Menu Zoeken English

Ontwerp heftafel sociale werkplaats

Hogeschool Rotterdam

Eerstejaars studenten ontwerpen een mechanische heftafel voor een sociale werkplaats in Dordrecht.

Vraagstelling

Voor een sociale werkplaats in Dordrecht moet een mechanisch verstelbare heftafel gemaakt worden. In deze werkplaats werken mensen met het syndroom van Down. De machineonderdelen, die bewerkt en gemonteerd moeten worden, zijn verschillend van grootte. Daarom moet de tafel zodanig verstelbaar zijn dat de bewerking c.q. montage op de juiste hoogte kan plaatsvinden. De eisen waar wij aan moesten voldoen waren als volgt: Hefvermogen 100kg, laagste stand 300mm, hoogste stand 1300mm

Aanpak

De aanpak van dit project was als volgt: eerst zijn er een aantal schetsen gemaakt om de stand van de cilinder te bepalen en de lengte van de scharen. Daarna hebben we gekeken naar de kracht die de cilinder moet leveren in de bepaalde stand om de tafel omhoog te krijgen, en daarbij de juiste cilinder uitgezocht. Daarna hebben we de hele schets doorgerekend om te kijken hoe dik het staal moet worden. Daarna hebben we de hele tafel in detail uitgetekend, en nog een keer doorgerekend.

Resultaat

Het resultaat is een speciaal op maat gemaakte heftafel waar geen frees of draaidelen in zijn gebruikt. Dit is gedaan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Tevens is de heftafel is eenvoudig te monteren en te gebruiken.

Opleiding(en)

  • Werktuigbouwkunde

Type

Project

Aan dit project werkten mee

J. Lefeber

Downloads

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen