Menu Zoeken English

Project Elektronica: Analoge Synthesizer

Hogeschool Rotterdam

De opdracht bij dit project was: ontwerp, bouw en test een synthesizer (muziekinstrument) met puur analoge componenten als showcase voor de open dagen.

Vraagstelling

In de hedendaagse wereld van de elektronica bestaan schakelingen vnl. uit digitale componenten. Bij dit project is juist de bedoeling dat studenten schakelingen bouwen met puur analoge componenten. Dit omdat het zeer leerzaam is en nog regelmatig van pas komt in het bedrijfsleven. Op de open dag wilde de opleiding wat meer schakelingen en showcases hebben, en wat is er nu leuker dan het zien van licht en in dit geval horen van geluid? De vraag was dus een analoge synthesizer te ontwerpen en te bouwen zoals destijds pioniers in de elektronische muziek zoals Robert Moog en Giorgio Moroder deden.

Aanpak

Met een modulaire aanpak zijn de verschillende elementen binnen de synthesizer ontworpen. Zo bevat deze een circuit om a.d.h.v. een toetsaanslag een basistoon te genereren. Deze toon kan dan bij een aanslag langzaam opkomen of gelijk hoorbaar zijn d.m.v. een op aanslag reagerende versterker. De kleur van de klank kan ook afgesteld worden met een op aanslag reagerend filter. Verder kunnen ook nog externe signalen aangesloten worden op de synthesizer zodat hij ook met andere muziekinstrumenten kan samenwerken.

Resultaat

Na een semester zwoegen hebben de studenten niet alleen een goed werkende (en klinkende!) schakeling op weten te leveren, maar ook nog eens het uiterlijk van het product erg mooi weten te maken in samenwerking met lasersnijders van het StadsLab van Hogeschool Rotterdam om een mooi frontpaneel te maken. Ook enkele muzikanten zijn uitgenodigd bij de afnametest om op de synthesizer te spelen. Ze waren zeer tevreden met de "rauwe analoge sound"! Missie geslaagd.

Opleiding(en)

  • Elektrotechniek

Type

Project

Begeleider(s)

Johan Peltenburg

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen