Slimste haven
Klimaatverandering, energietransitie, digitalisering en de circulaire economie zijn grote uitdagingen, maar leveren ook kansen op. Door data – over bijvoorbeeld lading, planning en verkeer – te delen tussen ketenpartners kunnen we de logistiek blijven optimaliseren en kunnen ladingen synchromodaal worden vervoerd. Ook Internet of Things (IoT), Blockchain en emissieloze en (deels) autonome voer- en vaartuigen bieden kansen. Schepen worden steeds meer uitgerust met elektronica en sensoren en communiceren met hun omgeving (Smart shipping). En lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV's) zorgen voor schone 'last mile' stadsdistributie. De logistieke en maritieme sector helpen Rotterdam zo de slimste haven te blijven.
Praktijkgericht onderwijs
Binnen het thema Slimme logistiek & Maritieme innovatie leiden we studenten op die in en áán een slimme logistieke en innovatieve maritieme sector werken. De genoemde vraagstukken komen aan bod in de logistieke opleidingen van RMI. Studenten gaan er ook in de praktijk mee aan de slag, tijdens multidisciplinaire projecten en minors en natuurlijk hun stage- en afstudeeropdracht. Zo deden studenten Logistics Management binnen deeleconomieproject Sharing Logistics praktijkonderzoek terwijl zij met twee elektrische voertuigen de horeca in de binnenstad beleverden. Studenten van de minor Mechatronica ontwierpen en bouwden binnen het Aquabotsproject een Indoor Positioning System.
Onderzoeks- en innovatieprojecten
In nauwe aansluiting op ons onderwijs voeren we onderzoeks- en innovatieprojecten uit die voortkomen uit de maatschappelijke uitdagingen. Lectoren en onderzoekers, docenten en studenten werken samen met partners aan onderwerpen zoals de deeleconomie in de logistiek of de verdere integratie van informatie- en communicatiesystemen voor schepen.
Samenwerken?
Wil je met ons samenwerken aan logistieke en maritieme innovatie? Neem dan contact op met themacoördinator Helen van Willenswaard via slimmelogistiek-maritiemeinnovatie@hr.nl.