Menu Zoeken English

Onderzoek cytostatica-therapie wint HAS-prijs

Erasmus MC

Studente heeft succesvol onderzoek gedaan naar de samenhang tussen genetische variaties en mate van bijwerkingen na cytostatica-therapie patiënten.

Vraagstelling

Bepaalde cytostatica, die veel worden gebruikt bij behandeling van bepaalde vormen van kanker, blijken ernstige bijwerkingen te hebben. Tussen afzonderlijke patiënten bestaat vaak een groot verschil in de mate van het optreden van bijwerkingen.

Aanpak

Op het moleculair biologisch laboratorium van de afdeling Klinische Chemie van het Erasmus MC heeft Marina Hooghart als afstudeeropdracht een farmacogenetisch onderzoek verricht naar de samenhang tussen bepaalde genetische variaties die voorkomen bij met cytostatica behandelde patiënten en neurotoxische effecten bij deze patiënten.

Resultaat

Marina heeft in haar onderzoek aangetoond dat een variatie in een bepaald gen kan leiden tot een verhoogde mate van neurotoxiciteit. Het onderzoek is gepubliceerd in een afstudeerverslag dat in juli 2011 werd beloond met de HAS-prijs, een jaarlijkse prijs van de Stichting Haagse Analisten School. Volgens de jury van de HAS-prijs heeft Marina niet alleen een bijdrage geleverd aan hoogstaand onderzoek, maar heeft zij ook een heel toegankelijk afstudeerverslag geschreven, waarin zowel positieve als negatieve resultaten op een heldere manier werden besproken.

Award

  HAS-prijs

Opleiding(en)

  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Monique van der Wardt-Kester

 

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen