Vraag de brochure aan
Brochure aanvragen
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Beroepsoverstijgende vaardigheden
De Master Pedagogiek richt zich op professionals die op zoek zijn naar beroepsdomeinoverstijgende kennis. Je leert tijdens de opleiding daarom geen beroepsgerelateerde vaardigheden, maar wel beroepsoverstijgende vaardigheden. Een afgestudeerde van de masteropleiding is een sociaal-(ped)agogisch professional die:
- Een analyse weet te maken van de ontwikkelingen en op basis daarvan een actuele en relevante praktijkvraag of probleemstelling kan formuleren.
- Lokale ontwikkelingen binnen zijn beroepenveld in een (inter)nationale context weet te plaatsen.
- Een verbindende factor is binnen een multidisciplinair en een interdisciplinair team.
- De regierol op zich kan nemen en (sociaal) ondernemerschap toont.
- Innovatieve voorstellen binnen zijn eigen vakgebied en vakgebiedoverstijgend kan ontwikkelen en realiseren.
Het eerste jaar
Het eerste jaar van je opleiding tot stadspedagoog is een verbredingsjaar waarbij je in elke onderwijsperiode een ander perspectief krijgt aangereikt van waaruit je de grootstedelijke context, achtergronden van beleid en de meest actuele ontwikkelingen op dit gebied beter leert kennen en in een (inter)nationaal verband leert te plaatsen. Aan de hand van actuele casussen uit de praktijk worden de kennis, concepten en vaardigheden die in de colleges en de literatuur worden behandeld, uitgewerkt en in de situatie van de hedendaagse praktijk geplaatst.
Het tweede jaar
Het tweede jaar is een verdiepingsjaar waarin door middel van het doen van ontwerpgericht onderzoek je expertise als sociaal professional wordt verdiept en versterkt. Je gaat zelf op zoek naar een opdrachtgever die aan de slag wil met een weerbarstig vraagstuk wat je in co-creatie gedurende het gehele jaar gaat onderzoeken om er met elkaar mogelijke oplossingen voor te ontwerpen.
Werk en studie
De Master Pedagogiek is een deeltijdopleiding en is onder meer gebaseerd op het concurrency principe: je wordt gestimuleerd de leerstof in verband te brengen met je (eigen) beroepspraktijk en vice versa. Je kunt toetsopdrachten uitvoeren in je eigen werkomgeving of er voor kiezen deze in een andere context uit te voeren zodat de opleiding bijdraagt aan jouw carrièreperspectief.
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Als je de masteropleiding afrondt, krijg je een Master's degree en mag je je Master of Arts (afgekort MA) noemen. Deze titel is wettelijk beschermd. De masters van de hogeschool worden 'professional masters' genoemd, gezien het hoge praktijkgeoriënteerde karakter van het mastertraject.
Beroepen
Veel van de afgestudeerde studenten maken de overstap van 'de werkvloer' (het primaire proces) naar een baan op het middenniveau van organisaties, dat wil zeggen het middenmanagement, in een functie als coördinator, teamleider of staffunctionaris. In dit type functie is het van essentieel belang overzicht te hebben en vanuit verschillende visies te kunnen werken en denken. De masteropleiding richt zich op deze verbreding en geeft de student daarmee de bagage voor deze werkzaamheden.
Alumnus aan het woord
Interview met alumnus Guilherme
Hoe wordt de begeleiding op het startcollege vormgegeven om schooluitval te voorkomen?