Vraagstelling
Museum Rotterdam werkt in de stad aan projecten om samen met Rotterdamse gemeenschappen het hedendaagse erfgoed, in de vorm van verhalen en objecten, te onderzoeken en tentoon te stellen. Veel Rotterdammers blijken te kampen met sociale, emotionele en maatschappelijke uitdagingen die ze soms niet zelf aan kunnen gaan. Na een periode van intensief samenwerken is het lastig om na beëindiging van een project deze groepen los te laten. Er is behoefte aan een duurzame relatie en aan samenwerken met een meer sociaal maatschappelijk georiënteerde partner, in staat om interventies te ontwikkelen.
Aanpak
De stadsapotheek was een project waarmee in eerste instantie de medische zorg in de stad onderzocht werd. De studenten Social Work hebben hier een duidelijke draai aan gegeven. Door hun focus is het accent van het project komen te liggen op de sociale zorg voor elkaar en voor de wijk en de initiatieven die mensen daar zelf voor ontwikkelen. De studenten zorgen voor de koppeling van erfgoed aan de gemeenschap. Zij tonen hoe gemeenschappen versterkt kunnen worden en hoe erfgoed en verhalen daar een rol in kunnen spelen.
Resultaat
We merken in de samenwerking aan de Stadsapotheek dat dit ook echt werkt. De studenten hebben een sociaal ondernemende blik en hebben de richting van het project een eigen draai gegeven Het project is in ontwikkeling en krijg een vervolg in Museum Rotterdam in het Timmerhuis. Door de inbreng van de studenten is het project veranderd en kan het ook echt bijdragen aan het welzijn van gemeenschappen in de stad. Hiermee vallen de domeinen cultuur en welzijn steeds meer samen en kunnen we van elkaars krachten gebruik maken.
Opleiding(en)
- Social Work
Type
Project
Aan dit project werkten mee
Derdejaarsstudenten Social Work
Begeleider(s)
M.B.C. Verbraak