Menu
    English

    Leefbaarheid en inclusiviteit

    Samen werken aan een rechtvaardige samenleving

    Een leefbare en inclusieve samenleving vraagt om voortdurende aandacht en inzet. Maatschappelijke onzekerheid groeit, en steeds meer bewoners hebben te maken met zorgen rondom gezondheid, werk, wonen en vertrouwen in de overheid. Sommige groepen raken steeds meer geïsoleerd en de toegang tot werk, woningen en voorzieningen komt onder druk te staan. Deze uitdagingen vragen om een sociale, gezonde en inclusieve benadering van de gebouwde omgeving.

    Binnen deze opgave richten wij ons op het creëren van wijken en buurten die niet alleen ruimte bieden voor wonen, werken en recreëren, maar ook voor sociale samenhang en gemeenschapszin. Dit betekent het bevorderen van ontmoetingsplekken, werkruimtes en broedplaatsen. En daarnaast voor het zorgen voor eerlijke toegang tot woonruimte en voorzieningen voor iedereen. In dit proces betrekken we bewoners en andere belanghebbenden, zodat we samen kunnen werken aan een duurzame en inclusieve ontwikkeling van onze ruimtelijke omgeving.

    We focussen ons hier op drie belangrijke deelopgaven: werken in de stad, versterking sociaal-fysieke infrastructuur en de mobiele stad.

    Werken in de stad

    Om steden te creëren waar werk dichtbij huis is en lokale ondernemers de ruimte krijgen, richten we ons op functiemenging, (publieke) waardeontwikkeling en een nieuwe rolverdeling binnen deze processen. Van wijkbedrijven tot startende ondernemingen.

    Versterking sociaal-fysieke infrastructuur

    Om rechtvaardige ruimtelijke keuzes te maken en wijken en buurten te creëren die interactie, verbinding en ontplooiing mogelijk maken, richten we ons op het versterken van de sociaal-fysieke infrastructuur. Van maatschappelijke voorzieningen tot plekken die voor bewoners van betekenis zijn.

    De mobiele stad

    Om de toekomst van stedelijke mobiliteit te verkennen en de mobiele stad van morgen te ontwerpen, richten we ons op de transitie van personen- en goederenmobiliteit in een grootstedelijke context. Van het stimuleren van lopen en doorwaadbaarheid tot Transit Oriented Development en stadsdistributie. Lees meer