Khalid heeft in overleg met zijn leidinggevende besloten om een deeltijdstudie naast zijn baan te volgen. “Het bedrijf waar ik werk heeft vaak samengewerkt met Hogeschool Rotterdam. Er zijn daarom meerdere collega’s die de opleiding hebben gevolgd.” Khalid geeft de voorkeur aan Hogeschool Rotterdam, omdat hij positieve verhalen heeft gehoord en de onderwijsstijl en opzet van de studie goed zijn. Hierdoor is de keuze gevallen op Hogeschool Rotterdam.
Volgens Khalid zitten de grootste verschillen op bepaalde gebieden, waaronder de docenten die colleges geven. “Als je voltijd vergelijkt met deeltijd dan is voltijd meer gestructureerd. Bij deeltijd zijn de docenten mensen die minder ervaring hebben met lesgeven maar meer ervaring hebben in het werkveld. De focus van een deeltijdopleiding ligt op de zelfstandigheid van de student en de docent is aanwezig om richting te geven. Je krijgt kort en bondig les en komt sneller tot de kern bij opdrachten. Je hebt niet veel verschillend huiswerk maar focust je voornamelijk op een grote opdracht met bijbehorende deelopdrachten.”
Deeltijd studeren is veel compacter en intensiever. Daarom is het belangrijk dat je je tijd goed indeelt, omdat je daarnaast ook werkt. Het vinden van de juiste balans is essentieel. “Het is praktijkgericht en je moet zelfstandig aan de slag met de theorie. Je hebt bij de deeltijd opleiding niet te maken met tentamens aar met veel praktijkopdrachten waarbij je één dag in de week hebt om alle lesonderdelen te behandelen.”
Khalid merkt dat deeltijd studeren soms nog in de kinderschoenen staat, waarbij het voorkomt dat de semesterhandleiding en planning bij de start van het semester nog onvolledig is. Dit kan beter, net zoals het bij het voltijd studeren is.
Deeltijd studeren is pittig, maar zeker mogelijk. Je hebt de weekenden die je deels kan inzetten voor het maken van opdrachten. Hierdoor offer je wel het één en ander op. Daardoor heb je minder vrije tijd voor sociale contacten. Iedere donderdag word je van 13:00 tot 20:00 uur op school verwacht om colleges te volgen en om aan opdrachten te werken. De overige dagen zijn voornamelijk zelfstudie.
“Meestal ben je per week 20 à 40 uur kwijt aan studeren. Het ligt net aan de week hoeveel je moet inhalen en hoeveel deadlines je hebt.” Khalid geeft aan dat hij in het weekend tijd besteed aan zijn studie om deadlines te halen. Hij besteed per avond ongeveer twee tot drie uur aan zijn studie en in het weekend zelf vier tot zes uur per dag.
Khalid heeft niet voor niets gekozen voor een deeltijdopleiding. Voor hem hangen er dan ook verschillende voordelen aan. “Voor mensen die al werken is het zeker aan te raden. Ik kan door mijn deeltijdopleiding blijven werken en biedt mij de mogelijkheid om mezelf te blijven ontwikkelen. Zo kan ik doorgroeien bij mijn huidige werkgever. Daarnaast hoef ik mijn baan niet op te geven en kan ik mijn vast lasten blijven betalen. Bij een voltijdstudie is dit niet mogelijk.”
Toch kan Khalid ook wel enkele nadelen van een deeltijdopleiding inzien. “Bij deeltijd zijn de docenten meer praktijkgericht en minder theoriegericht waardoor ik af en toe de verdieping in de theorie mis. Bij een voltijdstudie ga je dieper in op de theorie en krijg je meer tijd om aan de opdrachten te werken.”
Voor mensen die al werken is een deeltijdopleiding dus zeker aan te raden, maar als je het kan permitteren om een voltijdstudie te volgen dan kun je volgens Khalid beter daarvoor kiezen. Bij deeltijd studeren ben je bijna volledig met praktijdopdrachten bezig, waardoor je misschien theorie mist. Bij een voltijdstudie ga je dieper in op de theorie en krijg je meer tijd om aan de opdrachten te werken. Khalid vindt het in ieder geval erg fijn dat de optie voor deeltijd studeren er is.
Ben jij dus iemand die graag praktijkgericht werkt en ben je naast je huidige baan op zoek naar een uitdaging? Dan is de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde iets voor jou!