Menu
    English

    Master Stedenbouw deeltijd

    • Duur en startmoment

      4 jaar, september en februari

    • Opleidingstype

      Deeltijd Master

    • Taal

      Nederlands

    Met de master Stedenbouw leer je ontwerpen op verschillende schaalniveaus van stad tot straat, van buurt tot regio.

    Als stedenbouwkundige werk je als onderzoeker, adviseur, ontwerper, regisseur of procesmanager. In al die rollen formuleer je voorstellen die direct betrekking hebben op de dagelijkse leefwereld van mensen. Je wordt uitgedaagd om een eigen visie te vormen als ontwerper binnen je vakgebied. Je beschikt over een breed stedenbouwkundig ontwerpvakmanschap. Op basis van een gedegen analyse ben je in staat om de verschillende belangen, behoeften, randvoorwaarden en mogelijkheden te vertalen in een ruimtelijk ontwerp. Afgestudeerden kunnen zich direct inschrijven in het architectenregister als stedenbouwkundige.

    De master Stedenbouw is onderdeel van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB). De Rotterdamse Academie van Bouwkunst leidt studenten op tot allround ontwerpers.

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Onderwijsvisie

    De master is onderdeel van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Onderwijs aan de Academie is kleinschalig waardoor je persoonlijk contact hebt met je docenten. Bijzonder is de horizontale organisatie: studenten kunnen hun eigen programma samenstellen. Het studieprogramma wordt ingevuld door docenten en sprekers uit de praktijk. Door ontwerpers voor ontwerpers dus!

    Studieprogramma

    De master omspant vier studiejaren waarin werken en studeren gecombineerd worden. Binnen het studiedeel bepaal je je eigen route en kies je zelf de ontwerpopgaven uit het onderwijsprogramma die daarbij passen. Die combinatie maakt een masteropleiding aan de Academie uniek.

    Eerste drie jaren

    De eerste drie studiejaren richten zich op de (door)ontwikkeling van het beeldend vermogen, het aanvullen van de algemene en technische kennis en het bewust worden van je eigen ontwerphouding.

    Vierde jaar

    Het vierde studiejaar omvat de afstudeerfase waarin studenten individueel afstuderen. Je kiest een afstudeeropgave naar eigen interesse en zoekt daarbij de afstudeercommissieleden. Deze fase is gericht op het complementeren van je kennis en op je positionering in het vakgebied.

    Vrije keuzeruimte

    Zelf je programma samenstellen

    Het horizontale programma biedt je de mogelijkheid om je eigen programma samen te stellen zodat je zelf kunt bepalen welke richting je op wilt in het vak. Uit het rijke aanbod van ontwerpstudio’s en colleges kun je die onderdelen kiezen die daarop aansluiten. De Academie begeleidt je daarin. 

    Jouw ontwikkeling als ontwerper

    Door het horizontale programma studeer je steeds samen met studenten uit verschillende jaren en met verschillende niveaus van kennis en kunde. Samen studeren stelt je in staat je eigenheid als ontwerper ten volle te ontwikkelen.

    Ontwerponderwijs

    Het ontwerponderwijs vormt de kern van het studieprogramma en wordt ondersteund door het theorieonderwijs in de vorm van colleges. 

    Ontwerpstudio's

    Binnen de ontwerpstudio’s leer je een breed scala aan vaardigheden, technieken en praktische kennis. Het studio-aanbod kent verschillende graden van complexiteit. Je ontwikkelt ontwerpvakmanschap, beroepsvaardigheden en maatschappelijk bewustzijn in onderlinge samenhang. De vaardigheden zijn gestructureerd rond drie pijlers:

    • onderzoeken
    • communiceren
    • reflecteren

    Rotterdamse thema's

    De thema’s binnen de studio’s komen uit de grootstedelijke  Rotterdamse actualiteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om actuele onderwerpen als herstructurering, verdichting en duurzaamheid. Er zijn studio’s die de nadruk leggen op de architectonische en stedenbouwkundige disciplines. Andere studio’s stellen expliciet het  grensgebied  tussen interieurarchitectuur en architectuur, tussen architectuur en stedenbouw en tussen stedenbouw en landschapsarchitectuur aan de orde.

    Werk en studie

    De masteropleiding combineert praktijk en studie. Je werkt 4 dagen bij een bureau en daarnaast volg je onderwijs. In de praktijk heb je te maken met de realiteit van alledag en binnen de muren van de Academie krijg je ruimte om te experimenteren met nieuwe methoden en technieken.

    De diversiteit en karakter van het Rotterdamse werkveld biedt je de mogelijkheid om een werkplek te kiezen die bij je past.

    Docenten en begeleiding

    Docenten

    Elk jaar stelt de Academie voor haar programma een nieuw docententeam samen.. Onze gastdocenten en sprekers staan midden in de praktijk en daardoor zijn ze actief betrokken bij actuele opgaven en thema’s. Door de kleinschaligheid van de opleiding en doordat je in kleine groepen met elkaar les volgt heb je persoonlijk contact met je docent. De studio’s worden begeleid door architecten en stedenbouwkundigen.  Het theorie- en vaardighedenonderwijs  door een keur aan ontwerpers, kunsthistorici, economen, sociologen en kunstenaars. Daarnaast worden er met regelmaat gastsprekers uitgenodigd die inspirerende lezingen verzorgen.

    Begeleiding

    Studeren aan de Academie betekent intensieve en persoonlijke begeleidingIn de studio’s werk je in kleine groepen en heb je persoonlijk contact met je docent. Daarnaast begeleiden opleidingscoördinatoren je tijdens de studie. Je hebt elk half jaar een gesprek over de voortgang op de ontwikkeling in je studie en praktijk en we komen twee keer tijdens de studie langs op je werkplek.

    Overlap Architectuur en Stedenbouw

    De master Stedenbouw en master Architectuur delen werkterreinen. De straat begint waar het gebouw ophoudt en de stenen overgaan in stad. Daarom moeten beide soorten ontwerpers weet hebben van elkaars vakgebied. 

    Optimale kennisuitwisseling tussen beide opleidingen

    Colleges zijn toegankelijk voor architectuur- en stedenbouwstudenten. Binnen het studioprogramma worden combinatiestudio’s aangeboden waarin beide disciplines aan bod komen. Daarnaast moet je als student architectuur tijdens de studie minimaal één keer een uitstapje maken naar een stedenbouwstudio. Een stedenbouwstudent moet minimaal en een student stedenbouw moet minimaal één keer een uitstapje maken naar een architectuurstudio. Zo stimuleren we een optimale kennisuitwisseling tussen beide disciplines. 

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding?

    Titel

    Gefeliciteerd! Het diploma  Master of Science (MSc) in de architectuur van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst geeft recht op inschrijving in het architectenregister. Eenmaal geregistreerd mag je de titel  stedenbouwkundige voeren. Deze titel is beschermd door de Wet op de architectentitel. 

     

    Carrière

    Als je bent afgestudeerd aan de Academie kun je nationaal en internationaal opereren als stedenbouwkundige. Je toekomst kan liggen binnen een klein of juist groot bureau waar je de rol van projectarchitect vervult, of met je bagage aan ontwerpondernemerschap start je een eigen architectenbureau. Daarbij kun je effectief samenwerken met andere disciplines in het ontwerp-, plan-, en uitvoeringsproces.

    Locatie

    Waar ga je studeren?

    De Academie staat in dé architectuurstad van Nederland, waar veel vooraanstaande en experimentele bureaus gevestigd zijn.

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties