Vraagstelling
Charlois aan het Water heeft het plan om een nieuwe semipublieke tuin aan de Maashaven aan te leggen. Deze tuin is bestemd voor de bewoners uit de Tarwewijk in Charlois. Het hoofddoel van deze tuin is om de sociale cohesive binnen de Tarwewijk en omstreken te stimuleren; een verbinding tussen haven en wijk. Hoe kan een transformatie worden gerealiseerd van de ruimte tussen het Stadslab en het aangrenzende appartementencomplex tot een tuin met betekenis voor de Tarwewijk? Hoe ziet een transformatie vanuit het belang van de bewoners eruit, waarbij de burger mede-eigenaar wordt van die plek?
Aanpak
Het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van Hogeschool Rotterdam pakt deze vraag op vanuit het programma City life; Urban Innovation. Een ontwerp- en een omgevingsgroep werken het ontwerp(traject) en de uitvoering ervan uit. Volgens het omgevingsonderzoek spelen huidige planningsprocessen te traag in op veranderende marksituaties die bedrijfsactiviteiten beïnvloeden en verlammen door geluids- en stankcontouren van de nog aanwezige industriecomplexen. De studenten maken het ontwerp- en besluitvormingsproces interactief door bewoners, ondernemers en beleidsmakers te betrekken.
Resultaat
Het ideale ontwerp is een tuin geworden, die baten met zich meebrengt voor sociale cohesie, recreatiedoeleinden heeft en waardevermeerdering van omliggende woningen bewerkstelligt. Inmiddels is de tuin open en is een nieuwe culturele projectruimte aan de Maashaven gerealiseerd. … aan het Water is open voor presentaties, tentoonstellingen, ontmoetingen en sociale bijeenkomsten en richt zich op een breed publiek dat geïnteresseerd is om het beste dat Rotterdam Zuid te bieden heeft te delen en te beleven.
Duurzaam
Dit project is duurzaam.
Opleiding(en)
- Vastgoedkunde
- Logistics Management
- Ruimtelijke Ontwikkeling | Ruimtelijke Ordening en Planologie
- Watermanagement
Type
Project
Aan dit project werkten mee
Alex Baartmans, Brian van Hooff, Arie-Dirk Roobol, Busra Tokyay
Begeleider(s)
Rob te Grotenhuis, Peter Volken Smidt, Arjen van Susteren