Na het afstuderen (landelijke cijfers)
Baan op niveau
90%
Baan binnen het vakgebied
80%
Een baan vinden
7 maanden
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Ons onderwijs
Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:
- kennisbasis van het beroep
- handelen in de beroepspraktijk
- eigen professionele identiteit
- persoonlijke ontwikkeling
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Het eerste jaar
In de propedeuse maak je kennis met de basis van logistiek. Je volgt vakken op het gebied van logistiek, recht, economie en ICT. Ook projectmatig werken komt aan bod. Hierbij los je met een groep medestudenten fictieve bedrijfsproblemen op. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden die je in de praktijk hard nodig hebt, zoals presenteren, rapporteren en onderhandelen. Verder ga je meerdere keren op bezoek bij een bedrijf waar logistiek hoog in het vaandel staat, zodat je al in je eerste jaar werkt aan je eigen logistieke netwerk.
Na het eerste jaar
Vanaf jaar twee neemt de complexiteit van de projecten toe. Dan gaat het bijvoorbeeld niet meer alleen om een transportprobleem, maar om warehousing én transport of inkoop, voorraad én productie. Naast deze projectopdrachten krijg je vakken die je nodig hebt bij projecten. In jaar drie loop je stage. Tijdens deze stage volg je nog een dag per week onderwijs. In jaar vier volg je een minor. Vervolgens start je afstudeeropdracht bij een bedrijf.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
In het derde jaar van je opleiding loop je een half jaar stage bij een bedrijf in Nederland of het buitenland om praktijkervaring op te doen.
Hoe ziet de beroepspraktijk eruit? Wat is een professionele beroepshouding? Samen met de begeleider van je stagebedrijf en je stagebegeleider van de opleiding formuleer je een opdracht die een bijdrage levert aan het bedrijf én waar jij je opgedane kennis kan inzetten.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.
Deze minor concentreert zich op de meest actuele en geavanceerde ontwikkelingen in de logistiek en bekijkt hoe bedrijven kunnen samenwerken en processen kunnen afstemmen om klanten het best van dienst te kunnen zijn. Supply Chain Management richt zich op de optimalisatie van de logistieke ketens in het geheel. De logistieke optimalisatie overschrijdt het proces binnen de eigen onderneming en binnen de relaties met de leveranciers en afnemers. Kortom: we bekijken de hele keten. Zo betrekt bijvoorbeeld de logistiek manager van een woonwarenhuis het productieproces van de stoffen in India in de planning om uiteindelijk een bankstel bij de klant aan te leveren. Bij deze minor hanteren we de eindeisen van APICS, een internationale organisatie op het gebied van logistiek. Aspecten die aan de orde komen bij deze minor zijn onder meer logistieke processen binnen schakels in de keten, ketenbesturing en netwerken van ketens.
Deze minor bereidt je voor op inkoopmanagement- en inkoopfuncties binnen organisaties. Hierbij wordt aandacht besteed aan (strategische) analyse van het inkooppakket, het ontwerpen van een adequaat inkoopproces en aan het inbedden van inkopen in de bedrijfsstrategie. Als inkoper speel je een belangrijke rol in de optimalisatie van de keten als geheel. Tevens maak je kennis met projectmatig werken. Hierbij los je met een groep fictieve bedrijfsproblemen op. Zo beïnvloed je de bedrijfsresultaten.
De minor Management & Consultancy bereidt je voor op leidinggevende en adviesfuncties. Er wordt aandacht besteed aan management- en adviesvaardigheden, intercultureel, project- en verandermanagement, managementtrends, organisatiediagnose en onderzoeksmethoden, adviseren en consulteren, processturing en -beheersing en projectplanning. Met deze minor kun je bijvoorbeeld logistiek consultant worden.
Deze minor is een voorbereiding op functies in bedrijven die zich vanaf de wal bezighouden met de internationale zeescheepvaart: Shipping Markets, Ship Management, Port Agency, Shipping Agencies en Chartering. Onderdelen van het programma zijn: maritieme techniek, scheepvaarteconomie, rederijkunde, maritiem recht en capaciteit in de scheepvaart. Ook doe je onderzoek naar de stand van zaken in de scheepvaartwereld, zoals containerterminals in Europa of het short sea transport. Met het diploma van deze minor kun je een aantal vrijstellingen krijgen voor de qualifying examinations van het Institute of Chartered Shipbrokers, een wereldwijd erkende kwalificatie.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
Aan het eind van je opleiding vervul je een half jaar een afstudeeronderzoek bij een extern bedrijf.
Internationale mogelijkheden
De wereld van de logistiek trekt zich weinig aan van grenzen en is dus eigenlijk per definitie internationaal. Binnen ons programma vind je naast het reguliere talenonderwijs (Engels en Duits) dan ook volledig Engelstalige projecten en kun je voor een Engelstalige minor kiezen. Natuurlijk nemen we je ook mee op onze buitenlandexcursie om logistiek te ervaren in een buitenlandse context. Nog serieuzer wordt het als je een half jaar in het buitenland gaat studeren. Onze lijst van partnerinstellingen groeit gestaag. Elk jaar vinden er uitwisselingen plaats met hogescholen en universiteiten in Portugal, Finland, Zweden, Duitsland, Australië, etc. Stage lopen of afstuderen in het buitenland is de ultieme uitdaging, onze (oud-)studenten komen overal!
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsperiode 1
-
Verbeterplan Magazijninrichting
Verbeterplan Magazijninrichting
In dit project leer je een probleem uit de beroepspraktijk te analyseren en oplossingen te formuleren om de magazijninrichting te verbeteren.
Samen met je projectgroep kruip je in de huid van de logistiek adviseur. Jullie zijn als team ingehuurd om advies te geven om het magazijn en de processen te optimaliseren. Het gaat hier om o.a. de magazijnindeling, de transportmiddelen en de inzet van personeel. Als extern deskundigen rapporteren jullie aan de directie. Dit project bestaat uit de volgende stappen: formuleren van de centrale vraag en deelvragen, opstellen van de plan van aanpak, ABC-analyse en magazijn lay-out, opstellen en verdedigen van het eindrapport en de evaluatie.
-
Basislogistiek
Basislogistiek
Logistici op hbo-niveau houden zich bezig met het gecoördineerde management van goederen/dienstenstromen, geldstromen en informatiestromen.
In deze module leg je de basis voor je vakkennis over logistiek, de "body of knowledge". Deze theorie en modellen heb je nodig om logisticus op hbo-niveau te worden, dus ook in het vervolg van je studie. Het gaat om de logistieke begrippen en modellen binnen elk van de domeinen: Voorraad, Inkoop, Warehousing, Productie, Extern transport en Logistieke integratie.
-
Economie in Omgeving
Economie in Omgeving
Na afloop van deze module ben je in staat aan te geven wat de impact is van diverse vragen, die voortkomen uit de economische omgeving.
Met behulp van concepten en modellen ga je de, vooral economische, micro, meso- en de macro-omgeving van een bedrijf onderzoeken en beoordelen of dit kansen of bedreigingen voor het bedrijf zijn.
-
Modaliteiteninzicht
Modaliteiteninzicht
Logistieke processen beheersen is complex: er zijn goederen/dienstenstromen, geldstromen en informatiestromen en vooral veel opties en keuzes, met meer, minder en zonder haken en ogen.
In dit project gebruik je een methodische aanpak om met je projectteam tot een adviesrapport te komen over een mogelijke tender. Daarin wordt de haalbaarheid aangegeven en worden aanbevelingen gedaan die de basis vormen voor een prijsopgave in een tendertraject.
-
English Business Grammar
English Business Grammar
Logistiek stopt niet bij de grens. Het is dan ook waarschijnlijk dat je in je toekomstige loopbaan te maken krijgt met situaties waarin je in het Engels moet communiceren.
In deze module leer je een zakelijk rapport in het Engels schrijven en een professionele presentatie te geven.
-
Informaticatoepassingen
Informaticatoepassingen
In deze module leer je in een willekeurige situatie om op een correcte manier gebruik te maken van een spreadsheet (Excel).
Kennis, inzicht en vaardigheden betreffende de informatieverzorging is voor elke logisticus onmisbaar. ICT is dan ook een belangrijk onderdeel van het Beroepsprofiel Logistics Management. Binnen deze module staan voornamelijk de vaardigheden centraal die de student in staat stelt om informatie en gegevens te verzamelen, te bewerken en te analyseren binnen Excel.
- Studieloopbaancoaching
-
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 2
- Onderzoek en rapportage
-
Communicatie 1
Communicatie 1
Hoe houd je een interessante, levendige presentatie en een strakke, zakelijke, effectieve vergadering? Dat leer je allemaal in deze module.
Samen met je studiegenoten weet je een project tot een goed einde te brengen, o.a. door elkaar opbouwende feedback te geven. Ook leer je als projectleider hoe je een groep aanstuurt zodat iedereen doet waar hij of zij goed in is, of de kans krijgt ergens goed in te worden. Je stelt op basis van feedback en zelfreflectie SMART leerdoelen op.
-
Basislogistiek 2
Basislogistiek 2
Logistici houden zich bezig met het gecoördineerde management van goederen/dienstenstromen, geldstromen en informatiestromen.
In deze module leer je de "body of knowledge" van logistiek die je nodig hebt in het vervolg van je studie. Je maakt kennis met de logistieke denkwijze met betrekking tot de beroepsdomeinen: Voorraad, Inkoop, Warehousing, Productie, Extern transport en Logistieke integratie.
-
Kosten- en winstbepaling
Kosten- en winstbepaling
Dit is de eerste bedrijfseconomische module waar begrippen uit de kostprijsbepaling worden behandeld en toegepast in opgaven.
Er wordt ingegaan op verschillende kostensoorten en -indelingen. Na het volgen van deze module ben je in staat om de juiste kostprijs van een product of dienst te bepalen en vervolgens de winstgevendheid te berekenen.
-
Data-analyse
Data-analyse
Voor dit vak begeef je je op het terrein van de data-analyse.
Het doel van deze module is dat je in staat bent om gegevens om te zetten in betrouwbare informatie en om vervolgens deze informatie te gebruiken om goed onderbouwde beslissingen te kunnen nemen en risico's te kunnen inschatten.
-
Project Productie- en Verkoopplan
Project Productie- en Verkoopplan
Tijdens dit project ontwerp je een logistiek concept voor een productiebedrijf.
Samen met je team schrijf je een theoretisch onderbouwd voorstel. Naast een voorstel zal er een beschrijving moeten komen van de besturing en planning van materiaalstromen en arbeid in de nieuwe situatie. Eveneens zul je als team een voorstel moeten aandragen hoe de behandeling van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten dient te gebeuren.
- Studieloopbaancoaching
-
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 3
-
Inkoop
Inkoop
In deze module leer je de belangrijkste principes en concepten op het gebied van inkoopmanagement.
Daarnaast weet je wat voor rol inkoop heeft binnen verschillende organisaties en wat voor invloed inkoop uitoefent op bedrijfsresultaten en besluitvormingen. Door deze opgedane kennis weet je hoe inkoop geprofessionaliseerd kan worden binnen de organisaties.
-
Operationele Technieken
Operationele Technieken
"Om managementbeslissingen te ondersteunen zijn er kwantitatieve technieken. Deze worden besproken met de nadruk op het modelleren van de problemen. "
Aan het eind van de module kun je voor een gegeven probleem aangeven met behulp van welke techniek het probleem is op te lossen. Je bent in staat eenvoudige problemen om te zetten in een wiskundig model en, eventueel met de computer, op te lossen.
-
Financiering
Financiering
In deze module staat de besturing van een bedrijf centraal vanuit het perspectief van de financiering.
Je zult aan de hand van kengetallen gaan bepalen wanneer een bedrijf een gezonde structuur heeft. Dit gebeurt d.m.v. een bedrijfsanalyseopdracht.
-
Transportrecht
Transportrecht
In deze module is de vervoerdersaansprakelijkheid voor ladingschade verdeeld over verschillende soorten vervoer.
De behandelde modaliteiten zijn het vervoer over zee, met de Hague Visby Rules, het binnenvaartrecht, het luchtrecht met het verdrag van Warschau, het vervoer over de weg met het CMR verdrag en het gecombineerde vervoer. Ook zullen de volgende onderwerpen de revue passeren: algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden. Na afloop van deze module ben je in staat om de beginselen van het vervoersrecht toe te passen.
-
Project Transport Mode Choice
Project Transport Mode Choice
Tijdens dit project word je getraind in alle aspecten in relatie tot modaliteiten en transportplanning.
Je gaat aan de slag met een transportopdracht met daarbij alle meespelende belangrijke randvoorwaarden. Hierbij moet je denken aan inzicht in lokale vervoersmarkten, douane, transportrecht en documenten.
- Studieloopbaancoaching
-
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 4
-
Project Voorraadverbeterplan
Project Voorraadverbeterplan
Tijdens dit project wordt er aandacht besteed aan een aantal facetten van voorraadbeheer en inkoop.
De voorraad van een detaillist staat in dit project centraal. Het management heeft o.a. een probleem met de voorraad. De voorraad is soms te hoog, soms afwezig, maar eigenlijk nooit goed. Daar komt bij dat sommige leveranciers onbetrouwbaar leveren. Data over inkoop en verkoop zijn aanwezig, maar nauwelijks geanalyseerd. Je leert om een gegevensanalyse uit te voeren, een voorraadmodel te bouwen en dit te verantwoorden als onderdeel van een inkoop- en beleidsplan.
-
Forecasting
Forecasting
Om effectief tot beslissingen te kunnen komen bij productieplanning of voorraadbeheer zal je inzicht moeten hebben in de toekomstige vraag.
Wanneer er een product word gemaakt waarvan de fabricagetijd langer is dan de klant wil wachten, dan is het van belang dat je in staat bent voorspellingen aangaande de vraag te doen en adequaat te interpreteren. Zonder deze voorspellingen is het vrijwel onmogelijk een goede customer service op te zetten, inkoop van artikelen te plannen etc. en hierbij de juiste strategie te kiezen. Na deze module heb je inzicht verkregen in het uitvoeren van voorraadbeheer en productieplanning.
-
Basiskurs Deutsch
Basiskurs Deutsch
Bij de opleiding Logistics Management worden twee modules Duits aangeboden: een cursus waarbij de grammaticale basis centraal staat en een vaardigheidstraining.
Na deze module ben je in staat, om met behulp van de verworven grammaticale structuren, de diverse vaardigheden in de verdere opleiding toe te passen.
-
Marketing
Marketing
Hoe kan marketing worden ingezet in een logistieke organisatie en welke raakvlakken bestaan er tussen marketing en logistiek? In deze module houd je je met deze vraag bezig.
Je leert hier de 'body of knowledge' van marketing die je nodig hebt om je beroep te kunnen uitoefenen. Hierbij richt je je voornamelijk op de tactische marketingbeslissingen van het bedrijf.
-
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 1
-
Simulatie
Simulatie
Logistieke systemen zijn vaak complex van aard. Analytische oplossingen van kwantitatieve problemen is vaak niet mogelijk. Simulatie, het nabootsen van het systeem, kan hierbij uitkomst bieden.
In deze module maak je kennis met simulatie. Het volgende komt aan bod: Simulatie van logistieke systemen, rol kansverdelingen, bezettingsgraden, training simulatiepakket Enterprise Dynamics.
-
Deutsch im Beruf
Deutsch im Beruf
"In deze module staat het vergroten van de mondelinge en schriftelijke vaardigheden centraal."
Het kader hiervoor wordt gevormd door een op het beroepsprofiel gerichte methode. Hierbij worden diverse instrumenten aangereikt om de receptieve en productieve taalvaardigheid te verwerven, die noodzakelijk is in de internationale bedrijfscommunicatie. De student wordt getraind in het hanteren van taalstructuren en het vocabulaire, o.a. aangeboden in de module ILEDUI10.
-
Communicatie 2
Communicatie 2
Voor alle medewerkers op hbo-niveau, dus ook in de logistiek, geldt dat ze zich mondeling correct en effectief moeten kunnen uitdrukken om goed te kunnen functioneren in een organisatie.
In deze module leer je om samen te werken, ook of misschien wel juist als er problemen of conflicten ontstaan in het proces. Je leert ontvanger-gericht te communiceren in schriftelijke en mondelinge boodschappen. Je leert in workshops om een effectief rapport en een goede brief te schrijven.
-
Project Beleidsplan Ketenintegratie
Project Beleidsplan Ketenintegratie
In dit project staat de samenwerking centraal tussen een leverancier van FMCG artikelen en een supermarktketen. Het doel is het verhogen van de klanttevredenheid.
Je bent in dit project werkzaam als logistiek account manager bij een bedrijf. Het bedrijf dreigt marktaandeel te verliezen en jou wordt gevraagd om verbetervoorstellen te doen. Na dit project ben je in staat om blijk van tactisch en operationeel inzicht te geven in de retail-logistiek en zijn logistieke en commerciële uitdagingen.
-
Fysieke Distributie
Fysieke Distributie
Wat geproduceerd is, moet zijn weg vinden naar de klanten. Dat deel van de logistiek is de fysieke distributie of distributielogistiek. Kennis op dit terrein hoort bij de bagage van de logistiek manager.
In deze module wordt aandacht besteed aan de goederenstroom van de fabrikant naar de eindconsument. Aan de orde komen vraagstukken m.b.t. de omvang en plaats van voorraden eindproduct, de ontwikkeling van distributiecentra en het trafficmanagement.
-
Onderzoek bij Bedrijf
Onderzoek bij Bedrijf
In het project Business Case draait het om het formuleren van een logistiek verbeterproject in een bedrijf en het in kaart brengen van de kosten en baten ervan.
Het project wordt verworven bij een "echt bedrijf" die je als projectgroep zelf kiest. Na deze module kun je het verbeterproject analyseren en uitwerken.
Bekijk hier het resultaat van Kevin, Aaricia, Cheryl, Burak en Ali
- Studieloopbaancoaching
-
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 2
-
Voorraadbeheer
Voorraadbeheer
Om een daadwerkelijke oplossing te vinden voor voorraadproblemen bij een logistiek bedrijf heb je voldoende theoretische bagage en praktische vaardigheden nodig.
In deze module wordt aandacht besteed aan doelstellingen en strategie van voorraadbeheer, bestelmethodieken, ketenvoorraden, onzekerheid in vraag en aanbod, lumpy demand, push versus pull, joint ordering, prestatie-indicatoren en automatisering in voorraadbeheer.
-
Strategisch Management
Strategisch Management
In deze module leer je door middel van verschillende modellen een strategisch plan te formuleren.
Strategisch management houdt zich bezig met strategieformulering op het hoogste niveau, namelijk dat van de organisatie in het geheel. In deze module ga je een strategisch plan maken, waarbij de volgende stappen worden doorlopen: probleemdefiniëring, externe analyse, interne analyse, SWOT-analyse, doelstellingen, strategische opties, uitwerking en implementatie.
-
Handelsrecht
Handelsrecht
Na het volgen van deze module ben je in staat om de beginselen van het privaat- en handelsrecht toe te passen.
Het toepassen van de beginselen van het privaat- en handelsrecht. De volgende onderwerpen komen aan bod: overeenkomstenrecht, algemene voorwaarden, onrechtmatige daad, productaansprakelijkheid, verzekeringsrecht, betalingsvoorwaarden en leveringsvoorwaarden.
- Studieloopbaancoaching
-
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 3
-
Productielogistiek
Productielogistiek
Productielogistiek omvat alle handelingen binnen een organisatie met betrekking tot de interne logistiek.
Na het volgen van deze module ben je in staat op de materiaal- en personeelsbehoefte in te plannen, de verbetermethoden JIT, Lean, Six sigma en TOC te beschrijven en aan te geven welke doel deze dienen. Daarnaast kun je factoren benoemen waarmee rekening gehouden moet worden bij de inrichting van het productieproces.
-
Databases
Databases
Deze module richt zich op het bouwen van databases en het onttrekken van data uit de database.
Je leert hoe databases zijn opgebouwd en hoe de structuur en koppelingen zijn toegepast.
erproject analyseren en uitwerken. -
English Business Correspondence
English Business Correspondence
Het is waarschijnlijk dat je in je toekomstige loopbaan te maken krijgt met situaties waarin je in het Engels moet communiceren.
Na het volgen van deze module ben je in staat om Engelstalige zakelijke correspondentie te verzorgen en zich in zakelijke gesprekken op professionele wijze in correct Engels verstaanbaar te maken.
-
Stedelijke Distributie
Stedelijke Distributie
Logistiek is in ontwikkeling. Het doel van deze module is het ontwikkelen van logistieke concepten in deze veranderende omgeving voor de distributie van goederen.
De module wordt ingedeeld in twee hoofdonderwerpen, namelijk het logistieke proces in stedelijke gebieden en de distributie van goederen in woonwijken. De volgende competenties worden ontwikkeld: beleid ontwikkelen, adviezen opstellen en uitvoeren.
-
Project Orderpick- en Transportplanning
Project Orderpick- en Transportplanning
Tijdens dit project staat de koppeling tussen de interne en externe planning centraal.
Na het volgen van deze module kan je het customer service beleid ontwikkelen en dit beleid vertalen naar KPI's en SLA. Verder kan je een interne en externe planning maken en de kosten van de logistieke planning bepalen. Het advies dat hierbij past kun je dan presenteren aan de opdrachtgever.
-
Internationale excursie
Internationale excursie
- Studieloopbaancoaching
- Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 4
-
Budgettering en investeringsbeoordeling
Budgettering en investeringsbeoordeling
Beide onderwerpen worden toegepast in een opdracht waarbij je de start van een eigen bedrijf moet budgetteren.
Na de module ben je in staat het beleid van de organisatie te vertalen in budgetten en kan je op basis van relevante economische aspecten een investeringsproject formuleren.
-
Cross Cultural Management
Cross Cultural Management
In deze module worden diverse internationale management- en organisatietheorieën behandeld en wordt er geoefend met behulp van een aantal cases.
Je wordt bewust gemaakt van de interculturele (management) verschillen en hoe je daar in een internationale werkomgeving mee om dient te gaan.
-
Customer Service & Kwaliteitszorg
Customer Service & Kwaliteitszorg
In deze module leer je de prestaties van logistieke processen monitoren.
Tijdens de lessen worden de begrippen kwaliteit, kwaliteitszorg en customer service uitgelegd aan de hand van verschillende modellen, zoals o.a. het INK-model.
-
Praktijkcase Warehousing
Praktijkcase Warehousing
Magazijnen spelen een belangrijke rol binnen logistieke ketens. Om in jouw toekomstige beroep effectief te kunnen functioneren zul je goed inzicht moeten hebben in allerlei aspecten van warehousing.
Je krijgt inzicht in relevante aspecten en hun onderlinge samenhang m.b.t. het functiegebied warehousing en kunt dit toepassen in de praktijk.
-
Project Inkoop-, voorraad- en Productieplanning
Project Inkoop-, voorraad- en Productieplanning
Regelmatig verschijnen er advertenties waarin gevraagd wordt om mensen met een logistieke HBO opleiding. Dit project bereidt jou voor op functies met de daarbij horende verantwoordelijkheden.
De koppeling tussen inkoop, voorraad en productie staat in dit project centraal.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 1
-
Stage
Stage
In het derde jaar van de opleiding loop je een half jaar stage om praktijkervaring op te doen.
Van groot belang tijdens de derdejaars stage is dat je leert hoe het bedrijf als geheel functioneert en hoe de verschillende processen die relevant zijn voor het beroep worden bestuurd en op elkaar worden afgestemd. Je gaat dus echt met de blik van een manager naar de organisatie kijken en werken aan een concrete opdracht om een bepaald aspect van het bedrijf te verbeteren.
-
Management en Organisatie
Management en Organisatie
Deze module geeft vooral inzicht in de wijze waarop organisaties zijn opgebouwd en op grond daarvan functioneren.
Je zult je bezig gaan houden met de processen die zich in de organisatie afspelen. Daarbij hoort onder meer de verdeling van de werkzaamheden over de medewerkers, de specifieke bevoegdheden en verantwoordelijkheden en inzicht in veranderingen.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 2
-
Stage
Stage
In het derde jaar van de opleiding loop je een half jaar stage om praktijkervaring op te doen.
Van groot belang tijdens de derdejaars stage is dat je leert hoe het bedrijf als geheel functioneert en hoe de verschillende processen die relevant zijn voor het beroep worden bestuurd en op elkaar worden afgestemd. Je gaat dus echt met de blik van een manager naar de organisatie kijken en werken aan een concrete opdracht om een bepaald aspect van het bedrijf te verbeteren.
-
Logistiek en Informatica
Logistiek en Informatica
Voor een logisticus is het belangrijk dat hij/zij een nieuwe technische ontwikkeling weet te vertalen in toepassingen voor de logistiek.
Je besteedt in deze module de nodige aandacht aan informatie en communicatie technologie en hoe deze toegepast kan worden bij logistieke vraagstukken. Middels het schrijven van een business case doe je kennis en ervaring op over een specifiek logistiek ICT systeem en de inpasbaarheid in een bedrijf.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 3
-
Supply Chain Management
Supply Chain Management
Supply Chain Management is een ontwikkeling, waar menig logistiek manager vroeg of laat mee te maken krijgt.
Deze module is een vervolg op de logistieke kennis die je hebt opgedaan in de voorgaande twee jaar van de opleiding Logistics Management en plaatst die logistieke kennis in het kader van de keten. Je verwerft inzicht in de logistieke keten van grondstof tot eindconsument.
-
Human Resource Management
Human Resource Management
Na het volgen van deze module ben je in staat om de beginselen van Human Resource Management toe te passen.
Er wordt aandacht besteed aan een aantal zaken op het gebied van HRM, zoals de werving en selectie van personeel (instroom), het binden en boeien van personeel (doorstroom) en het vertrek van personeel (uitstroom).
-
Enterprise Resource Planning
Enterprise Resource Planning
Enterprise Resource Planning staat voor integrale besturing van de hele onderneming. Verkoop, inkoop, voorraadbeheer, productie etc.
In deze module krijg je vaardigheid en inzicht in de werking en complexiteit van ERP-software. Ook leer je wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze pakketten zijn.
-
International Business
International Business
Welke factoren zijn van belang in het onderzoek naar exportmogelijkheden?
In deze module leer je internationaal marketingonderzoek te doen aan de hand van een gegeven case en een exportplan te schrijven.
-
PI Project
PI Project
Omdat complexe vraagstukken vaak niet opgelost kunnen worden binnen je vakgebied zal je in de beroepspraktijk veel gaan samenwerken met verschillende opdrachtgevers en mensen uit andere vakgebieden.
In de Praktijk Integratie (PI) projecten doe je ervaring op in het samenwerken met verschillende disciplines. Samen met studenten van een andere opleiding ga je gedurende een twee kwartalen aan de slag voor een echte opdrachtgever. Het uitvoeren van praktijk gericht onderzoek staat daarbij centraal.
-
Project European Distribution Logistics
Project European Distribution Logistics
"Op basis van een realistische casus leer je een afweging te maken tussen voorraadkosten, magazijnkosten en transportkosten."
Er worden drie distributiealternatieven uitgewerkt, waarvan van tenminste twee alternatieven de kosten en het serviceniveau berekend moet worden. Een derde alternatief kan een innovatief concept zijn.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 4
-
Management Infomatie systemen
Management Infomatie systemen
Management Informatie Systemen worden steeds belangrijker. De manager wenst snel informatie over belangrijke KPI's; dashboards zijn hierbij trendy.
Je leert in deze module managementinformatie uit een ERP-database te halen en een oplossingsrichting te vinden voor logistieke praktijkproblemen m.b.v. inzet van bedrijfsbrede logistieke applicaties.
-
Management Skills
Management Skills
In je carrière zal je zeer waarschijnlijk betrokken zijn bij verandermanagement. Veranderingen komen in alle soorten en maten, van simpele veranderingen in de aanpak van klachten tot een grote verandering in het beleid.
In dit vak wordt de theorie van verandermanagement toegepast op de logistiek d.m.v. het geven van managementadvies op het gebied van productiemanagement. Je verwerft kennis en kunt hierna management- en verandermanagement strategieën implementeren.
-
Value Added Logistics
Value Added Logistics
Op basis van een realistische casus leer je een afweging te maken tussen voorraadkosten, magazijnkosten en transportkosten.
In deze opdracht neem je de rol aan van een medewerker bij een bedrijf, die gevraagd wordt mee te werken aan het uitwerken van een logistieke oplossing voor de klant, wat resulteert in een offerte.
-
PI Project
PI Project
Omdat complexe vraagstukken vaak niet opgelost kunnen worden binnen je vakgebied zal je in de beroepspraktijk veel gaan samenwerken met verschillende opdrachtgevers en mensen uit andere vakgebieden.
In de Praktijk Integratie (PI) projecten doe je ervaring op in het samenwerken met verschillende disciplines. Samen met studenten van een andere opleiding ga je gedurende een twee kwartalen aan de slag voor een echte opdrachtgever. Het uitvoeren van praktijk gericht onderzoek staat daarbij centraal.
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 1
- Studieloopbaancoaching
- Minor/I-lab
Onderwijsperiode 2
- Studieloopbaancoaching
- Minor/I-lab
Onderwijsperiode 3
-
Afstuderen
Afstuderen
Tijdens de afstudeerfase van de opleiding formuleer je zelf een afstudeeropdracht en werkt deze uit van onderzoek aanpak, ontwerp tot de realisatie van het beroepsproduct.
Gedurende een half jaar werk je voor een organisatie waarin je fulltime bezig bent met je onderzoek. Die fase sluit je af met een presentatie waarin je ook je onderzoek verdedigd tegenover een commissie van experts van de opleiding en uit het werkveld.
- Onderzoek in de praktijk
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 4
-
Afstuderen
Afstuderen
Tijdens de afstudeerfase van de opleiding formuleer je zelf een afstudeeropdracht en werkt deze uit van onderzoek aanpak, ontwerp tot de realisatie van het beroepsproduct.
Gedurende een half jaar werk je voor een organisatie waarin je fulltime bezig bent met je onderzoek. Die fase sluit je af met een presentatie waarin je ook je onderzoek verdedigd tegenover een commissie van experts van de opleiding en uit het werkveld.
- Onderzoek in de praktijk
- Studieloopbaancoaching
Binnen de opleiding Logistics Management is het mogelijk om deel te nemen aan het Honoursprogramma. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor studenten die iets extra’s uit de studie willen halen.
Het Honoursprogramma doe je naast je bachelorprogramma, dus het is alleen weggelegd voor echte doorzetters. Het versterkt je ontwikkeling in het vakgebied door middel van projecten op het gebied van innovatie en toegepast onderzoek. Rond jij als 'excellent student' dit programma succesvol af, dan krijg je op je diploma de eervolle vermelding 'Honours Degree'.
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleidingNa je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepsbeeld
Pieter Duijndam is een oud-student Logistics Management. Na zijn studie is hij aan de slag gegaan bij het grootste distributiecentrum van Heineken. Hij vertelt in onderstaand filmpje over zijn werkzaamheden en wat er nodig is om een goed logistiek manager te kunnen zijn.
Beroepen
Tijdens de opleiding groeien studenten toe naar functies als teamleider of manager planning, logistiek manager, supply chain manager of inkoopmanager.