf in Nederland of het buitenland om praktijkervaring op te doen.
    Hoe ziet de beroepspraktijk eruit? Wat is een professionele beroepshouding? Samen met de begeleider van je stagebedrijf en je stagebegeleider van de opleiding formuleer je een opdracht die een bijdrage levert aan het bedrijf én waar jij je opgedane kennis kan inzetten.

    Minors

    In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten. 

    Deze minor concentreert zich op de meest actuele en geavanceerde ontwikkelingen in de logistiek en bekijkt hoe bedrijven kunnen samenwerken en processen kunnen afstemmen om klanten het best van dienst te kunnen zijn. Supply Chain Management richt zich op de optimalisatie van de logistieke ketens in het geheel. De logistieke optimalisatie overschrijdt het proces binnen de eigen onderneming en binnen de relaties met de leveranciers en afnemers. Kortom: we bekijken de hele keten. Zo betrekt bijvoorbeeld de logistiek manager van een woonwarenhuis het productieproces van de stoffen in India in de planning om uiteindelijk een bankstel bij de klant aan te leveren. Bij deze minor hanteren we de eindeisen van APICS, een internationale organisatie op het gebied van logistiek. Aspecten die aan de orde komen bij deze minor zijn onder meer logistieke processen binnen schakels in de keten, ketenbesturing en netwerken van ketens.

    Deze minor bereidt je voor op inkoopmanagement- en inkoopfuncties binnen organisaties. Hierbij wordt aandacht besteed aan (strategische) analyse van het inkooppakket, het ontwerpen van een adequaat inkoopproces en aan het inbedden van inkopen in de bedrijfsstrategie. Als inkoper speel je een belangrijke rol in de optimalisatie van de keten als geheel. Tevens maak je kennis met projectmatig werken. Hierbij los je met een groep fictieve bedrijfsproblemen op. Zo beïnvloed je de bedrijfsresultaten.

     

    De minor Management & Consultancy bereidt je voor op leidinggevende en adviesfuncties. Er wordt aandacht besteed aan management- en adviesvaardigheden, intercultureel, project- en verandermanagement, managementtrends, organisatiediagnose en onderzoeksmethoden, adviseren en consulteren, processturing en -beheersing en projectplanning. Met deze minor kun je bijvoorbeeld logistiek consultant worden.

    Deze minor is een voorbereiding op functies in bedrijven die zich vanaf de wal bezighouden met de internationale zeescheepvaart: Shipping Markets, Ship Management, Port Agency, Shipping Agencies en Chartering. Onderdelen van het programma zijn: maritieme techniek, scheepvaarteconomie, rederijkunde, maritiem recht en capaciteit in de scheepvaart. Ook doe je onderzoek naar de stand van zaken in de scheepvaartwereld, zoals containerterminals in Europa of het short sea transport. Met het diploma van deze minor kun je een aantal vrijstellingen krijgen voor de qualifying examinations van het Institute of Chartered Shipbrokers, een wereldwijd erkende kwalificatie.

     

    Student van andere hogeschool?

    Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

    Afstuderen

    Aan het eind van je opleiding vervul je een half jaar een afstudeeronderzoek bij een extern bedrijf.

    Internationale mogelijkheden

    De wereld van de logistiek trekt zich weinig aan van grenzen en is dus eigenlijk per definitie internationaal. Binnen ons programma vind je naast het reguliere talenonderwijs (Engels en Duits) dan ook volledig Engelstalige projecten en kun je voor een Engelstalige minor kiezen. Natuurlijk nemen we je ook mee op onze buitenlandexcursie om logistiek te ervaren in een buitenlandse context. Nog serieuzer wordt het als je een half jaar in het buitenland gaat studeren. Onze lijst van partnerinstellingen groeit gestaag. Elk jaar vinden er uitwisselingen plaats met hogescholen en universiteiten in Portugal, Finland, Zweden, Duitsland, Australië, etc. Stage lopen of afstuderen in het buitenland is de ultieme uitdaging, onze (oud-)studenten komen overal!

    Vakken

    Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

    Binnen de opleiding Logistics Management is het mogelijk om deel te nemen aan het Honoursprogramma. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor studenten die iets extra’s uit de studie willen halen.

    Het Honoursprogramma doe je naast je bachelorprogramma, dus het is alleen weggelegd voor echte doorzetters. Het versterkt je ontwikkeling in het vakgebied door middel van projecten op het gebied van innovatie en toegepast onderzoek. Rond jij als 'excellent student' dit programma succesvol af, dan krijg je op je diploma de eervolle vermelding 'Honours Degree'.

    Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

    Onderwijsvorm

    Hoe is het onderwijs ingericht?
    5 dagen les per week
    20 uren zelfstudie per week
    Legenda
    Praktijk
    Keuzeruimte
    Theorie
    Begeleiding

    Praktijkvoorbeelden

    Werken aan echte projecten uit de praktijk

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding

    Na je afstuderen

    Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

    Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

    Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

    Beroepsbeeld

    Pieter Duijndam is een oud-student Logistics Management. Na zijn studie is hij aan de slag gegaan bij het grootste distributiecentrum van Heineken. Hij vertelt in onderstaand filmpje over zijn werkzaamheden en wat er nodig is om een goed logistiek manager te kunnen zijn.

    Beroepen

    Tijdens de opleiding groeien studenten toe naar functies als teamleider of manager planning, logistiek manager, supply chain manager of inkoopmanager.

    Bekijk een aantal beroepen

    Huidige arbeidsmarkt

    Bron: landelijke cijfers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), mei 2024

    Locatie

    Waar ga je studeren?

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties