Menu
    English

    Burgerschapsonderwijs in het mbo

    Start: januari 2025

    Docenten vinden het belangrijk dat hun leerlingen tools krijgen waarmee zij een kritische burger worden en deel kunnen nemen aan de samenleving. Hoe je dit burgerschapsonderwijs vormgeeft is echter niet gemakkelijk. Hoe kan je lesgeven over controversiële onderwerpen? Hoe zorg je ervoor dat maatschappelijke vraagstukken betekenisvol zijn voor jongeren en welke vaardigheden vraagt dit van de burgerschapsdocenten?

    Bij deze leergang ga je aan de slag met deze thema’s. Je levert een actieve en verantwoorde bijdrage aan de ontwikkeling van burgerschapsonderwijs. Daarnaast bekijk je de visie op burgerschap van je school of onderwijsorganisatie en probeer je het onderwijs te verbeteren. Volg je de leergang bij de Hogeschool Rotterdam dan is aandacht voor lesgeven in een superdiverse stad. Welke (on)mogelijkheden brengt dit met zich mee en welke vaardigheden en kennis vraagt dit van de docenten? In deze leergang gaan we in op deze onderwerpen.

    Ben je docent in het mbo, dan behaal je met deze leergang een certificaat die voldoet aan de leeruitkomsten zoals afgestemd binnen het waarderingskader van OCW en deelnemende hogescholen. Zie voor meer informatie de website van het Expertisepunt Burgerschap

      Start:

    Januari 2025

      Dag en tijd:

    12 bijeenkomsten

      Investering:

    € 3000,- *

     

    *Ben je bevoegd docent op het mbo en heb je interesse in deze leergang? Je kunt samen met je school subsidie aanvragen bij het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, waardoor je kosteloos aan deze leergang kunt deelnemen. Bekijk voor meer informatie de website van het Expertisepunt Burgerschap. Website van het Expertisepunt Burgerschap

      Aantal deelnemers:
    10-15

    Opbouw

    Doelgroep

    Docenten in het mbo

    Inhoud van de opleiding

    In deze leergang bespreken we de dagelijkse praktijk van het burgerschapsonderwijs in combinatie met de meest recente onderzoeken rondom burgerschap. Daarnaast kijken we naar het landelijke beleid omtrent burgerschapsonderwijs. Op deze manier blijf je altijd op de hoogte van de ontwikkelingen en kun je deze direct toepassen in de onderwijspraktijk.

    Tijdens de bijeenkomsten hebben we het onder andere over wat burgerschapsonderwijs precies inhoudt, normativiteit en neutraliteit in de les, hoe om te gaan met controversiële onderwerpen, en bekijken we superdiversiteit in de klas. Je verzamelt informatie vanuit verschillende perspectieven en werkt aan je eigen visie op burgerschapsonderwijs. Met deze inzichten ga je aan de slag met een eigen ontwerp. Dit ontwerp kan voor iedereen resulteren in een ander product, zoals een lessenserie, een brede schoolvisie op burgerschapsonderwijs, of een curriculum of leerlijn.

    Daarnaast is er ruimte om ervaringen met collega's uit te wisselen. De leergang heeft een sterke focus op didactische en pedagogische vaardigheden, zodat je na afloop een stevige basis hebt om binnen je eigen lessen burgerschapsonderwijs vorm te geven en collega’s praktische tools aan te reiken om samen het burgerschapsonderwijs op school verder te ontwikkelen.

    Bijeenkomsten

     

     

     

    Datum

    Bijeenkomst 1:

    Kick off leergang

    Wat gaan we de komende weken doen en hoe ziet de eindopdracht eruit. Werkafspraken maken

    27 januari 2025

    Bijeenkomst 2:

    Burgerschapsonderwijs in het MBO

    Wat is het (niet) en hoe maak je van een les echt burgerschapsonderwijs. Visies op burgerschap

    3 februari 2025

    Bijeenkomst 3:

    Neutraliteit en normativiteit

    Kan je spreken van waardevrij onderwijs en is dit wenselijk? 

    17 februari 2025

    Bijeenkomst 4:

    Ontwerpen

    Deel 1 van de eindopdracht maken. Je bespreekt samen met je peers de opdrachten, je werkt samen en geeft feedback. Ook is er ruimte om zelfstandig aan de slag te gaan

    3 maart 2025

    Bijeenkomst 5:

    Onderwijs over democratie

    Wat zijn passende didactische benaderingen om les te geven over democratie

    17 maart 2025

    Bijeenkomst 6:

    Beroepscontext

    In hoeverre is de beroepscontext bruikbaar voor burgerschapsonderwijs

    31 maart 2025   

    Bijeenkomst 7:

    Lesgeven in een pluriforme samenleving

    Wat vraagt het van jou als docent om les te geven in een pluriforme school/omgeving?

    14 april 2025

    Bijeenkomst 8:

    Ontwerpen

    Deel 2 van de eindopdracht maken. Je bespreekt samen met je peers de opdrachen, je werkt samen en geeft feedback. Ook is er ruimte om zelfstandig aan de slag te gaan.

    12 mei  2025

    Bijeenkomst 9:

    Democratische waarden/ burgerschapsvisie

    Hoe begeleid je studenten in hun morele oordeelsvorming  en hoe breng je het burgerschapsonderwijs verder

    19 mei 2025

    Bijeenkomst 10:

    Bespreken van moeilijke onderwerpen in de klas 

    Kritische denkvaardigheden stimuleren. 

    26 mei 2025

    Bijeenkomst 11

    Ontwerpen

    Inspiratie: interactie, in deze bijeenkomsten werk je aan het voltooien van je ontwerp en concretiseer je je eindproduct. Daarnaast krijg je feedback van je coach en van je peers

    2 juni 2025

    Bijeenkomst 12:

    Presenteer je eindproduct

    Tijdens deze laatste bijeenkomst ga je samen met je studiegroepje je eindproduct presenteren en rond je de leergang af

    23 juni 2025

    Leeruitkomsten

    Je levert een actieve en verantwoorde bijdrage aan ontwerp, uitvoering en doorgaande ontwikkeling van burgerschapsonderwijs op je werkplek, waarbij je je verhoudt tot de visie op burgerschap van je school of (onderwijs)organisatie en de landelijke kaders.

    Met je ontwerp en uitvoering van burgerschapsonderwijs (beoogde leeropbrengsten en bijpassende leeractiviteiten en evaluatie-instrumenten) zorg je ervoor dat jouw doelgroep lerenden (studenten/ cursisten)

    1. Zich verhouden tot burgerschapsvraagstukken
    2. Leren dat er diversiteit aan burgerschapsopvattingen is, en
    3. Toegerust worden om zelfstandig te handelen ten opzichte van deze vraagstukken. 

    Je expliciteert je eigen visie en de wijze waarop je je blijft ontwikkelen op het gebied van burgerschapsonderwijs

    Beoordeling

    Professionaliseringssubsidie voor mbo-docenten

    Ben je bevoegd docent op het mbo en heb je interesse in deze leergang? Je kunt samen met je school subsidie aanvragen bij het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, waardoor je kosteloos aan deze leergang kunt deelnemen. Bekijk voor meer informatie de website van het Expertisepunt Burgerschap.