Vraagstelling
De Gemeente Rotterdam staat voor een grote opgave, namelijk het realiseren van een nieuw voetbalstadion voor Feijenoord aan de Maas. Dit ontwikkelingsplan kan niet doorgaan zonder dat het huidige voetbalstadion 'De Kuip' een nieuwe bestemming krijgt. Zonder deze herbestemming is een nieuw voetbalstadion aan de Maas niet rendabel en haalbaar. Vandaar dat gevraagd wordt een innovatief en creatief herbestemmingsplan te realiseren voor De Kuip, welke een positieve boost kan geven aan Rotterdam.
Aanpak
Om te concluderen welke uiteindelijke functie het stadion moest krijgen, is gestart met deskresearch met bijbehorende analyses. De kernwoorden betrekken omgeving, wonen, groen en multifunctionaliteit kwamen hier voornamelijk naar voren. De opdrachtgever heeft de eis dat het transformatiemodel voldoet aan de bouwkundige haalbaarheid, juridische haalbaarheid, ruimtelijke haalbaarheid en financiële haalbaarheid.
Resultaat
Van het huidige stadion wordt een deel van de bestaande massa afgesneden. Hierdoor wordt de omgeving betrokken bij het gebouw en ontstaan er meer mogelijkheden. De functie zal bestaan uit een multifunctioneel woonmilieu met commerciële plint. Door een geringe beukmaat en de prefab betonnen draagconstructie ontstaat er een zeer eenvoudig constructiemodel. Door juist de eenvoud te hanteren, is het transformatiemodel haalbaar op alle fronten.
Duurzaam
Dit project is duurzaam.
Opleiding(en)
- Logistics Management
- Vastgoedkunde
- Ruimtelijke Ontwikkeling | Ruimtelijke Ordening en Planologie
- Bouwkunde
Type
Project
Aan dit project werkten mee
Brian Engelaar, Nazife Erkan, Randall Etnel, Bart van Huizen, Jaco van de Wijdeven
Begeleider(s)
Arjen van Susteren