Vraagstelling
In Indonesië is een jetty (los plaats voor (zee)schepen) gebouwd. Door geldgebrek is er destijds geen voorziening aangebracht om de golfhoogte te reduceren. Dit heeft tot gevolg dat de jetty circa 80-90% van de tijd niet te gebruiken is voor het laden van zeeschepen. De studenten hebben van Royal HaskoningDHV de opdracht ontvangen om een alternatieve golfbreker te ontwerpen. Een traditionele stortstenen golfbreker is te duur.
Aanpak
Vandaar dat onderzoek is gedaan naar verschillende financieel aantrekkelijke alternatieven. Bij het onderzoek naar het beste alternatief is terdege rekening gehouden met de randvoorwaarden de golfhoogte te kunnen weerstaan. Om het meest gunstige alternatief te bepalen, werd ieder relevant onderdeel nader geanalyseerd. De meest aansprekende oplossingen zijn vervolgens geëvalueerd met een multi-criteria-analyse.
Resultaat
Na gedegen vooronderzoek, met een duidelijke afbakening van de oplossingsrichting, is eerst een traditionele golfbreker gedimensioneerd en vervolgens een reeks van alternatieve oplossingen. Hierbij zijn de investeringskosten bepaald, maar ook de risico’s van de innovatieve ontwerpen. Ook het gebruik van lokale materialen, zoals bamboe, afval en palmbomen, is meegenomen. De beste oplossing is uitgewerkt naar een ontwerpvoorstel en is verrassend positief ontvangen door de opdrachtgever Royal HaskoningDHV. Voor zover men weet, is deze oplossing uniek en nog nooit in de wereld gebouwd.
Award
3e prijs Bachelor Award 2015 Hogeschool Rotterdam
Duurzaam
Dit project is duurzaam.
Opleiding(en)
- Civiele Techniek
Type
Afstuderen
Aan dit project werkten mee
Jesper van Grieken, Danny Janssen
Begeleider(s)
Harry Dommershuijzen, William Kuppen