Menu Zoeken English

Onderzoek naar MS

Erasmus MC

De HAS prijs 2012 is uitgereikt aan afstudeerder Sarah Getu die onderzoek deed naar Multiple sclerose (MS)

Vraagstelling

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte waarvan de oorzaak nog onbekend is. Het immuunsysteem van het eigen lichaam lijkt zichzelf aan te vallen, wat symptomen veroorzaakt zoals pijn, vermoeidheid en uitvalsverschijnselen. T-cellen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van deze ziekte, welke is nog onduidelijk. Het cytokine interleukine-7 (IL-7), speelt ook een rol in MS. Onze vraagstelling was: welk effect heeft de stimulatie met het cytokine IL-7 op de expressie van granzymes in CD8+ T-cel subsets? En verschilt dit tussen gezonde personen en MS patiënten?

Aanpak

Aantonen, met behulp van flowcytometrie (techniek voor het tellen en bestuderen van in stromende vloeistof voorkomende microscopisch kleine deeltjes), wat voor expressie-niveau granzymes hebben in CD8+ T-cel subsets, en hoe dit verandert na stimulatie met IL-7. Uitzoeken of er verschil is tussen gezonde personen en MS patiënten.

Resultaat

Er was geen verschil te detecteren tussen gezonde personen en MS patiënten. In de toekomst wil men de testgroep vergroten om zo eventuele subtiele verschillen te kunnen detecteren. Voor haar onderzoek kreeg Sarah Getu de HAS-prijs 2012. Haar onderzoek levert een bijdrage aan een beter inzicht in de oorzaak van de ziekte MS.

Award

  HAS prijs

Opleiding(en)

  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Type

Afstuderen

Begeleider(s)

M. Heemskerk, O.P. Middelkoop

 

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen