Menu English

Studeren als statushouder

Als nieuwkomer in Nederland kan het opbouwen van een nieuw bestaan onduidelijkheden met zich meebrengen. Ook als student kun je al snel verloren raken in de verschillende regels en procedures. Misschien heb je behoefte aan wat extra begeleiding?

Extra ondersteuning?

Loop je af en toe vast tijdens je studie of kan je wel wat motivatie gebruiken als studerende statushouder? 

We helpen je graag met vragen als;

  • Hoe moet ik studeren in het Nederlands onderwijssysteem?
  • Hoe maak ik contact met andere studenten en werk ik beter samen met andere studenten als ik dit nog lastig vind?
  • Waar kan ik terecht met studie gerelateerde vragen?
  • Hoe kan ik mijn taal verbeteren?

Netwerk

Een goede start op een nieuwe school is belangrijk. Onze studentenwelzijnsadviseurs adviseren statushouders over hun studiekeuze en ondersteunt hen tijdens de studie door onder meer peercoaching.

Een goede start op een nieuwe school is belangrijk. Onze studentenwelzijnsadviseurs ondersteunen studenten in het opbouwen van een nieuw netwerk tijdens de studie. Dit onder meer door peercoaches van studentenwelzijn en studiebijeenkomsten zoals 'succesvol starten', die organiseert worden in samenwerking met Universiteit Leiden en het UAF.

Al onze peercoaches zijn ervaringsdeskundige, zij zijn net als jij in een nieuw land een Nederlandse studie gestart. Je kunt bij hen terecht voor vragen over hoe je je studie kunt plannen, hoe je het beste kan studeren of als je vragen hebt over de Nederlandse cultuur. Ook organiseren we trainingen en netwerkbijeenkomsten.

Studentenverhalen

Studentenverhalen van het studentenplatform INCLUDED Included home - Hogeschool Rotterdam

Vacature Peercoach

Wij zijn op zoek naar ouderejaarsstudenten die als peercoach medestudenten willen helpen! Onze peercoaches zijn ervaringsdeskundigen die vanuit hun eigen ervaring andere studenten op weg kunnen helpen. Samen met studentendecanen en studentenwelzijnsadviseurs helpen zij studenten om hun studie goed en gezond door te komen. 

Als peercoach ben je een aanspreekpunt voor medestudenten. Jouw voornaamste taak is een student te begeleiden om het beste uit zijn/haar studie te halen. Je coacht studenten zowel individueel als in een groep. Je luistert goed naar wat zij nodig hebben en je kunt deze signalen creatief omzetten in voorlichtingen, bijeenkomsten of workshops. Naast het (mede) ontwikkelen van deze activiteiten, geef je ook voorlichting aan studenten en docenten. Een keer per maand doe je mee aan een intervisiebijeenkomst.

Wij bieden jou een leerzame en uitdagende baan, waarmee je jezelf verder kunt ontwikkelen en anderen leert coachen. Je werkzaamheden zijn op basis van een contract voor 2 uur per week.

Enthousiast? Bekijk de volledige vacature en reageer!

Functieomschrijving peercoach (pdf)

Taalhulp en keuzevak

Je kunt terecht bij de Taalassistent van het Taalcentrum voor extra hulp bij je taalvaardigheid. Bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij je spelling of bij de opbouw van je teksten. We kunnen je ook koppelen aan een peercoach die je kan helpen met taal en schrijven.

Keuzevak

Tijdens je studie volg je een aantal keuzevakken. Je bent vrij om te kiezen wat je interessant vindt. Misschien heb je interesse in één van onze keuzevakken op het gebied van taal? Er worden verschillende vakken aangeboden die gericht zijn op studenten met een NT2 achtergrond. 

Handige links

Ben je nieuwsgierig? Of wil je eens kijken hoe het netwerk er uit ziet? Jimera Koorndijkhelpt je graag verder.