Vraagstelling
10 studenten van verschillende watergerelateerde opleidingen uit Nederland (o.a. 5 Watermangement en 1 Civiele Techniek van Hogeschool Rotterdam) hebben in Indonesië samengewerkt met masterstudenten Coastal Watershed Management van de Gadjah Mada Universiteit van Yokyakarta. De vraagstukken hadden betrekking tot het vakgebied water in Indonesië: vraagstukken over sanitatie, het schoonmaken van kanalen en de veiligheid van Jakarta tegen overstromingen. Het doel van de reis was de internationale waterwereld beter te leren kennen en goed samen te werken ondanks cultuurverschillen.
Aanpak
Na het bezoeken van een sanitatie project in Solo, een polderproject in Semarang en ook wat aan de Indonesische cultuur te hebben geroken, zijn we aan de slag gegaan met de vraagstukken. De werkgroepen verschilden in samenwerking, de aanpak en oplossingen. Zo dacht in de ene groep de Nederlandse studenten vooral aan de waterveiligheid van Jakarta en zochten de Indonesische studenten vooral naar een link met de communities in de stad. Na intensieve samenwerking zijn we toch tot een mooi resultaat gekomen.
Resultaat
De samenwerking met studenten uit een andere cultuur is even wennen, maar ontzettend leerzaam. Interessant is ook om de verschillen in aanpak te zien. Veel projecten die door middel van buitenlandse bedrijven in het buitenland worden uitgevoerd, falen door een gebrek aan draagvlak. De studenten die op reis zijn geweest hebben van dichtbij mee kunnen maken wat de oorzaken hier van zijn. Deze manier een cultuur leren kennen is dus erg waardevol. Het is een aanrader om een project in het buitenland te doen als je de kans krijgt!
Opleiding(en)
- Watermanagement
Type
Project
Aan dit project werkten mee
Nikeh Booister, Emma ten Holter, G.F. Jansen, Laurence Koetsier, Sander Kramer, Perry Proost
Docent
Rick Heikoop