Menu
    English

    Auteursrecht Informatiepunt

    Uitleg over recht en regelgeving

    Iedereen krijgt te maken met auteursrecht: bij het (her)gebruiken van lesmateriaal, presenteren, publiceren en schrijven. Lees hier wat de spelregels zijn.

    Toon:

    De Easy Access-regeling

    voor het HBO

    Zodra je content van iemand anders gebruikt, heb je te maken met het auteursrecht. Normaal zou je voor iedere tekst of afbeelding altijd toestemming moeten vragen bij de auteur. Gelukkig bestaat de Easy Access-regeling. Hierdoor is het hergebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen het hoger onderwijs een stuk eenvoudiger geworden!

    In het kort

    Vuistregels hergebruik auteursrechtelijk beschermd materiaal

    1. Korte overnames

     

    Uit boeken en artikelen mag je maximaal 50 pagina's overnemen, maar niet meer dan 25% van het geheel. Print of digitaal maakt geen verschil. Let op: de overname tot 50 pagina’s uit eenzelfde bron geldt per instituut. Wordt er binnen het instituut méér uit dezelfde bron overgenomen, dan geldt dit als een langere overname.

     

    In een presentatie (PowerPoint, Sway, Prezi, etc.) mag je maximaal 50 afbeeldingen (of grafieken, tabellen, schema's) gebruiken: maximaal 10 werken van dezelfde maker en niet meer dan 25 afbeeldingen uit hetzelfde werk. 

    2. Lange overnames

     

    Wil je meer dan 50 pagina's of meer dan 25% van een werk overnemen? Dan valt dit buiten de regeling en moet je toestemming aanvragen bij de rechthebbende.Lees hoe dit werkt

    3. Bronvermelding

     

    Bij zowel korte als langere overnames is bronvermelding in een (digitale) reader verplicht. Deel je tekst of afbeeldingen uit een bron in de LMS of reader, zorg er dan voor dat de bron duidelijk vermeld is. Een verwijststijl als APA gebruiken heeft de voorkeur, maar is niet verplicht. Voor boeken geldt: gebruik minimaal titel, auteur en uitgever. Vermeldt bij dagblad of tijdschrift jaargang en afleveringsnummer. Noteer bij digitale bronnen ook de URL.

    Bronvermelding in presentaties

    Bronvermelding in presentaties (Powerpoint, Prezi) op de elektronische leeromgeving is ook verplicht. Vermeld de bron van overgenomen afbeeldingen. Dit kan direct bij de afbeelding, of gebundeld op een aparte slide. Noteer minimaal naam maker, titel, uitgever. Vermeld bij digitale bronnen ook de URL.

    • Boek: Auteur, Titel, Jaar, Uitgever.
      Tom Fischer, Mark Julsing, 2014, Onderzoek doen!, Groningen: Noordhoff.
    • Artikel: Auteur, Jaar, Titel, Uitgever, Jaargang, Afleveringsnr. (Online artikel ook URL).
      A.JJ.A Scherpbier, 2000, Stress bij medisch studenten, SpringerLink, TMEO 19, 28. https://doi.org/10.1007/BF03056444
    • Website: Auteur, Titel, Uitgever, URL.
      CBS Eurostat, 2020, Jonge ouderen in Nederland relatief rijk en actief. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/02/jonge-ouderen-in-nederland-relatief-rijk-en-actief
    • Afbeelding: Citeer de bron waaruit de afbeelding afkomstig is, bijvoorbeeld een boek of artikel.
    • Afbeelding van website: Maker, Uitgever, URL.
      Ad van der Hulst. https://www.adjustintime.nl/workflow-workfast-workslow/
    • Bron met licentie voor hergebruik: Proctor Academy, 2012. CC BY-NC-SA 2.0. https://www.flickr.com/photos/proctoracademy/8254461709/

    En verder...

    Infographics & stroomschema's

    van de Easy Access-regeling

    Easy Access Regeling infographic