Selectie: uiterlijk 15 januari 2025 aanmelden
Voor deze opleiding zijn in studiejaar 2025-2026 maximaal 40 plaatsen beschikbaar. Daarom geldt -naast de wettelijke toelatingsvoorwaarden- een numerus fixus (vastgesteld aantal plaatsen). Om te kunnen starten met de opleiding, moet je eerst door Hogeschool Rotterdam geselecteerd worden.
Op deze pagina vind je alle informatie over de aanmeld- en selectieprocedure.
Aanmelden voor de opleiding
- Om je aan te melden, moet je eerst een DigiD aanvragen. Regel dit nu al. De aanvraag duurt ongeveer een week.
- Meld je uiterlijk 15 januari 2025 aan via Studielink. Aanmelden kan vanaf 1 oktober.
Let op!
- Je kunt je per studiejaar voor maximaal twee opleidingen met een numerus fixus aanmelden.
- Bij deze opleiding mag je door de jaren heen maximaal drie keer deelnemen aan de selectieprocedure. Er wordt een selectiepoging geregistreerd als je op 16 januari een actieve aanmelding in Studielink hebt staan voor deze opleiding. Meld je je na die datum af, neem je niet volledig deel aan de selectieprocedure of krijg je geen plaats aangeboden, dan wordt dit toch gezien als een verbruikte selectiepoging. Alléén als je zakt voor je middelbare schooldiploma of als je niet tijdig aan de toelatingseisen havo/vwo kan voldoen, kan je een verzoek indienen om de gegevens te corrigeren. Daarvoor heb je tot 31 augustus de tijd. Stuur dan uiterlijk 31 augustus een e-mail met als onderwerp 'Verzoek tot correctie selectiepoging' naar hardheidsclausule@hr.nl. Voeg bij je e-mail een kopie van je eindcijferlijst, waarop vermeld staat dat je 'gezakt' bent of lever een verklaring aan waarin je onderwijsinstelling bevestigt dat je gezakt bent voor het eindexamen.
Na je aanmelding
Nadat je je hebt aangemeld via Studielink:
- krijg je van Hogeschool Rotterdam bericht over de exacte procedure van de selectie. Daarin staat ook vermeld welke acties je moet ondernemen om mee te kunnen doen aan de verschillende onderdelen van de selectieprocedure.
- ontvang je de uitnodiging om je Hogeschoolaccount te activeren. Hiermee kun je inloggen op alle systemen van de hogeschool. Je kunt je aanmeldstatus opvragen via Osiris Student. Daar zie je precies aan welke voorwaarden je (nog) moet voldoen om je inschrijving af te ronden. Met je Hogeschoolaccount kun je ook inloggen op HINT, het intranet. Informatie over bijvoorbeeld de introductiedagen, je rooster en je boekenlijst staat vlak voor de start van de studie op HINT. Je hebt tevens toegang tot je persoonlijke e-mail van Hogeschool Rotterdam. Ook krijg je toegang tot Mijn HR (via mijn.hr.nl of download de app voor iOS of Android), je persoonlijke digitale omgeving. In Mijn HR vind je je studieresultaten, je agenda, mededelingen en nog veel meer!
Bekijk je mogelijkheden als je in het buitenland woont.
Selectieprocedure
Hieronder vind je de belangrijkste informatie over de selectieprocedure.
Hogeschool Rotterdam heeft ervoor gekozen om maximaal 40 studenten toe te laten tot de opleiding Medische Hulpverlening. Voor dit aantal studenten is de kans op een goede stage- en afstudeerplaats groot. Er is namelijk maar een beperkt aantal stageplaatsen beschikbaar. Dit komt door een tekort aan hbo-opgeleide medewerkers op de werkvloer die de studenten kunnen begeleiden. Daarnaast is er een beperkte arbeidsmarkt. Met de decentrale selectie willen we tevens voorkomen dat er meer medisch hulpverleners afstuderen dan er vraag naar is.
In de selectieprocedure toetsen we je op de zogenaamde selectiecriteria die bestaan uit verplicht aan te tonen eisen/voorwaarden. Alleen als je aan de eis/voorwaarde voldoet die in ronde 1 van de selectieprocedure wordt getoetst, krijg je op basis van de resultaten van de selectieprocedure een plaats op de ranglijst toegewezen. Hoe beter je resultaten, hoe hoger je op de ranking komt en hoe meer kans je hebt op een plaats bij de opleiding. Als je niet aan de eis/voorwaarde voldoet (minimaal een voldoende voor de toets in ronde 1), dan kan je helaas niet door naar ronde 2.
De selectiecriteria voor deze opleiding zijn:
- Je motivatie voor de opleiding. Dit zegt iets over hoe graag jij de opleiding wilt volgen (ronde 1 en 2)
- Je cognitieve vaardigheden. Dit zegt iets over je denkvermogen en het verwerken van informatie (ronde 1 en 2)
- Je communicatieve vaardigheden. Dit zegt iets over hoe jij informatie ontvangt, verwerkt en overbrengt in zowel mondelinge- als non-verbale interactie (ronde 2)
- Je reflectieve vaardigheden. Dit zegt iets over hoe goed jij in staat bent om te leren van ervaringen en deze inzichten toe te passen in toekomstige situaties (ronde 2)
De selectieprocedure voor 2025-2026 bestaat uit 2 rondes.
Ronde 1
Ronde 1 bestaat uit 2 onderdelen: een inspanningsverplichting en een toets.
Inspanningsverplichting
Je moet eerst voldoen aan een inspanningsverplichting. Deze bestaat uit het invullen en inleveren van een korte vragenlijst. De vragenlijst moet je uiterlijk 22 januari 2025 ingevuld en ingeleverd hebben. Wanneer je de vragenlijst niet (tijdig) hebt ingeleverd, mag je niet deelnemen aan de toets en kun je niet meer verder deelnemen aan de selectieprocedure.
Toets
De toets nemen we af op een locatie van Hogeschool Rotterdam. De toets doe je op 3 óf 5 februari 2025 van 17.00-18.00 uur. Meer informatie over de indeling krijg je na aanmelding voor de opleiding.
De toets bestaat uit vragen over leerstof die we je aanreiken. Daarnaast testen we je rekenvaardigheid in een aantal vragen. De toets is schriftelijk en bestaat uit meerkeuzevragen. Een rekenmachine is toegestaan. Het is niet toegestaan je mobiele telefoon te gebruiken. Na 15 januari 2025 komt lesstof beschikbaar die je moet bestuderen.
Ronde 2
De 80 best scorende studenten uit ronde 1 worden uitgenodigd voor deelname aan ronde 2 (eis is dat je minimaal een voldoende hebt behaald voor de eerste ronde).
In de week van 24 februari 2025 krijg je via mail te horen of je door bent naar de tweede ronde. Dan krijg je ook meteen informatie over die ronde. Ronde 2 zal op Hogeschool Rotterdam plaatsvinden in de week van 10 óf 17 maart 2025. Via je HR-mailadres ontvang je een aanmeldlink om je aan te melden voor een datum en tijdstip.
De tweede ronde bestaat uit 3 onderdelen die elk maximaal 10 minuten duren.
Onderdeel 1: bespreken casus
Bij dit onderdeel krijg je een paar korte vragen over een casus. Voor dit onderdeel is geen voorbereiding nodig.
Onderdeel 2: uitvoeren vaardigheid
Bij dit onderdeel moet je een korte vaardigheid uitvoeren. De voorbereiding sturen we je van tevoren toe.
Onderdeel 3: reflectie op uitgevoerde vaardigheid
Bij dit onderdeel kijk je terug op hoe het uitvoeren van de vaardigheid is gegaan. Voor dit onderdeel is geen voorbereiding nodig.
De totaalscores over ronde 1 en 2 worden bij elkaar opgeteld en daarmee bepalen we welke plaats je krijgt op de ranking.
Op 15 april 2025 krijg je via Studielink bericht of je een plaats aangeboden krijgt. Is dat het geval, dan heb je maximaal 2 weken de tijd om je plaats te accepteren in Studielink. Alléén als je je plaats tijdig accepteert, kun je met de opleiding starten. Heb je je aangemeld voor twee opleidingen met een numerus fixus en krijg je voor beide opleidingen een plaats aangeboden, dan kun je maximaal één plaats accepteren. Uiteraard moet je ook nog voldoen aan de andere toelatingsvoorwaarden van deze opleiding.
Als je in eerste instantie geen plaats aangeboden krijgt, dan bestaat de mogelijkheid dat dit op een later tijdstip alsnog gebeurt, bijvoorbeeld omdat iemand anders zijn diploma niet haalt of om een andere reden besluit niet met de opleiding te starten. Hoe groot de kans hierop is, kunnen we je van tevoren echter niet zeggen.
Deze opleiding had in studiejaar 2024-2025 een capaciteit van 40 plaatsen, hetzelfde aantal als voor 2025-2026. Voor 2024-2025 waren er 410 deelnemers aan de selectie. Van hen zijn er 78 doorgegaan naar de tweede selectieronde. Het laatst uitgegeven plaatsingsbewijs is gegaan naar rangnummer 63, dus niet iedereen is geplaatst.
- Aanmelden uiterlijk 15 januari 2025.
- De selectieprocedure vindt plaats in februari en maart 2025.
- Op 15 april 2025 krijg je via Studielink bericht of je geselecteerd bent door Hogeschool Rotterdam.
- Ben je geselecteerd, accepteer je plaats dan binnen twee weken via Studielink.
- Tot en met 15 augustus is het mogelijk om een plaats aangeboden te krijgen. Er kan bijvoorbeeld een plaats vrijkomen, omdat iemand zakt voor zijn eindexamen of toch besluit een andere opleiding te gaan doen. Houd hiervoor Studielink goed in de gaten.
- Eind augustus start de opleiding.
Kun je je niet vinden in de manier waarop de selectieprocedure bij jou is uitgevoerd? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een bezwaar indienen. Alle informatie vind je in de folder 'Numerus fixus'. In de folder vind je ook antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.
Algemene informatie over selectie (numerus fixus) vind je op de website van Studiekeuze123.
Aan de informatie over de selectieprocedure kunnen geen rechten worden ontleend.