Menu
    English

    'Schone handen aan de couveuse 3.0'

    Erasmus MC-Sophia

    Ontwikkelen, implementeren en evalueren van handdesinfectie feedbacksysteem dat naleving en effectiviteit van handhygiëne bij couveuses verbetert.

    Vraagstelling

    Goede handhygiëne bij couveuses op de neonatale care unit (NICU) verlaagt het infectierisico bij prematuur geboren kinderen met ongeveer 40%, maar wordt door de hectiek regelmatig vergeten. Een technische innovatie is gewenst die het hygiënisch gedrag rondom de couveuse blijvend verbetert.

    Aanpak

    In een estafette van interdisciplinaire samenwerkingen tussen studenten uit de Zorg, Engineering en Communicatie, Media Design en Informatietechnologie is het handdesinfectie-feedback-systeem voor couveuses ontwikkeld. Dit is te vergelijken met een ‘stoplicht’ dat op groen gaat, zodra de handen op juiste wijze zijn gedesinfecteerd. Indien een test op de neonatale intensive care unit van het Erasmus MC-Sophia aantoont dat het vernieuwende concept effectief is, vergroot dit de kans dat ziekenhuizen dit ‘stoplicht’ op gaan nemen of dat bedrijven nieuwe generaties couveuses hiermee gaan uitrusten.

    Resultaat

    Afgelopen semester is een doorbraak bereikt; het systeem is door studenten geheel (her)ontwikkeld en de benodigde elektronische componenten, software en behuizingsdelen zijn gebouwd. Er is professioneel gewerkt in een interdisciplinaire omgeving. Het ‘prototype 3.0’ vormt de basis voor de fabricage van 20 stoplichtsystemen die getest worden op de neonatale intensive care unit van het Erasmus MC-Sophia. De eigen ontwikkelde software die het systeem aanstuurt is slim ontworpen waardoor allerlei parameters snel zijn te wijzigen, zoals kleur, helderheid en knipperfrequentie van de LED lampjes.

    Award

      Bachelor Award 2016

    Opleiding(en)

    • Industrieel Product Ontwerpen
    • Informatica
    • Technische Informatica
    • Mens en Techniek | Zorgtechnologie
    • Elektrotechniek
    • Medische Hulpverlening
    • Verpleegkunde

    Type

    Project

    Aan dit project werkten mee

    Sjoerd Baartmans, R.G. Boudestijn, Maarten Kedde, Wesley Leenstra, Dyllan Ririassa, Maarten Roozendaal, Chris Slangen, Bas Visscher, Max Volker, Tom van Wijk, Ruben Winters, Jasper Zielhuis

    Begeleider(s)

    Ronald van Gils (onderzoekslijn Health Tech), Onno Helder (NICU Erasmus MC-Sophia)