Menu
    English

    Training begeleiden werkplekleren in de verloskunde

    Begeleid je verloskundige in opleiding in jouw praktijk of instelling? Of ga jij als verloskundige studenten begeleiden? Wil jij jouw competenties, om studenten verloskunde adequaat te kunnen begeleiden (verder) ontwikkelen? Neem dan gratis deel aan de training Begeleiden werkplekleren in de verloskunde.

    De werkplek van de verloskundige is een prachtige leeromgeving voor aankomend professionals om het beroep te leren. Jij – als begeleider van het leren in de praktijk – bent daarbij een belangrijk en onmisbaar rolmodel. Jij kunt studenten ondersteunen en stimuleren om die bekwaamheid te ontwikkelen, die hen tot een adequate verloskundige maakt. De studenten zijn jouw aankomende collega’s. 

    Doel

    Tijdens de training volg je vier modules waarmee je jouw bekwaamheid als begeleider op de werkplek kunt vergroten. Je krijgt concrete handvatten om de student – die stage komt lopen – te motiveren en ondersteunen zodat zij een stap verder komt in haar leerproces om verloskundige te worden.  
    Tijdens de modules krijg je diverse hulpmiddelen aangeboden: 

    • Theorieën over leren en jouw rol als begeleider en expert.
    • Manieren om zorg te dragen voor een optimale leeromgeving voor de student ingepast in jouw werkomgeving.
    • Toepassingen van begeleidingsvaardigheden op de werkplek, zoals het geven van feedback en evalueren, maar ook het direct ondersteunen van de student tijdens het oefenen in de praktijk.
    • Methode om op jouw eigen begeleiding te reflecteren.
    • Handvatten over hoe de opleiding verloskunde en jij samen kunnen werken aan oplossingen voor hedendaagse vraagstukken in de verloskundige zorg. 

    Programma en inhoud doelen

    De Samenwerkende Opleidingen Verloskunde (SOV) in Amsterdam/Groningen (AVAG), Maastricht (AVM) en Rotterdam (VAR) bieden vier modules aan.  

    • Module 1 volg je bij de opleiding waarvan je studenten begeleidt. 
    • Modules 2, 3 en 4 kun je ook in Amsterdam/ Groningen (AVAG) of Maastricht (AVM) volgen.
    • Module 1, 2 en 3 kun je in willekeurige volgorde volgen.  
    • Module 4 is de afsluitende module en moet als laatste gevolgd worden. Module 4 kan gevolgd worden tijdens het begeleiden van een student of na een recent begeleiden van een student.     

    Ben je begonnen aan de scholing, dan moet je alles binnen twee jaar afgerond hebben om een certificaat en PE-punten te ontvangen. 

    In module 1 wordt het onderwijs van de Bachelor Opleiding Verloskunde Rotterdam en de rol van de werkplek in het curriculum uitgelegd. De uitgangspunten van het onderwijs worden toegelicht. Het kennismaken met de opleiding, met elkaar en de student worden aan bod gebracht.

    Duur: 3 uur + 2 uur voorbereiding.

    Deze module legt de basis voor het coachen van studenten bij vraagstukken/aandachtspunten in hun (persoonlijke) functioneren/aandachtspunten. Je leert studenten te ondersteunen en te stimuleren om die bekwaamheid te ontwikkelen die hen tot een adequate verloskundige maakt. Na afloop beschrijf je de inzichten, die je in deze module hebt opgedaan. Deze komen van pas in module 4.

    Duur : 3 uur + 2 á 3 uur voorbereiding

    Deze module biedt diverse theorieën en tools waarmee je de kwaliteit van de leeromgeving in de praktijk kunt verbeteren; Hoe observeer je het handelen van de student en hoe geef je feedback? Op welke wijze kun je het evalueren en beoordelen van het leerproces van de student zo vormgeven dat zij verder kan leren? Na afloop beschrijf je de inzichten, die je in deze module hebt opgedaan. Deze komen van pas in module 4.

    Duur : 3 uur + 2 uur voorbereiding Instapeisen module 4: Module 1, 2 en 3 zijn afgerond.

    In deze laatste module leer je met en van anderen van jouw eigen ervaringen in het begeleiden van studenten. Hoe kijk je hiernaar nu je de andere modules hebt doorlopen? Welke vragen stel je jezelf in de begeleiding? Dilemma’s die begeleiders tegenkomen krijgen in deze module aandacht. Uit de reflectie volgt een eigen voornemen voor de toekomstige begeleiding van studenten, zo concreet mogelijk vertaald.  

    Na afronding van module 4 start je een begeleidingstraject met een student. Na afronding van de stage, plan je een gesprek in met een stagecoördinator. Jullie kunnen dan samen evalueren of het gelukt is om je voornemen te realiseren. 

    Duur: 3 uur + 2 uur voorbereiding.

    Data

    Module Datum Tijd Locatie
    Module 1 Maandag 23 september  9:00 – 12:30 uur  Hogeschool Rotterdam* 
    Module 2 Maandag 21 oktober  9:00 – 12:30 uur  Hogeschool Rotterdam* 
    Module 3 Maandag 18 november 9:00 – 12:30 uur  Hogeschool Rotterdam* 
    Module 4 Maandag 9 december  9:00 – 12:00 uur  Online (TEAMS) 

     

    Module Datum Tijd Locatie
    Module 1 Dinsdag 14 januari   9:00 – 12:30 uur  Hogeschool Rotterdam* 
    Module 2 Dinsdag 4 februari  9:00 – 12:30 uur  Hogeschool Rotterdam* 
    Module 3 Dinsdag 4 maart  9:00 – 12:30 uur  Hogeschool Rotterdam* 
    Module 4 Dinsdag 1 april  9:00 – 12:00 uur  Online (TEAMS) 

     

    Module Datum Tijd Locatie
    Module 1 Dinsdag 22 april  9:00 – 12:30 uur  Hogeschool Rotterdam* 
    Module 2 Dinsdag 6 mei  9:00 – 12:30 uur  Hogeschool Rotterdam* 
    Module 3 Dinsdag 27 mei  9:00 – 12:30 uur  Hogeschool Rotterdam* 
    Module 4 Dinsdag 17 juni  9:00 – 12:00 uur  Online (TEAMS) 

    Locatie

    Hogeschool Rotterdam  
    Rochussenstraat 198 
    3015 EK Rotterdam 
    Routebeschrijving

    Kosten

    De modulen, het opleidingsmateriaal en de lunch zijn gratis.  

    Aanmelden

    Wil jij deelnemen aan de training? Meld je aan via ons aanmeldformulier. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan er plek is in de cursus, dan is deelname in volgorde van inschrijving. 

    Accreditatie en bewijs van deelname

    Na de 4 modulen (of het aantal modulen waarvoor je hebt aangemeld) zullen we de PE-punten verwerken in PE online.  
    Per module ontvang je een bewijs van deelname. Wanneer je alle vier de modules hebt gevolgd, een student hebt begeleid en de eindopdracht is goedgekeurd, ontvang je een certificaat.   

    Meer informatie

    Neem contact met ons op

    Marit van Hove

     

     

     

      

    Monique van der Linden