Menu
    English

    ‘Ik kan later aan de slag bij een techgigant of in een ziekenhuis.’

    Vincent van de opleiding Mens en Techniek | Zorgtechnologie

    Beginnen aan een opleiding is spannend. Er komt veel op je af: wennen aan het onderwijs op hbo-niveau, nieuwe studiegenoten leren kennen en les krijgen in een gebouw dat vele malen groter is. Maar er komt een moment dat je weet: ik kan dit en ik voel me hier thuis. Je gaat dan zelfs nadenken over de volgende stap: het vinden van een baan. Vincent van de opleiding Mens en Techniek | Zorgtechnologie vertelt hoe hij deze periode heeft ervaren.

    De opleiding Mens en Techniek | Zorgtechnologie leek me een interessante studie. In Rotterdam heb ik toen een open dag bezocht. Bij de traditionele manier van leren reproduceer je de theorie. Dit past minder goed bij mij. Bij deze opleiding krijg je les over de theorie en die pas je meteen toe. Dat sprak mij aan.

    Geen tentamens

    Bij de opleiding word je niet getoetst door middel van tentamens. Je maakt een opdracht en de docent stelt je daarover enkele vragen. Als je die goed hebt beantwoord, dan heb je het onderdeel gehaald. De andere studiepunten behaal je door middel van groepswerk, het maken van eindproducten en je zelfevaluatie.

    Er zijn minder vakken dan bij veel andere opleidingen. Ik zit nu in mijn tweede studiejaar. Dit zijn mijn vakken: Kennis en vaardigheden, Beroepsproducten en Professionele ontwikkeling. Bij Kennis en vaardigheden leer je wat je nodig hebt om succesvolle beroepsproducten te maken zoals een betoog of stakeholdersanalyse. En bij Professionele ontwikkeling schrijf je over je beheersing van competenties.

    Biologie en techniek

    Het is belangrijk dat je houdt van biologie, techniek en schrijven. Voor veel projecten heb je technische kennis nodig. Daarnaast leer je over de fysiologie en anatomie van orgaanstelsels, zoals het hart- en nierstelsel. En het is nodig om over elk project te schrijven.

    Tijdens dit studiejaar kwam ik erachter dat ik de juiste studie had gekozen. De opleiding is tot nu toe wel minder technisch dan ik had verwacht. En de studie gaat niet alleen over biologie en techniek. Er komen ook organisatorische aspecten aan bod: hoe implementeer je ideeën en wie betrek je hierbij? Een voorbeeld hiervan is het verschuiven van taken van verpleegkundigen naar mantelzorgers.

    Studiegenoten

    Ik voel me thuis op de opleiding. Vanwege de coronacrisis was het in het begin een uitdaging om contact met studiegenoten te krijgen. Toen ben ik een groep op Snapchat begonnen en zijn we meer te weten gekomen over elkaar. Ook zijn we een keer naar het terras gegaan.

    Baankansen

    Na mijn studie wil ik graag doorstuderen. Ik denk aan de Master Biomedische Wetenschappen. Daarna wil ik een baan zoeken. Ik kan aan de slag bij een techgigant die medische appratuur ontwikkelt zoals Siemens of Philips. Ook kan ik een technicus worden in een ziekenhuis. En ik kan een organisatie-expert in een ziekenhuis worden die medische apparatuur selecteert en implementeert. Er zijn dus genoeg baankansen voor mij!