Vraagstelling
Op initiatief van Siemens Nederland bouwden zeven teams van hogescholen en bedrijven tot de zomer van 2013 in competitieverband elektrische sportauto's. Vier hogescholen en drie partners gaan de strijd om de beste elektrische auto aan. De jury let niet alleen op innovatie en co-creatie, maar ook op veiligheid, actieradius en energieverbruik. Gedurende de bouwperiode (september 2012 – juni 2013) hebben de teams en de organisatie de buitenwereld vooral via social media (Facebook, Twitter en YouTube) op de hoogte gehouden van de vorderingen.
Aanpak
Hogeschool Rotterdam heeft deelgenomen met het Team HR GTZero. In verschillende teams hebben zo’n 50 studenten van de opleiding Autotechniek, aangevuld met enkele studenten Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen zelfsturend het project gerealiseerd. Kernelementen van het succesvolle project waren: student centraal, compleet voertuigdenken, het engineeringproces, toepassing van kennis uit onderzoeksprogramma’s en het weer delen van de complete documentatie op een open kennisplatform en last but not least het optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van de RDM Campus.
Resultaat
Het belangrijkste resultaat was de kracht van de belevenis waarbij energieke, zelfsturende en zelfbewuste studenten hun talenten optimaal konden inzetten en ontwikkelen in project waarbij met compleet voertuigdenken (sturen op tijd, geld en kwaliteit met het eindprodukt centraal) alle projectdoelstellingen zijn gerealiseerd. Het eindresultaat: een fraaie witte elektrische Burton met als enige van de 7 teams een RDW goedkeuring en dus een kenteken. Het succes van project is ook het succes van hechte band tussen opleidingsteam de HR-organisatie en ‘onze’ studenten. You'll never walk alone!
Duurzaam
Dit project is duurzaam.
Opleiding(en)
- Automotive
Type
Project
Begeleider(s)
R.M.M. Hogt