Menu
    English

    Zeeslag

    Imtech

    Multidisciplinaire teams (hbo en mbo) ontwierpen, bouwden en testten onbemande schepen en streden om de Zeeslagbokaal.

    Vraagstelling

    Op de oude RDM-campus werken studenten nu aan Research, Design, Manufacturing. De input van bedrijven met echte problemen is op RDM Campus onmisbaar. Imtech legde een uitdagende opdracht voor: bouw een emissievrij schip – op schaal - dat op afstand bestuurbaar is. Volgens Imtech is onbemande scheepvaart dé ontwikkeling van de toekomst. Veel zeevarenden willen na een tijdje een baan aan de wal. Op deze manier kan dat. De studenten van onder andere Hogeschool Rotterdam werden uitgedaagd met hun schepen tegen elkaar te strijden in de Imtech Zeeslag.

    Aanpak

    De innovatieteams bestonden uit mbo’ers (Albeda College) en hbo’ers (Hogeschool Rotterdam). In 20 weken moest er een ontwerp komen, de boot moest gebouwd zijn en het moest werken. En dat met behoorlijk scherpe randvoorwaarden en een club van 12 verschillende mensen. Alle plannen en ideeën moesten leiden tot een mooi pakket waarin alles klopte: techniek, gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid, kosten. Het kwam aan op planning, communicatie, samenwerking; niet alleen de vakinhoud werd op de proef gesteld. Imtech bleef voortdurend betrokken en ondersteunde de teams met een ‘bedrijfsmatige blik’.

    Resultaat

    Na flink wat nachtwerk liggen er twee modelschepen klaar voor de wedstrijd. De belangrijkste leerervaring voor de studenten was het samenwerken: verschillende disciplines, opleidingsniveaus en een strakke deadline maakten het tot een spannend proces. Team 'UI' (Unmanned Ingenuitiy) kwam als winnaar uit de Zeeslag. Het succesvolle project krijgt een vervolg. Elk half jaar gaan nieuwe innovatieteams verder werken aan het concept. Daarnaast willen Imtech en Hogeschool Rotterdam er een landelijke wedstrijd van maken, waarbij hogescholen en universiteiten met hun boten strijden om de Zeeslagbokaal.

    Opleiding(en)

    • Werktuigbouwkunde
    • Elektrotechniek

    Type

    Afstuderen

    Aan dit project werkten mee

    Calvin Che, Bas Hermes, Chris Idema, Erik van de Kamp, Hajo Kleingeld, Stijn Koot, Mark van Logchem, Ruben Rink, Marijn Schipperus, Kevin van Steenpaal, Richard van den Tol, Age Zijderveld, Ron Zoet