Menu Zoeken English

Assertiviteitstraining

Let op: mogelijk wordt dit keuzevak (deels) online aangeboden

 


Vakinhoud

Ervaar je blokkades in je gedrag en wil je dit graag onderzoeken en verbeteren? Wil jij je keuzevrijheid vergroten? Volg dan het keuzevak Assertiviteitstraining waarin je aan de slag gaat met jezelf, je gedrag én het effect daarvan op anderen. Ook oefen je met het vormen van je eigen mening en hoe je voor deze mening op kan komen.

Assertief betekent: opkomen voor jezelf zonder de ander nodeloos te kwetsen. Als je deze training volgt leer je beter inzicht krijgen in je eigen functioneren. Waarom heb je moeite met het geven van je mening? Met contact maken, initiatief nemen, grenzen stellen? Het accent in dit keuzevak ligt op het oefenen, dus uiten wat je denkt en voelt.

Wat weet en kun je na de cursus?

  • Je kent de begrippen sub-assertief, agressief en assertief gedrag.
  • Je kunt werken met het RET-stappenplan.
  • Je kunt presenteren aan de groep.
  • Je hebt kennis en inzicht m.b.t. assertiviteit.
  • Je hebt geleerd positieve en negatieve feedback te geven en te ontvangen.
  • Je kunt je emoties uiten op een goede manier.
  • Je weet dat non-verbale communicatie invloed heeft op de interactie met anderen.
  • Je weet hoe je effectiever kunt communiceren en handelen.

Toetsing

Je mag één les missen, mits je de docent vooraf op de hoogte hebt gesteld. De eerste bijeenkomst is verplicht. De cursus valt onder de keuzevakruimte en is 2 ECTS waard. Aan het einde van de cursus lever je een uitgewerkt RET-stappenplan in en een uitgebreid opstel over de cursus en over wat je hebt bereikt.

Praktisch

Je maakt gebruik van de modulehandleiding Assertiviteitstraining. Deze wordt vooraf digitaal opgestuurd en neem je uitgeprint mee naar de eerste bijeenkomst. Ook werken we met het boek Persoonlijke Effectiviteit, assertief gedrag als basisvaardigheid. Alle hoofdstukken worden behandeld.

Aanmelden

Om je aan te melden voer je eerst een intakegesprek met een decaan. De decaan checkt of je daadwerkelijk een probleem hebt met assertiviteit of dat er sprake is van andere problematiek, zoals faalangst, depressie, of angst voor spreken in het openbaar.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen