Vraagstelling
Microplastics vormen een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mensen en dieren. Microplastics ontstaan o.a. door fragmentatie van plastic afval dat regelmatig in grote hoeveelheden in de natuur terecht komt. Een behoorlijk aantal consumentenproducten (zoals tandpasta’s en shampoos) bevatten microplastics en komen terecht in de zee en in rivieren, en dus ook in de Nieuwe Maas. Allseas Engineering B.V. wil graag in kaart brengen hoeveel microplastics zich in de Nieuwe Maas bevinden en op welke plekken. Micro-organismen kunnen zich hechten aan microplastics en daarmee een biofilm vormen. Dr. Oshovsky wil graag weten welke micro-organismen gehecht zijn aan microplastics, onder meer omdat hier plastic afbrekende bacteriën tussen kunnen zitten.
Aanpak
Er worden verschillende aanpakken uitgeprobeerd. In samenwerking met de opleiding Chemie werd een protocol gebruikt om microplastics uit watermonsters te kunnen isoleren. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van dichtheidsscheiding en een behandeling met waterstofperoxide. De plastic deeltjes kunnen uiteindelijk aangekleurd worden met nijlrood en geteld door bestraling met UV-licht. Een extra uitdaging voor de studenten was het isoleren van de bacteriën uit de biofilm rondom de microplastics. Zij bedachten dat door sonificatie de biofilm losgetrild kon worden en de bacteriën verder gekweekt konden worden.
Een volledig nieuwe techniek om microplastics te kunnen isoleren uit o.a. watermonsters is gebruik maken van ferrofluids: een combinatie van olie en ijzervijlsel wat de microplastics bindt waarna deze met een magneet verwijderd kunnen worden.
Resultaat
Van verschillende monsters kon het aantal microplastic deeltjes worden geteld. Sonificatie werd door de studenten geoptimaliseerd. Uiteindelijk kon vastgesteld worden dat zich in de biofilm Pseudomonas spp. bevond. Het is nu interessant om te onderzoeken of zij ook plastics kunnen afbreken!
Opleiding(en)
- Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
Type
Project
Aan dit project werkten mee
- Nadine Meijboom
- Kenny Mudde
- Thomas de Ruiter
- Mika de Vormer
- Tess Voskamp
- Daan Thomas
- Angela Dingemanse
- Alicia Ras
- Arnish Rewat
- Chris van der Laan
- Marlène de Pee
- Bianca de Jong
- Renske Gorissen
- Max Molendijk
- Michelle Goutziers
- Jessie Boutestein
Begeleider(s)
- Jan de Jong
- Esther Jongste
Opdrachtgevers
Microplastics in de Nieuwe Maas Dr. Elise Blondel (Allseas Engineering B.V.); dr. Gennady Oshovsky (lector Duurzame (Bio)Chemische Innovatie van het Kenniscentrum Duurzame HavenStad) Microplastics in voeding Isabel Sole-Subirats en Guillermo Mugica Calvo (Rotterdam Business School) en een opbouwende samenwerking met Unilever en waterzuiveringsbedrijf Evides