Na het afstuderen (landelijke cijfers)
Baan op niveau
94%
Baan binnen het vakgebied
77%
Een baan vinden
7 maanden
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Het eerste jaar
De opleiding richt zich op vier beroepsrollen: ontwikkelaar, vastgoedadviseur, belegger en vastgoedmanager. In het eerste jaar maak je kennis met deze rollen. Je werkt binnen verschillende grote onderwijseenheden om deze rollen te ontdekken. Elke onderwijseenheid is opgebouwd rond een thema. Hierbij ontwikkel je jouw vaardigheden en vergroot je jouw theoretische kennis. Je leert ook hoe je jouw vaardigheden in de praktijk toepast.
In het eerste halfjaar werk je aan onderwijseenheden ‘De Landing’ en ‘De Stad Leeft’. Bij ‘De Landing’ leer je de hogeschool, systemen en opleiding kennen. Bij ‘De Stad Leeft’ ervaar je de stad als vastgoedmanager en vastgoedadviseur. In het tweede halfjaar werk je aan ‘De Stad in Ontwikkeling’. Hierbij kruip je in de rol van projectontwikkelaar. Bij ‘De Waarde van de Stad’ bekijk je de vastgoedwereld als belegger. Tijdens het hele jaar werk je aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Na het eerste jaar
In het tweede jaar start je met de hoofdfase van de studie. De vakken en projecten zijn opnieuw gericht op de vier beroepsrollen. Je werkt aan projecten waarbij het herbestemmen van gebouwen en stedelijke gebiedsontwikkeling centraal staan. Ook het waarderen van vastgoed en het beleggen en investeren in vastgoed zijn belangrijke onderwerpen. Je past je vaardigheden toe en lost praktijksituaties op. Dit doe je met veel aandacht voor maatschappelijke en financiële aspecten. Op basis van onderzoek naar omgevingskwaliteiten, marktontwikkelingen, omwonersbehoeften of behoeften van potentiële investeerders ontwerp je een oplossing of advies voor opdrachtgevers. Je gebruikt hierbij ook geografische data-analyse met GIS.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
In de eerste helft van het derde jaar loop je vier maanden stage in de vastgoedsector. Dit kan bij een organisatie voor projectontwikkeling, beleggen, makelaardij of vastgoedmanagement. Ook kun je stagelopen bij een overheidsinstantie of de vastgoedafdeling van een multinational. Je werkt vijf dagen per week mee en leert de praktijk van het vakgebied goed kennen. Onder begeleiding werk je aan je leerdoelen en rond je de stage succesvol af. Dit is een kans om de kennis en vaardigheden uit de eerste twee jaar toe te passen in een echte werkomgeving. Bovendien ontdek je of dit deel van de vastgoedmarkt bij je past. De stageperiode is een belangrijke stap in je (studieloop)baan.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting.
Fascinatie voor de gebouwde omgeving staat bovenaan het lijstje van redenen waarom je voor uitoefening van een beroep in de stadsontwikkeling kiest. De gebouwde omgeving omvat naast woningen en werkplekken in grote kantoorgebouwen ook voorzieningen als winkels, scholen en buurtcentra. Aspecten als veiligheid en bereikbaarheid spelen daarbij een zeer belangrijke rol. In een stad als Rotterdam heb je veel mogelijkheden om hierbij een rol te spelen. Diverse partijen hebben invloed op de gebouwde omgeving. Stadsontwikkeling behelst naast het ontwikkelen van vastgoed ook het aandragen van oplossingen voor thema’s als publieke ruimten, verdichting, klimaatadaptie, inclusiviteit, leefbaarheid en wijkverbeteringen. Het conceptvormingsproces staat in deze minor centraal, waarbij de stappen worden doorlopen die nodig zijn om te komen van een gebruikersvraag en initiatief tot een haalbaar concept.
“Wie betaalt, bepaalt”. Daarom is de rol van institutionele beleggers bij vastgoed zo belangrijk: vastgoed is namelijk wereldwijd de grootste beleggingscategorie (in geld). Binnen deze minor leren we je om vaardigheden te ontwikkelen om de juiste investeringsbeslissingen te nemen bij het beleggen in vastgoed. Na het volgen van de minor is de student in staat om als beginnend beroepsbeoefenaar vastgoedbeleggingsvraagstukken te analyseren, adviezen te geven en die met cijfers te onderbouwen, rendement-risicoprofielen van de belegging te bepalen en jaarverslagen van vastgoedfondsen te analyseren en prognoses te maken. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de praktijk aan de hand van twee excursies en circa zes gastcolleges.
Technologische innovatie is een van de belangrijkste disruptieve ontwikkelingen in de economie van dit moment. Ook voor de gebouwde omgeving biedt technologie steeds meer kansen. Dat zien we dagelijks om ons heen op een website zoals Funda, maar ook meer achter de schermen in de backoffice van een makelaar of projectontwikkelaar. Bij de minor Vastgoed Tech kun je diepgaand inzicht verwerven in dit soort vraagstukken. Wij behandelen diverse onderwerpen waaronder: Smart Cities, Big Data, BIM, GIS, Artificial Intelligence, Virtual Reality et cetera. Verder leren we je om oog te houden voor de menselijke maat en je persoonlijke ethiek te ontwikkelen om zo je professionele effectiviteit te beïnvloeden. Na het volgen van de minor weet jij welke technologische trends en innovaties er spelen binnen de gebouwde omgeving en ben je in staat om als beginnend beroepsbeoefenaar o.a. professionele gesprekken te voeren in combinatie met de inzet van data, data te analyseren & te verwerken.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
In de laatste helft van het vierde jaar gebruik je je opgedane kennis en vaardigheden in een praktijkgericht onderzoek. Gedurende vijf maanden werk je bij een vastgoedgerelateerd bedrijf. Je wordt begeleid door afstudeercoaches en inhoudelijke afstudeerdocenten.
Internationale mogelijkheden
Als je een internationale carrière ambieert, dan bereidt de opleiding je hier ook op voor! In overleg met de opleiding kun je een deel van de opleiding in het buitenland doorbrengen, bijvoorbeeld tijdens je stageperiode.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsperiode 1
-
De Landing
De Landing
In deze onderwijseenheid maak je kennis met de hogeschool, de systemen waarmee wij werken én de opleiding. Je krijgt inzicht in de verschillende spelers die actief zijn op de vastgoedmarkt, de deelmarkten (bijvoorbeeld de woningmarkt), de trends en ontwikkelingen en de vastgoedcyclus. Maar ook de vier beroepsrollen waar je tijdens deze opleiding veelvuldig mee te maken krijgt, komen voorbij. Daarnaast besteden we aandacht aan presenteren, digitale vaardigheden en samenwerken.
Kortom, gedurende deze onderwijseenheid leer je de vastgoedwereld kennen in de breedste zin van het woord en zorgen we voor een zachte landing binnen de opleiding.
-
PPO: Professionele en Persoonlijke Ontwikkeling
PPO: Professionele en Persoonlijke Ontwikkeling
In PPO staan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling centraal. Richting geven aan jouw leer- en ontwikkelproces is iets wat zowel in je opleiding als in te toekomstige werk van jou wordt verwacht. Maar, het is voorstelbaar dat dit voor jou nog erg abstract klinkt. Wat is PPO? En hoe ontwikkel je jezelf?
Tijdens de module PPO gaan we dat zo inzichtelijk mogelijk voor je maken zodat je het tijdens je opleiding stap voor stap kunt gaan leren.
Onderwijsperiode 2
-
De stad leeft
De stad leeft
In deze onderwijseenheid ga je de stad ervaren vanuit de rol van een vastgoedmanager en een vastgoedadviseur. Hiervoor gaan we daadwerkelijk de stad in en ga je ervaren hoe je naar het vastgoed kan kijken met een vastgoedkundige bril. Je wordt je bewust van de bijdrage die vastgoed levert aan de ambities van organisaties en de maatschappelijke opgaven waar de stad en de maatschappij mee te maken hebben. Je leert om te gaan met een vastgoedportefeuille. Wanneer houd je een pand aan en wanneer ga je het verkopen? Daarnaast leer je hoe je een huisvestingsadvies opstelt voor een organisatie, met alle wensen en eisen die daarbij komen kijken.
De rollen van vastgoedmanager en vastgoedadviseur komen vervolgens samen, zodat je ook het spanningsveld tussen deze twee beroepsrollen gaat ervaren.
Kortom, in deze onderwijseenheid ga je de eerste stappen als vastgoedprofessional zetten. -
PPO: Professionele en Persoonlijke Ontwikkeling
PPO: Professionele en Persoonlijke Ontwikkeling
In PPO staan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling centraal. Richting geven aan jouw leer- en ontwikkelproces is iets wat zowel in je opleiding als in te toekomstige werk van jou wordt verwacht. Maar, het is voorstelbaar dat dit voor jou nog erg abstract klinkt. Wat is PPO? En hoe ontwikkel je jezelf?
Tijdens de module PPO gaan we dat zo inzichtelijk mogelijk voor je maken zodat je het tijdens je opleiding stap voor stap kunt gaan leren.
-
Basis financieel rekenen
Basis financieel rekenen
Aan het einde van onderwijseenheid De Landing wordt door middel van de nulmeting financieel rekenen een inschatting gemaakt van jouw rekenkennis- en vaardigheden. Mocht daaruit blijken dat jouw voorkennis op het gebied van rekenkunde (nog) niet aansluit op het vereiste niveau, dan ga je de module Basis Financieel Rekenen volgen.
Door het volgen van deze module krijg je gedurende 15 lesweken alle stof aangereikt die nodig is om je rekenkennis en vaardigheden te vergroten, zodat deze aansluit op het vereiste niveau om succesvol de opleiding Vastgoedkunde te (ver)volgen.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te kiezen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten in jaar 1 te behalen en 4 punten in jaar 2 die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 3
-
De stad in ontwikkeling
De stad in ontwikkeling
In deze onderwijseenheid kruip je in de rol van de projectontwikkelaar. Je gaat aan de slag met een echte ontwikkelopgave in Rotterdam. Op een bestaande locatie in Rotterdam waar al een gebouw staat, moet iets nieuws ontwikkeld worden. Je krijgt inzicht in het proces dat je als projectontwikkelaar doorloopt, waarbij je ook verschillende uitdagingen tegenkomt waar een ontwikkelaar in de praktijk ook mee te maken krijgt. Zo dien je een antwoord te vinden op vragen zoals voor wie moet er ontwikkeld worden? Hoe gaan we rekening houden met bijvoorbeeld de belangen van de omwonenden?
Kortom, gedurende deze onderwijseenheid leer je de basiskennis en -vaardigheden die essentieel zijn voor deze beroepsrol.
-
PPO: professionele en persoonlijke ontwikkeling
PPO: professionele en persoonlijke ontwikkeling
In PPO staan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling centraal. Richting geven aan jouw leer- en ontwikkelproces is iets wat zowel in je opleiding als in te toekomstige werk van jou wordt verwacht. Maar, het is voorstelbaar dat dit voor jou nog erg abstract klinkt. Wat is PPO? En hoe ontwikkel je jezelf?
Tijdens deze module gaan we dat zo inzichtelijk mogelijk voor je maken zodat je het tijdens je opleiding stap voor stap kunt gaan leren.
-
Basis financieel rekenen
Basis financieel rekenen
Aan het einde van onderwijseenheid De Landing wordt door middel van de nulmeting financieel rekenen een inschatting gemaakt van jouw rekenkennis- en vaardigheden. Mocht daaruit blijken dat jouw voorkennis op het gebied van rekenkunde (nog) niet aansluit op het vereiste niveau, dan ga je de module Basis Financieel Rekenen volgen.
Door het volgen van deze module krijg je gedurende 15 lesweken alle stof aangereikt die nodig is om je rekenkennis en vaardigheden te vergroten, zodat deze aansluit op het vereiste niveau om succesvol de opleiding Vastgoedkunde te (ver)volgen.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te volgen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten per jaar te behalen die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 4
-
De waarde van de stad
De waarde van de stad
In deze onderwijseenheid leer je de vastgoedwereld te bekijken door de bril van de vastgoedbelegger. Binnen de vastgoedwereld speelt de belegger namelijk een belangrijke rol. Er gaan miljarden euro's in om en er zijn verschillende soorten beleggers actief. Zo heb je particuliere kleine beleggers, maar ook grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, die beleggen in een breed scala aan deelmarkten: van kantoren tot winkels en van logistiek vastgoed tot woningen. Binnen deze onderwijseenheid ligt de focus op de institutionele belegger en ga je kennismaken met alle voor de belegger relevante gebieden en hoe deze gebieden met elkaar samenhangen. Aan de orde komen vragen als wat is het speelveld van de belegger? Waar dient de belegger rekening mee te houden? Welke regelgeving is van toepassing? Ook ben je straks in staat te anticiperen op onverwachte gebeurtenissen die invloed zullen hebben op de wereld van de belegger, zodat je de juiste belangenafwegingen kan maken. En uiteindelijk: Hoe kun je tot een beleggingsstrategie voor de lange termijn komen?
Kortom, gedurende deze onderwijseenheid ga je met al deze vragen aan de slag en leer je de basiskennis- en vaardigheden die essentieel zijn voor deze beroepsrol.
-
PPO: professionele en persoonlijke ontwikkeling
PPO: professionele en persoonlijke ontwikkeling
In PPO staan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling centraal. Richting geven aan jouw leer- en ontwikkelproces is iets wat zowel in je opleiding als in te toekomstige werk van jou wordt verwacht. Maar, het is voorstelbaar dat dit voor jou nog erg abstract klinkt. Wat is PPO? En hoe ontwikkel je jezelf?
Tijdens de module PPO gaan we dat zo inzichtelijk mogelijk voor je te maken zodat je het tijdens je opleiding stap voor stap kunt gaan leren.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te volgen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten per jaar te behalen die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 1
-
Project: De toekomstige stad
Project: De toekomstige stad
Tijdens het project ‘De toekomstbestendige stad’ ga je aan de slag met de ontwikkeling van een wijk in Rotterdam-Zuid. De stad is aan het veranderen en staat continue onder invloed van allerlei nieuwe ontwikkelingen die de leefbaarheid van de stad beïnvloeden. De stad en het vastgoed kunnen hierbij niet losgezien worden van hun indirecte en directe omgeving. Om onze steden binnen dit spanningsveld voor te bereiden op de toekomst staan we voor een flink aantal uitdagingen. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met klimaatverandering? En wat betekent de vergrijzing voor de leefbaarheid van onze steden? Hoe zorgen we voor voldoende betaalbare woningen? Hoe ontwikkelen we steden en vastgoed natuurinclusief? Wat betekent de energietransitie voor vastgoed en zijn bewoners? Hoe houden we Rotterdam Zuid leefbaar en toegankelijk? Met deze en nog veel meer andere uitdagingen ga je aan de slag bij dit project. Hierbij ligt niet alleen de focus op de fysieke omgeving van de stad, maar ook op de sociale omgeving aangezien deze nauw samenhangt met de mensen in de wijk en hoe zij samenleven.
Aan de hand van de gesignaleerde uitdagingen, verbeterpunten en problemen maakt de studente samen met zijn groep een visie voor een toekomstbestendige ontwikkeling van de wijk en vertaal je deze in uitgangspunten en een ontwerp dat zowel financiële als ook maatschappelijk voldoende meerwaarde realiseert. Kortom hoe zie jij de toekomst van Rotterdam-Zuid?
-
Real Estate Englisch: Business Writing 1
Real Estate Englisch: Business Writing 1
Het onderwerp van deze module is schriftelijk communiceren in het Engels. Je houdt je bezig met het schrijven van zakelijke correspondentie en een persoonlijke sollicitatiebrief met CV in correct Engels.
In deze module leer je de juiste structuur en lay-out te gebruiken in Engelse zakelijke correspondentie en aandacht te besteden aan correct taalgebruik, spelling en grammatica. Daarnaast leert je de juiste argumenten, stijl en toon toe te passen op basis van een analyse van situatie, doel en doelgroep.
-
Taxeren van vastgoed
Taxeren van vastgoed
Deze module is de eerste module taxeren van de opleiding en gelijk een grote sprong in het diepe. Je gaat tijdens deze module kijken naar een Taxatierapport Wonen en BV (bedrijfsmatig vastgoed). Alle spannende en leuke elementen uit deze twee verschillende taxatierapporten komen langs. Er is bijzondere aandacht voor elementen als: de taxateur, de markt, een SWOT, referenties, taxatiemethoden, etc.
Je bekijkt het taxatierapport als taxateur en je gaat daarnaast ook letterlijk zelf als taxateur de straat op. Je gaat namelijk zelf een opname doen! Alle uitdagingen die een taxateur tegenkomt, ga jij ook ervaren.
Je stelt zelf een taxatierapport op, zowel elementen die je tegenkomt bij wonen als bij bedrijfsmatig vastgoed komen langs. De kroon op het harde werk.Deze module kan worden gezien als de voorloper van het onderdeel taxeren binnen het project Real estate management and investment in leerjaar 3.
-
SLC2: Studieloopbaancoaching
SLC2: Studieloopbaancoaching
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en op het begeleiden van de student met zijn studie, studievoortgang en professionele ontwikkeling.
Tijdens SLC word je door een dedicated coach begeleidt door middel van één-op-één gesprekken en klassikale lessen. Tijdens de gesprekken worden aandachtspunten en succesfactoren van jouw ontwikkeling behandeld en daaruit conclusies getrokken over de verdere studieactiviteiten. Tijdens de klassikale lessen wordt stilgestaan bij de volgende thema’s: talentontwikkeling, samenwerken, welzijn, studievaardigheden, zelfreflectie en sollicitatie- en LinkedIn training. Aan deze thema’s zijn verschillende opdrachten gekoppeld waardoor je na het tweede jaar goed inzicht hebt in eigen kwaliteiten, talenten en (studie)vaardigheden met het oog op het vinden van een passende stageplek voor jaar 3.
Onderwijsperiode 2
-
Project: De toekomstige stad
Project: De toekomstige stad
Tijdens het project ‘De toekomstbestendige stad’ ga je aan de slag met de ontwikkeling van een wijk in Rotterdam-Zuid. De stad is aan het veranderen en staat continue onder invloed van allerlei nieuwe ontwikkelingen die de leefbaarheid van de stad beïnvloeden. De stad en het vastgoed kunnen hierbij niet losgezien worden van hun indirecte en directe omgeving. Om onze steden binnen dit spanningsveld voor te bereiden op de toekomst staan we voor een flink aantal uitdagingen. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met klimaatverandering? En wat betekent de vergrijzing voor de leefbaarheid van onze steden? Hoe zorgen we voor voldoende betaalbare woningen? Hoe ontwikkelen we steden en vastgoed natuurinclusief? Wat betekent de energietransitie voor vastgoed en zijn bewoners? Hoe houden we Rotterdam Zuid leefbaar en toegankelijk? Met deze en nog veel meer andere uitdagingen ga je aan de slag bij dit project. Hierbij ligt niet alleen de focus op de fysieke omgeving van de stad, maar ook op de sociale omgeving aangezien deze nauw samenhangt met de mensen in de wijk en hoe zij samenleven.
Aan de hand van de gesignaleerde uitdagingen, verbeterpunten en problemen maakt de studente samen met zijn groep een visie voor een toekomstbestendige ontwikkeling van de wijk en vertaal je deze in uitgangspunten en een ontwerp dat zowel financiële als ook maatschappelijk voldoende meerwaarde realiseert. Kortom hoe zie jij de toekomst van Rotterdam-Zuid?
-
Investeringsselectie
Investeringsselectie
Binnen elke onderneming worden investeringen gedaan met als doel hier in de toekomst een bepaald rendement op te halen, zo ook binnen vastgoed ondernemingen. Voordat over wordt gegaan tot een investering moet er eerst bepaald worden of een investering wel het vereiste rendement behaald. Een onderneming moet niet alleen kijken naar het rendement van een investering, maar ook naar de risico’s die deze met zich meebrengt.
Binnen de module wordt ingegaan op verschillende methoden van investeringsselectie, zoals terugverdientijd en netto contante waarde. Hiermee samenhangend wordt er aandacht besteed aan statistische technieken die gebruikt kunnen worden om de risico’s van investeringsprojecten te kwantificeren. Ook wordt er aandacht besteed aan de verschillende soorten kasstromen die een vastgoedbelegging met zich mee brengt en hoe op basis van deze kasstromen binnen de vastgoedbranche beslissingen worden genomen over investeringen en desinvesteringen.
-
Real Estate English - Fluency
Real Estate English - Fluency
Engels is de internationale voertaal in het bedrijfsleven. Ook bij de in Nederland gevestigde internationaal opererende vastgoedondernemingen zoals CBRE is de voertaal Engels. Daarnaast is veel vakliteratuur in het Engels geschreven. Ook is er de laatste jaren een behoorlijke instroom aan expats geweest in Nederland, deze te woord kunnen staan in het Engels is een pré. Wie wil participeren in het internationale bedrijfsleven zal daarom adequaat in de Engelse taal moeten kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.
De focus binnen deze module ligt op mondelinge vaardigheden in het Engels, zoals presenteren en solliciteren. Je moet daarnaast actief deel kunnen nemen aan discussies en/of vergaderingen in correct Engels.
In deze module geef je een presentatie in correct Engels over een vastgoed gerelateerd onderwerp en participeert actief in een aantal discussies en/of rollenspelen, waaronder een sollicitatie rollenspel. -
SLC2: Studieloopbaancoaching
SLC2: Studieloopbaancoaching
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en op het begeleiden van de student met zijn studie, studievoortgang en professionele ontwikkeling.
Tijdens SLC word je door een dedicated coach begeleidt door middel van individuele gesprekken en klassikale lessen. Tijdens de gesprekken worden aandachtspunten en succesfactoren van jouw ontwikkeling behandeld en daaruit conclusies getrokken over de verdere studieactiviteiten. Tijdens de klassikale lessen wordt stilgestaan bij de volgende thema’s: talentontwikkeling, samenwerken, welzijn, studievaardigheden, zelfreflectie en sollicitatie- en LinkedIn training. Aan deze thema’s zijn verschillende opdrachten gekoppeld waardoor je na het tweede jaar goed inzicht hebt in eigen kwaliteiten, talenten en (studie)vaardigheden met het oog op het vinden van een passende stageplek voor jaar 3.
Onderwijsperiode 3
-
Project : beleggen
Project : beleggen
De afgelopen jaren zijn er steeds meer mogelijkheden om te beleggen in vastgoed, maar worden er ook beperkingen opgelegd. De vraag van beleggers naar mogelijkheden om in vastgoed te beleggen is hier sterk van afhankelijk.
In dit project ga je een vastgoedbelegger een passend beleggingsadvies geven. Om dit succesvol te doen is uitgebreid onderzoek nodig. Zowel van de markt van beleggers, de diverse deelmarkten op het gebied van vastgoed als van de markt van beleggingsobjecten. Daarnaast is kennis nodig van actuele economische en marktontwikkelingen, rendement/risicoverhoudingen van vastgoedmarkten en inzicht in de risicoprofielen van beleggers.
-
Inleiding beleggen in vastgoed
Inleiding beleggen in vastgoed
Binnen de vastgoedwereld wordt gewerkt met projecten die grote investeringen vragen, regelmatig oplopend tot tientallen of honderden miljoenen. De investeerders in deze projecten doen dat natuurlijk niet voor niets, zij willen op hun investering wel een bepaald rendement behalen.
In deze inleidende module leer je hoe het vastgoedbeleggingsproces in elkaar zit, wat de kenmerken zijn van de verschillende vastgoedmarkten en leer je hoe je met behulp van kasstroomanalyses uitspraken kunt doen over verwachte en gerealiseerde rendementen. Je leert verschillende bedrijfseconomische methoden en begrippen, waarmee in de vastgoedwereld analyses worden uitgevoerd ten aanzien van vastgoedobjecten en –portefeuilles. Op basis hiervan kun je dan een goed onderbouwd oordeel geven over aankoop- en verkoopbeslissingen met betrekking tot vastgoedobjecten. Daarnaast leer je welke vormen van financiering mogelijk zijn en wat de voor- en nadelen en de kosten hiervan zijn.
-
Bouwkunde 3
Bouwkunde 3
Deze module geeft de theoretische basis voor de bouwkundige kennis die een vastgoedprofessional nodig heeft op het gebied van het lezen en begrijpen van bouwkundige tekeningen.
Na deze module is je inzicht in het bouwproces en je kennis van bouwkundige tekeningen vergroot. Je kan bouwkundige tekeningen lezen en begrijpt welke soort tekeningen bij welke fase hoort. Ook kan je een bestek lezen en begrijpen.
-
Privaatrecht
Privaatrecht
Waar je bij de module Inleiding Recht kort kennis hebt gemaakt met verschillende rechtsgebieden, gaat deze module specifiek in op het privaatrecht.
Als vastgoed professional is het belangrijk dat de grote lijnen van het goederen- en verbintenissenrecht kent. Het goederenrecht gaat bijvoorbeeld over eigendom en over hoe je eigendom overdraagt. Maar ook ga je leren welke beperkte rechten er zijn en wat bijvoorbeeld een appartementsrecht is. Vervolgens komt het verbintenissenrecht aan bod. Hoe komt een koopovereenkomst tot stand? Wat is er in de wet geregeld over de huurovereenkomst? Soms ontstaat een verbintenis uit de wet, bijvoorbeeld als je aansprakelijk bent voor een onrechtmatige daad. Stel, er is schade ontstaan door afgewaaide dakpannen. Wie is er dan aansprakelijk? Allemaal onderwerpen die in het dagelijks leven een rol kunnen spelen, maar zeker ook in de vastgoedwereld.
-
Real Estate English: Business Writing 2
Real Estate English: Business Writing 2
Engels is de internationale voertaal in het bedrijfsleven. Ook bij de in Nederland gevestigde internationaal opererende vastgoedondernemingen is de voertaal Engels. Daarnaast is veel vakliteratuur in het Engels geschreven. Wie wil participeren in het internationale bedrijfsleven zal daarom adequaat in de Engelse taal moeten kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.
Deze module heeft als doel de schriftelijke vaardigheden van de student te verbeteren, door het schrijven van een essay en elkaar te helpen met het schrijfproces.
In deze module wordt er verder gewerkt aan de schriftelijke vaardigheden van de student. Naast het schrijven van korte berichten in professioneel Engels, die elkaar in de vorm van peer-feedback helpen met het schrijfproces van een essay, moet er als hoofdopdracht een langer professioneel stuk, een essay in het Engels met een goedgekeurd vastgoedonderwerp, geschreven worden.
-
SLC2: Studieloopbaancoaching
SLC2: Studieloopbaancoaching
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en op het begeleiden van de student met zijn studie, studievoortgang en professionele ontwikkeling.
Tijdens SLC word je door een dedicated coach begeleidt door middel van individuele gesprekken en klassikale lessen. Tijdens de gesprekken worden aandachtspunten en succesfactoren van jouw ontwikkeling behandeld en daaruit conclusies getrokken over de verdere studieactiviteiten. Tijdens de klassikale lessen wordt stilgestaan bij de volgende thema’s: talentontwikkeling, samenwerken, welzijn, studievaardigheden, zelfreflectie en sollicitatie- en LinkedIn training. Aan deze thema’s zijn verschillende opdrachten gekoppeld waardoor je na het tweede jaar goed inzicht hebt in eigen kwaliteiten, talenten en (studie)vaardigheden met het oog op het vinden van een passende stageplek voor jaar 3.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te kiezen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten in 1 jaar te behalen en 4 punten in jaar 2 die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 4
-
Project: beleggen
Project: beleggen
De afgelopen jaren zijn er steeds meer mogelijkheden om te beleggen in vastgoed, maar worden er ook beperkingen opgelegd. De vraag van beleggers naar mogelijkheden om in vastgoed te beleggen is hier sterk van afhankelijk.
In dit project ga je een vastgoedbelegger een passend beleggingsadvies geven. Om dit succesvol te doen is uitgebreid onderzoek nodig. Zowel van de markt van beleggers, de diverse deelmarkten op het gebied van vastgoed als van de markt van beleggingsobjecten. Daarnaast is kennis nodig van actuele economische en marktontwikkelingen, rendement/risicoverhoudingen van vastgoedmarkten en inzicht in de risicoprofielen van beleggers.
-
Bedrijfseconomie 2
Bedrijfseconomie 2
Zoals binnen elke onderneming is het ook bij vastgoedondernemingen van groot belang om een goed overzicht te hebben over de kasstromen van de onderneming. Hoeveel geld komt er binnen, hoeveel gaat er uit, wat zijn de kosten en opbrengsten en welke invloed heeft dit op de liquiditeitspositie en de winst van de onderneming?
Binnen deze module leer je verschillende technieken om de kaspositie van een onderneming in kaart te brengen, te plannen en te optimaliseren. Daarnaast worden een aantal methoden behandeld die gebruikt kunnen worden om korte termijn beslissingen binnen een onderneming te onderbouwen. De planning en beheersing van de kasstromen van een onderneming zal behandeld worden aan de hand van een omvangrijk masterbudget.
-
Publiekrecht
Publiekrecht
Als vastgoedprofessional is het belangrijk dat je kennis hebt van het omgevingsrecht. Hierin is bijvoorbeeld geregeld bij wie je een vergunning moet aanvragen om een woning te bouwen. Of hoe een bestemmingsplan/omgevingsplan kan worden gewijzigd. Ondanks dat de nieuwe Omgevingswet nog niet in werking is getreden, gaan we ervan uit dat dit uiteindelijk wel gaat gebeuren.
Je maakt daarom bij deze module al kennis met de nieuwe Omgevingswet. Ook kijken we kort naar het huidige omgevingsrecht. Om dit allemaal goed te kunnen begrijpen, start de module Publiekrecht met enkele lessen over het algemene bestuursrecht.
-
SLC23: Communicatieve vaardigheden 2
SLC23: Communicatieve vaardigheden 2
Als vastgoedprofessional werk je vaak ‘als een spin in het web’ van allerlei stakeholders en partijen.
Binnen deze module leer je wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je effectief kunt samenwerken met verschillende persoonlijkheden.
-
SLC2: Studieloopbaancoaching
SLC2: Studieloopbaancoaching
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en op het begeleiden van de student met zijn studie, studievoortgang en professionele ontwikkeling.
Tijdens SLC word je door een dedicated coach begeleidt door middel van individuele gesprekken en klassikale lessen. Tijdens de gesprekken worden aandachtspunten en succesfactoren van de ontwikkeling van de student behandelt en daaruit conclusies getrokken over de verdere studieactiviteiten. Tijdens de klassikale lessen wordt stilgestaan bij de volgende thema’s: talentontwikkeling, samenwerken, welzijn, studievaardigheden, zelfreflectie en sollicitatie- en LinkedIn training. Aan deze thema’s zijn verschillende opdrachten gekoppeld waardoor je na het tweede jaar goed inzicht hebt in eigen kwaliteiten, talenten en (studie)vaardigheden met het oog op het vinden van een passende stageplek voor jaar 3
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te volgen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten in jaar 1 te behalen en 4 punten in jaar 2 die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 1/2
-
Stage
Stage
De eerste twee jaar van je opleiding heb je een goed beeld gekregen van de verschillende facetten van je toekomstige beroep, zowel in theorie als praktijk. Daardoor ben je nu in staat aan de slag te gaan bij een vastgoedorganisatie. Tijdens de derdejaars stage werk je gedurende 2 onderwijsperioden betrekkelijk zelfstandig. Dat wil zeggen dat je onder regelmatige begeleiding van een beroepsbeoefenaar zelfstandig werkt aan het uitvoeren van diverse reguliere (beroeps)taken in het bedrijf.
Van groot belang tijdens de derdejaars stage is dat je leert hoe het bedrijf als geheel functioneert en hoe de verschillende processen die relevant zijn voor het beroep worden bestuurd en op elkaar worden afgestemd.
-
Externe verslaglegging
Externe verslaglegging
Na deze module ben je wegwijs gemaakt in het lezen en het interpreteren van de informatie van een jaarverslag; hierbij ligt het accent op het financiële onderdeel van het jaarverslag, de jaarrekening genaamd.
-
Onderzoeksvaardigheden 2
Onderzoeksvaardigheden 2
Als je aan het afstudeertraject begint, is het belangrijk dat je in staat bent om zelfstandig onderzoek te doen. Dit betekent o.a. dat je een weloverwogen keuze kunt maken tussen een kwalitatief en/of een kwantitatief onderzoek en dat je weet welke technieken gebruikt kunnen of moeten worden om (een deel van) de onderzoeksvraag te beantwoorden.
Waar Onderzoeksvaardigheden 1 zich vooral richt op kwalitatieve onderzoeksmethodes, staat deze cursus vooral in het teken van kwantitatief onderzoek. Binnen deze cursus wordt o.a. ingegaan op het onderwerp toetsen en welke toetsen beschikbaar zijn als je de relatie tussen twee factoren wil bepalen of verschillen wil aantonen.
-
Management en ethiek
Management en ethiek
Deze module brengt twee onderdelen bij elkaar die nauw aan elkaar verwant zijn: Management (vaardigheden) en Ethiek.
Die verwantschap komt van twee kanten. Enerzijds is management aan ethiek verbonden omdat de manier waarop organisaties, afdelingen, processen en mensen aangestuurd worden, vaak gestoeld is op een compleet stelsel van gedachten, denkbeelden, normen en waarden over wat goed en fout is om te doen in een bepaalde situatie. Anderzijds is ethiek aan management verbonden omdat het de uitgangspunten in denken en handelen vorm en richting geeft. Bepaalt (bedrijfs- of management-) ethiek daarmee de handelwijze van de manager of bepaalt de managementgedachte daarmee wat ethisch is of onethisch? De bedoeling is dat je daar zelf een (kritisch) oordeel over vormt en verwoordt.
-
Fiscaal recht
Fiscaal recht
Fiscale kennis wordt door de verschillende partijen in de vastgoedwereld als een steeds grotere pré ervaren. Veel transacties of besluiten hebben een fiscale component in zich en worden hier in meer of mindere mate door gestuurd.
De doelstelling van deze module is om je vertrouwt te maken met de juridische begrippen en het trainen van vaardigheden die onmisbaar zijn bij het kunnen oplossen van fiscaal juridische vraagstukken op het gebied van vastgoed. De nadruk van deze module ligt op verdiepende kennis van de fiscale wet- en regelgeving en de praktische toepassing daarvan.
-
Actuele vastgoedeconomie
Actuele vastgoedeconomie
De module is een verdieping op vastgoedeconomie 1, die in het eerste jaar gevolg wordt. In deze module verkrijg je diepgaand inzicht in de invloed van macro economische variabelen op de resultaten van Nederlandse (vastgoed)ondernemingen. Onderwerpen zijn de structuur van de Nederlandse economie, de indeling in sectoren en bedrijfstakken, de exportoriëntatie en de technische ontwikkeling. Daarnaast worden ook maatschappelijke uitdagingen besproken, zoals de groeiende ongelijkheid en in hoeverre BBP een goede maatstaf is voor welvaart.
Je bestudeert de actuele economische effecten van inflatie, de conjunctuur, economische groei en rente op de vastgoedmarkt. De module kent daarnaast een verdieping op het gebied van het afdekken van risico’s op het gebied van rente en wisselkoersen door middel van derivaten.
-
SLC3: Communicatieve vaardigheden 4
SLC3: Communicatieve vaardigheden 4
In deze module maak je kennis met de wereld van het onderhandelen en ga je praktisch aan de slag met onderhandelingsoefeningen.
Je zult een aantal onderhandelingen moeten voeren en daarop reflecteren.
-
SLC3: Studieloopbaancoaching
SLC3: Studieloopbaancoaching
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en het begeleiden van door de student te maken keuzes in verband met zijn studie en daarmee zijn voorbereidingen op de beroepspraktijk.
Tijdens SLC word je door een dedicated coach begeleidt door middel van één-op-één gesprekken en klassikale lessen. Je krijgt als student ieder schooljaar een docent als studieloopbaancoach toegewezen. Daarnaast bestaat dit SLC-jaar uit een combinatie van opdrachten en lessen die de student helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen en om steeds meer bewust te zijn van zijn of haar professionele ontwikkeling.
Onderwijsperiode 3/4
-
Project: Real estate management and investment project
Project: Real estate management and investment project
Verspreid over twee onderwijsperioden krijg je van een fictieve opdrachtgever verschillende opdrachten voor het maken van beroepsproducten die kenmerkend zijn voor de praktijk van de vastgoedprofessional.
Naast dat de opdrachten complex van aard zijn, kenmerkt de opdracht zich door zelfstandigheid van de projectgroep en door de onvoorspelbaarheid van de omgeving waarin de opdracht wordt uitgevoerd. Ook tijdsdruk speelt een rol, de beroepsproducten op het gebied van vastgoedmanagement, projectontwikkeling, taxeren en beleggen en dienen telkens in relatief korte tijd te worden afgerond. Aan het eind van de periode lever je een groepsportfolio in met de beroepsproducten waar je aan gewerkt hebt. Dit portfolio is de input voor een individueel mondeling assessment waarin je gevraagd wordt om de totstandkoming van de ingeleverde producten alsmede de gemaakte keuzes te verantwoorden.
-
Multidisciplinary Challenge
Multidisciplinary Challenge
De multidisciplinary challenge (MDC) is het derdejaars project waarbij je samen met studenten van andere IGO-opleidingen een team vormt.
Tijdens de multidisciplinary challenge werk je samen met studenten van verschillende opleidingen (disciplines) binnen IGO (Civiele Techniek, Bouwkunde, Facility Management, Watermanagement, Logistiek en Ruimtelijke Ordening) en doe je op deze manier ervaring op in een multidisciplinaire leeromgeving. Jouw ontwikkeling hierin is belangrijk, zodat jij voorbereid bent op de ontwikkelingen in de beroepspraktijk die steeds meer vragen om een multidisciplinaire aanpak. Bij de multidisciplinary challenge maak je een start met multidisciplinair samenwerken!
Bij MDC werk je voor en bij de opdrachtgever, meestal een bedrijf en soms een gemeente of kenniscentrum. De opdrachten zijn altijd uitdagend. Je werkt 2 weken full time aan de opdracht en rond de opdracht af met een presentatie.
-
SLC3: Studieloopbaancoaching
SLC3: Studieloopbaancoaching
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en het begeleiden van door de student te maken keuzes in verband met zijn studie en daarmee zijn voorbereidingen op de beroepspraktijk.
Tijdens SLC word je door een dedicated coach begeleidt door middel van één-op-één gesprekken en klassikale lessen. Je krijgt als student ieder schooljaar een docent als studieloopbaancoach toegewezen. Daarnaast bestaat dit SLC-jaar uit een combinatie van opdrachten en lessen die de student helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen en om steeds meer bewust te zijn van zijn of haar professionele ontwikkeling.
Onderwijsperiode 1/2
-
Minor
Minor
Een minor is een specialisatie in een bepaald vakgebied naar jouw keuze.
Je hebt verschillende keuzes waaronder de vakgebieden: Stadsontwikkeling, Beleggen of Vastgoed Tech. Binnen de minor werk je aan een project en krijg je specialistische vakken. De opgedane kennis zou je bijvoorbeeld kunnen inzetten tijdens het schrijven van je afstudeerscriptie.
Onderwijsperiode 3/4
-
Afstuderen
Afstuderen
In het afstudeerproject laat je zien dat je in staat bent om vanuit een beroepsrol op basis van analyse en onderzoek een oplossing te ontwerpen die bruikbaar is in de praktijk.
Daarbij laat je een kritische, onderzoekende en ondernemende houding zien. Het afstudeeronderzoek wordt afgerond door middel van een beroepsproduct. Hiermee geef je antwoord op jouw onderzoeksvraag.
Het Honours Programma bied je de kans om jezelf extra te profileren. In een drukke arbeidsmarkt kan dit het verschil maken tussen opvallen of opgaan in de massa. Het programma toont aan dat je ambitieus, vernieuwingsgericht en leergierig bent. Je bouwt een HP-portfolio op met concrete en complexe projecten om je vaardigheden te tonen.
Het Honours Programma is individueel, hoewel je vaak in projecten samenwerkt. De beoordeling is echter altijd individueel. Dit geeft inzicht in je eigen ontwikkeling en voorkomt dat je afhankelijk bent van anderen. Je kunt in studiejaar 1 en 2 flexibel instappen en uitstappen. In studiejaar 3 en 4 werk je naar een duidelijk einde toe. Bij succesvolle afronding ontvang je een aantekening op je diploma.
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Na het behalen van je diploma kun je onder andere aan de slag als:
- vastgoedadviseur
- vastgoedbeheerder
- projectontwikkelaar
- gebiedsontwikkelaar
- makelaar
- portfefeuillemanager
- asset manager
- property manager
Je start in veel gevallen in een ondersteunende rol waarna je met werkervaring doorgroeit naar deze (volledige) functies.
Doorstuderen
Met het bachelordiploma van Vastgoedkunde kun je doorstromen naar een aantal universiteiten voor het volgen van (pre) masteropleidingen, zoals Greenwich University (Master in Real Estate Management), de Technische Universiteit Delft (Master in Real Estate and Housing), de Universiteit van Amsterdam (Business Studies), Erasmus Universiteit Rotterdam (Business Administration), de Rijksuniversiteit Groningen (Vastgoedkunde) en Amsterdam School of Real Estate (Master in Real Estate). Iedere universiteit hanteert een aantal aanvangseisen.