Vraagstelling
De riolering in de Bloklandstraat moest vervangen worden en Gemeente Rotterdam zag een mooie kans om de straat robuuster te maken tegen klimaatveranderingen zoals hevigere regenbuien en hittestress.
Aanpak
Om tot dit ontwerp te komen werden er eerst berekeningen uitgevoerd. Er werd berekend hoeveel water er op de straat viel en hoe de neerslag toenam tot 2085 (maken van een bakkenmodel) en hoeveel water dit ontwerp kan bergen. Daarnaast is er ook een kostenberekening gemaakt van hoeveel het ontwerp zou kosten. Tot slot werd het ontwerp in een multicriteria-analyse afgewogen met andere ontwerpen waaruit dit ontwerp als één van de beste oplossingen uit kwam.
Resultaat
De groene fietsenstalling bestaat uit een fietsenrek met doorschijnende wanden uit plexiglas eromheen en een dak erop.
Wanneer het regent valt er water op het groene dak en loopt het in de plexiglas wanden, die als berging dienen. De doorschijnende wanden geven de bewoners een beeld van hoeveel water er kan vallen in een korte tijd en waarom we ons moeten inzetten om klimaatverandering tegen te gaan. Het groene dak zorgt voor de vermindering van CO2, geluidsoverlast en meer biodiversiteit: vlinders en insecten in de straat komen en geeft een groene meerwaarde aan het straatbeeld. Verder zorgt de fietsenstalling ervoor dat de voorbijgangers en bewoners zich meer bewust worden van hoeveel water er eigenlijk op straat valt. In de fietsenstalling is plaats voor 10 fietsen. In de kostenberekening zijn de aanschaf van nieuwe fietsenrekken, "nietjes", meegerekend maar men kan het ook over de bestaande heen plaatsen.
Opleiding(en)
- Watermanagement
Type
Project
Aan dit project werkten mee
Karsten de Pauw
Begeleider(s)
Kaj van de Sandt, Annebeth Loois, Emiel Arends, Marjolijn van Eijsden, Mariska Heijs, Nadine Plomp en Jeroen Langedijk