Menu
    English

    Studieadvies

    Je krijgt aan het eind van het eerste studiejaar een studieadvies op basis van je behaalde aantal punten over jouw geschiktheid. Dat studieadvies kent inmiddels verschillende vormen, afhankelijk van jouw startjaar.

    Algemene informatie

    Studenten van een bachelor of associate degree opleiding krijgen aan het eind van hun eerste jaar een studieadvies. 
    Wanneer je als eerstejaars student aan de gestelde norm voldoet (bijvoorbeeld 48, 52 of 60 studiepunten) krijg je een positief studieadvies.
    Wanneer je niet aan de gestelde norm voldoet, krijg je een negatief studieadvies.

    Wat voor jou de precieze norm is kun je altijd vinden in de Hogeschool Gids van jouw opleiding.

    Regeling studieadvies

    Het studieadvies is behoorlijk veranderd sinds studiejaar 2019-2020. Wat op jou van toepassing was of is, hangt af van wanneer jouw eerste jaar van inschrijving was bij je studie.

    Ook als je een negatief advies kreeg omdat je niet aan de studieadviesnorm voldeed, mocht je doorstuderen.

    Voor jou gold een bindend studieadvies, maar je had twee jaar de tijd de studieadviesnorm te behalen. Aan het eind van studiejaar 2021-2022 moest je het aantal benodigde punten voor de studieadviesnorm hebben behaald voor een positief studieadvies.  

    Let op: Voor veel opleidingen was de norm 48 studiepunten, maar het kon ook 52 of 60 studiepunten zijn, afhankelijk van jouw opleiding. Ook kon het zijn dat jouw opleiding een bepaald vak als kwalitatieve eis stelde naast het aantal punten

    Als je studieadvies werd aangehouden op basis van bijzondere omstandigheden kreeg je in 2022-2023 nog een jaar de tijd om een studieadviesnorm te behalen en een positief studieadvies te krijgen. Deze (nieuwe) studieadviesnorm werd gesteld door je opleiding.

    Voor jou gold een bindend studieadvies, maar je had twee jaar de tijd om de studieadviesnorm te behalen. Aan het eind van studiejaar 2022-2023 moest je het aantal benodigde punten voor de studieadviesnorm hebben behaald voor een positief studieadvies.  

    Let op: Voor veel opleidingen was de norm 48 studiepunten, maar het kon ook 52 of 60 studiepunten zijn, afhankelijk van jouw opleiding. Ook kan het zijn dat jouw opleiding een bepaald vak als kwalitatieve eis stelde naast het aantal punten.

    Als je studieadvies vorig jaar is aangehouden op basis van omstandigheden krijg je 2023-2024 nog een jaar de tijd om een studieadviesnorm te behalen. Deze (nieuwe) studieadvies norm bepaalt je opleiding.

    Aan het eind van studiejaar 2022-2023 kreeg je een dringend (niet bindend) advies.

    Als je de studieadviesnorm behaalde, kreeg je een positief studieadvies.

    Je kreeg een negatief studieadvies als je niet aan de norm voldeed en de opleiding ging met je in gesprek over je studievoortgang om hierop te reflecteren, met het advies om te stoppen. Wanneer je namelijk niet in staat bent om aan de studievoortgangsnorm te voldoen in het eerste jaar is er een verhoogde kans dat je deze opleiding niet succesvol zal afronden. Het advies was dringend maar niet bindend: als student ben je niet verplicht dit advies op te volgen.

    Aan het eind van studiejaar 2023-2024 krijg je een dringend (niet bindend) advies van de Hogeschool Rotterdam.

    Als je de studieadviesnorm behaalt, krijg je een positief studieadvies.

    Je krijgt een negatief studieadvies als je niet aan de norm voldoet. De opleiding gaat met je in gesprek over je studievoortgang en vraagt je hierop te reflecteren, met het advies om te stoppen. Wanneer je namelijk niet in staat bent om aan de studievoortgangsnorm te voldoen in het eerste jaar is er een verhoogde kans dat je deze opleiding niet succesvol zal afronden. Het advies is dringend maar niet bindend: als student ben je niet verplicht dit advies op te volgen.

     

    Experiment Leeruitkomsten

    Doe je een deeltijd opleiding die deelneemt aan het 'Experiment Leeruitkomsten'? Dan gelden voor jou andere regels. Check deze regels bij de opleiding waar je studeert, bijvoorbeeld bij je SLC of coördinator.

    Persoonlijke omstandigheden?

    Zijn er persoonlijke omstandigheden die jouw studieresultaten negatief beïnvloeden? Meld dit zo snel mogelijk bij de studentendecaan. Een studentendecaan kan jou en de opleiding het beste adviseren wanneer jij ervoor zorgt dat de studentendecaan op tijd en genoeg informatie krijgt om een oorzakelijk verband te kunnen vaststellen tussen je bijzondere omstandigheden en je studievoortgang.

    De studentendecaan kan samen met jou kijken naar hoe je ondanks de omstandigheden toch kunt studeren, en de studentendecaan kan ook de opleiding adviseren om rekening te houden met je omstandigheden tijdens het studeren (bijvoorbeeld met voorzieningen) en bij het studieadvies.

    Meer weten?

    De volledige regeling omtrent studieadvies staat beschreven in de Bijlage 9 van de Hogeschoolgids. Let op: raadpleeg de hogeschoolgids van het studiejaar waarin jij bent begonnen met je opleiding, dat is de regeling die voor jou geldt.

    Heb je vragen? Neem contact op met je studentendecaan of plan een afspraak in.