Menu English

Dyslexie

Als je studeert met dyslexie is het goed mogelijk dat je moeite hebt met taal. Je vindt bijvoorbeeld het schrijven van verslagen lastig of je hebt wat meer tijd nodig voor je tentamens. Lees hier welke voorzieningen Hogeschool Rotterdam biedt voor jou.

Voorzieningen

Om in aanmerking te komen voor voorzieningen heb je een dyslexieverklaring nodig. Als je bij je aanmelding in Studielink hebt aangegeven dat je dyslexie hebt, heb je hier een bericht over gehad en heb je je verklaring waarschijnlijk al ge-upload. In dat geval heb je ook al kunnen aangeven welke voorzieningen je nodig hebt. De standaardvoorzieningen voor studenten met dyslexie zijn:

  • extra toets-tijd (maximaal 20 minuten per uur)
  • soepele omgang met spel- en grammaticafouten
  • tentamens op A-3 formaat

Daarnaast kun je in de HR leeromgeving gebruik maken van de spraaksoftware Readspeaker. Afhankelijk van jouw situatie zijn er soms ook andere voorzieningen nodig/mogelijk. Dit kun je bespreken met een decaan. Ook als je nog geen dyslexieverklaring hebt ingeleverd kun je langs gaan bij een decaan om alsnog je voorzieningen te regelen. 

Extra hulp bij studeren en taal

Wil je technieken aanleren om beter te studeren? Volg dan het keuzevak Studeren met dyslexie. Je gaat daar aan de slag met (snel)leestechnieken, ontspannings- en geheugentechnieken en andere hulpmiddelen om de studiestof beter te kunnen verwerken.  

Of ben je op zoek naar hulp bij het schrijven van een verslag? Weet je niet hoe je een tekst moet opbouwen of worstel je te veel met het Nederlands? Kijk dan op de Taalassistent pagina van het taalcentrum  

Dyscalculie

Heb je misschien niet zo veel moeite met taal, maar juist met rekenen? Mensen met dyscalculie hebben hardnekkige problemen met het aanleren en automatiseren van de basisvaardigheden van rekenen en wiskunde. Heb je een diagnose dyscalculie en heb je extra voorzieningen nodig? Kom dan langs bij een decaan om te kijken wat je nodig hebt om goed te kunnen studeren.

Interessante link