Menu
    English

    Technische Informatica voltijd

    • Duur en startmoment

      4 jaar, september

    • Opleidingstype

      Voltijd Bachelor

    • Taal

      Nederlands

    Wil jij robots bouwen die zelf nadenken en kunnen bewegen? Slimme systemen maken en bedenken met een combinatie van soft- en hardware? Dan is Technische Informatica iets voor jou!

    Wat houdt technische informatica in?

    Tijdens de opleiding Technische Informatica leer je software te programmeren in programmeertalen als C en C++. Ook bouw je aan hardwaresystemen, zo werk je met sensoren en microcontrollers. De kennis die je opdoet van soft- en hardware maakt dat je intelligente apparaten kan maken. Denk aan een operatierobot in het ziekenhuis, die operaties heel nauwkeurig uitvoert of een recyclerobot die door middel van kunstmatige intelligentie afval snel en goed kan sorteren. Maar ook aan een groep slimme drones die met elkaar samenwerkt of robots in sorteercentra van grote webwinkels. Er zijn tal van voorbeelden te bedenken van hightech oplossingen, waar jij tijdens en na de studie Technische Informatica mee aan de slag kan! 

    Allround technisch informaticus mét specialisatie

    Technische Informatica draait om het begrijpen en beheersen van de 'denktaal' van computers. Je wordt breed opgeleid, maar specialiseert je ook in bepaalde aspecten van het werkveld, zoals:

    • Artificial Intelligence (AI): denk aan chatGPT
    • Autonomous Systems: denk aan zelfrijdende auto’s
    • IoT (Internet of Things): denk aan het aanzetten van je lampen en verwarming in huis via je telefoon

    Wat kun je met Technische Informatica?

    Overal om je heen zie je geautomatiseerde systemen, waarbij kennis van zowel hard- als software van belang is. Om al deze systemen te laten werken, zijn er technische informatici nodig. Sterker nog, je bent hard nodig! Na het behalen van je diploma kun je bijvoorbeeld als software engineer aan het werk. Droom jij ervan om aan de slag te gaan in de maritieme sector, in de medische wereld of bij Defensie? Het kan allemaal! Ook kun je aan het werk bij grote webwinkels als Coolblue of Bol.com. 

    Past dit bij jou?

    Twijfel je nog? Jij bent de ideale Technische Informatica-student als je:

    • Enthousiast wordt van programmeren;
    • Het leuk vindt om met je handen te werken en achter de laptop;
    • Kritisch en analytisch ingesteld bent;
    • Graag nadenkt over risico’s en ethiek van technologie.

    Is dit helemaal jouw ding?

    Zie jij jezelf als toekomstige embedded software engineer, internet of things developer of embedded systems designer? Kom dan kennismaken met onze opleiding Technische Informatica en bezoek een open dag!

    Voorlichtingsactiviteiten

    Bekijk het aanbod en meld je aan
    Alles over de open dag van Technische Informatica

    Meekijken met onze studenten

    Benieuwd naar wat er zich achter de schermen afspeelt bij onze Technische Informatica opleiding? Ontdek het door de ogen van onze studenten! Volg ons op Instagram en/of op Discord.

    Vraag het onze studenten

    Heb je een vraag over deze opleiding? Deze studenten helpen je graag

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Ons onderwijs

    Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

    Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:

    • kennisbasis van het beroep
    • handelen in de beroepspraktijk
    • eigen professionele identiteit
    • persoonlijke ontwikkeling

    Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

    Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

    Het eerste jaar

    In het eerste jaar oriënteer je je op het vakgebied en wordt de basis gelegd voor de rest van de studie.  Vakken als programmeren, computer- en netwerksystemen en Technical Engineering Skills (wiskunde en natuurkunde) staan centraal. Je brengt de opgedane kennis ook direct in de praktijk tijdens praktische opdrachten en projecten. 

    Na het eerste jaar

    Na het eerste jaar diep je je kennis in het tweede jaar verder uit als toekomstig software engineer. Je krijgt dan vakken als Computer Graphics, Besturingssystemen en uiteraard nog meer programmeren en technieken om je vak te kunnen uitoefenen.

    In het derde jaar breng je je kennis en vaardigheden in de praktijk met in het eerste halfjaar een stage en in het tweede half jaar projecten waar je je kunt verdiepen en specialiseren in automated systems, advanced algorithms, embedded systems en machine learning.

    Ten slotte ga je je profileren in het vierde jaar waar je het eerste halfjaar een minor volgt en in het tweede half jaar sluit je je opleiding af met een afstudeeronderzoek dat, zo mogelijk, aansluit bij je interesses en je toekomstplannen.

    Labs

    Stadslab en Havenlab

    Als student van de opleiding Technische Informatica kun je werken in het Stadslab, dat op de Wijnhaven 99 gevestigd is, en in het Havenlab dat zich op de RDM Campus op Heijplaat bevindt. Op beide locaties kun je voor bijvoorbeeld je project aan de slag met 3D-printers, lasersnijders, hout- en metaalwerkplaatsen, etc. Je krijgt daar ook workshops en cursussen op het gebied van bijvoorbeeld solderen en het gebruik van specifieke softwarepakketten.

    Hardware materialen

    Bij de opleiding Technische Informatica krijg je een hardware kit waarin alle basiscomponenten zitten die je nodig hebt voor het uitvoeren van de projecten en opdrachten in jaar één. Daarnaast kun je in het Stadslab hardware componenten aanschaffen of voor een project ‘lenen’.

    Keuze en begeleiding

    Keuze

    Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

    Begeleiding

    Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

    Studeren met een functiebeperking

    Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

    Stage lopen

    In het derde jaar loop je stage, een spannend moment van de opleiding. Voor een half jaar ga je aan de slag bij een bedrijf. Wij begeleiden je natuurlijk, maar veel moet je ook zelf doen. Om het gehele traject van oriëntatie op je stage, uitvoering van de stage en tot slot de afronding van je stage, inzichtelijk te maken, hebben wij TI-student Wessel gevolgd. 

    Minors

    In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt kiezen uit veel minors. Voor de opleiding Technische Informatica geldt dat je in het derde en vierde studiejaar een keuze maakt uit verschillende interne minors, die aansluiting bieden aan verschillende specialisaties binnen het vakgebied. Voorbeelden hiervan zijn Automated Systems en Machine Learning.

    De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

    In de minor Intelligent Mobility ga je aan de slag met infrastructuur en mobiliteit van de toekomst. Denk aan intelligente systemen voor oversteekplaatsen, detectie van niet autonome voortuigen zoals fietsen, parkeeroplossingen, pakketlaadsystemen of virtuele drone wegen. In samenwerking met vooraanstaande organisaties zoals de TU Delft werk je een intelligente innovatieve oplossing uit tot een prototype (proof-of-concept). Jouw prototype wordt getest in het Fieldlab NL en kan toegepast worden in de nieuwe wereld van autonome voertuigen, smart cities en het aanstaande zogenaamde Logistics 4.0.

    Bij de minor IT-innovatie voor Defensie onderzoek, creëer en experimenteer je met de meest vernieuwende soft- en hardware technologie. Defensie heeft aangetoond een voorloper te zijn op het gebied van grote innovaties, zoals het internet. Het defensiedomein biedt daarom een uitstekende kans om te experimenteren en te creëren met state-of-the-art technologie en technieken. In de minor staat het werken aan IT-gerelateerde, innovatieve projecten binnen het toepassingsgebied van de (Nederlandse) Defensie centraal. Je gaat in projectgroepen aan de slag met vraagstukken door toegepast onderzoek te verrichten en prototypes (Proof-of-Concep) te realiseren. Je komt tot innovatieve oplossingen, door samen te werken met grote namen uit het bedrijfsleven als Thales en Kenniscentrum Creating 010.

    De minor Smart Things leid je op tot Internet of Things-developer en –ondernemer. Je moet kennis kunnen combineren op gebied van elektronica, sensoren, netwerken, productontwerp en software-development. In deze minor leer je over mens-machine-interactie, verwerking van sensordata, machine-learning, zelfrijdende voertuigen, wearables, enzovoort. Ook de andere zijde komt aan de orde: innovatie en ondernemerschap. We gaan praktisch aan de slag met 3D-printen, lasersnijden, CNC-frezen en solderen. Er heerst een echte IoT-maak-cultuur tijdens deze minor; het ene moment sta je te solderen en het volgende bouw je software. Tijdens deze minor bouw je dan ook je eigen Home Station, een weerstation en home automation device in één die verbonden worden met een centrale server. In een projectgroep werk je fulltime aan een eigen product, dat je aan het eind van de periode pitcht aan de Dragon’s Den.

     

    Student van andere hogeschool? 

    Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

    Afstuderen

    Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht. Dat is een onderzoeksgerichte opdracht van 20 weken die je bij een bedrijf uitvoert. Je gaat dan zelfstandig op zoek naar een oplossing voor een maatschappelijk en/of technisch probleem. Die oplossing bestaat uit een combinatie van soft- en hardware. Door middel van het onderzoek toon je aan dat je kunt werken op bachelorniveau en als je daarvoor slaagt (en al je vakken hebt gehaald) mag je de titel 'Bachelor of Science' voeren.

    Internationale mogelijkheden

    Als je een internationale carrière ambieert, dan bereidt de opleiding je hier ook op voor! In overleg met de opleiding kun je een deel van de opleiding in het buitenland doorbrengen, bijvoorbeeld tijdens je stageperiode.

    Vakken

    Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

    Onderwijsvorm

    Hoe is het onderwijs ingericht?
    5 dagen les per week
    20 uren zelfstudie per week
    Legenda
    Praktijk
    Keuzeruimte
    Theorie
    Begeleiding

    Praktijkvoorbeelden

    Werken aan echte projecten uit de praktijk

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding?

    Na je afstuderen

    Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen om de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten. 

    Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

    Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

    Beroepen

    Als afgestudeerde kun je onder andere aan de slag als embedded systems engineer, IoT engineer of software engineer:

    Als embedded systems engineer ontwerp je een nieuw product dat een combinatie is van hard- en software. Je bedenkt hoe het apparaat dient te functioneren en je stelt eisen op voor de software. Een voorbeeld is een robotsysteem in de agrarische sector. Je dient je te verdiepen in het gebruik door de klant en daar ook de niet-functionele eisen bij te ontwerpen. Uiteindelijk ontwikkel je het technisch ontwerp. Je dient tevens het product te implementeren en testplannen te ontwikkelen en uit te voeren.

    De IoT engineer is gespecialiseerd in het verbinden van sensoren en systemen via moderne netwerken. Denk daarbij aan systemen en onderdelen van systemen voor automatisering van gebouwen (smart buildings en smart homes), industriële processen, logistieke systemen, transport, verkeer, etc.

    Als software engineer ontwikkel en test je computerprogramma’s. Dit gebeurt vaak in groepsverband. Daarnaast breng je ook de behoefte en verwachtingen in kaart bij de eindgebruikers. Met jouw kennis van programmeren en gebruik van software tools zorg jij ervoor dat het product ook daadwerkelijk wordt gemaakt en klaar is voor gebruik.

    Doorstuderen

    Om je kennis nog verder te verdiepen na deze opleiding is er de mogelijkheid om een masteropleiding te volgen op een universiteit.

    Huidige arbeidsmarkt

    Bron: landelijke cijfers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), mei 2024

    Locatie

    Waar ga je studeren?

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties

    Studie in Cijfers

    studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
    Laatste wijziging op 28-08-2024 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
    Deze opleiding
    Landelijk gemiddelde deze studie (6 opleidingen)

    Na het afstuderen (landelijke cijfers)

    Baan op niveau

    91%

    Baan binnen het vakgebied

    80%

    Een baan vinden

    3 maanden