Film & audio
Regels voor gebruik van audiovisueel materiaalInterne vertoningen
Vertonen binnen Hogeschool Rotterdam
Je mag een complete film, audiowerk of documentaire gratis en zonder toestemming vertonen of afspelen, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- Afspelen vindt plaats binnen de gesloten leeromgeving of fysieke muren van de onderwijsinstelling.
- Afspelen met een educatief doel, als onderdeel van het onderwijsprogramma is wettelijk toegestaan voor niet-commercieel onderwijs.
- Bij afspelen voor amusementsdoeleinden is toestemming nodig. Voor vertoning van tv-programma's is een licentie met Videma afgesloten door de Vereniging Hogescholen. Bekijk hier welke tv-programma's onder de licentie vallen. Toestemming voor vertoning van speelfilms of documentaires kan worden aangevraagd bij Filmservice.
- Stream of speel af van een legale bron of drager (bv. dvd). Afspelen van een kopie of download is niet toegestaan. YouTube video's mogen alleen afgespeeld worden via de YouTube-speler of een embedded link.
- Let op: Maak géén opname van een online les wanneer je daarin auteursrechtelijk beschermd materiaal afspeelt. Voor uploaden van video of audio naar de LMS gelden namelijk andere regels. Kijk voor meer informatie onder "Audiovisueel materiaal delen".
Externe vertoningen
Vertonen buiten Hogeschool Rotterdam
Wanneer je een film of documentaire buiten de fysieke muren van de onderwijsinstelling wilt vertonen, bijvoorbeeld in het kader van een seminar of conferentie, moet je daar toestemming voor vragen.
- Speelfilms: Toestemming kan in de meeste gevallen geregeld worden via FilmService. Is materiaal niet beschikbaar in de catalogus neem contact op met FilmService voor advies.
- Netflix: Als het gaat om een ‘Netflix Original’ vraag dan toestemming bij Netflix voor een publieke vertoning. Voor films en series van andere partijen die op Netflix worden vertoond kun je toestemming regelen via FilmService.
- YouTube: Vertoning van YouTube video's is alleen toegestaan voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Het is niet toegestaan om in het openbaar via YouTube video's te vertonen of muziek te streamen. Uitzondering hierop zijn video's op YouTube met een Creative Commons licentie.
Eigen audiovisuele producties
Eigen audiovisueel materiaal maken
Maak je zelf audiovisueel materiaal, bijvoorbeeld een weblecture, podcast of screencast, en gebruik je daarin materiaal van derden? Houd dan rekening met het auteursrecht. Net zoals je tekst mag citeren, is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan om beeld- en geluidsfragmenten als citaat te gebruiken (Artikel 15a Auteurswet). Voor citeren gelden de volgende regels:
- Het citaat moet een duidelijke functie hebben en niet enkel ter versiering gebruikt worden. Citeren mag bijvoorbeeld in een "aankondiging, beoordeling, polemiek of wetenschappelijke verhandeling".
- Neem niet méér over dan nodig is om je verhaal te onderbouwen. In de praktijk komt dit neer op korte fragmenten. Het citaat moet 'ondergeschikt' blijven aan het werk waar het in wordt opgenomen.
- Citeer alleen uit werk dat rechtmatig (dus met toestemming van de maker) openbaar is gemaakt.
- Citeren mag geen afbreuk doen aan de exploitatiemogelijkheden van de maker.
- Breng geen wijzigingen aan in het geciteerde fragment.
- Vermeld duidelijk de bron en de naam van de maker bij het citaat.
Toestemming regelen
Wil je meer dan een kort film- of audiofragment overnemen of materiaal ‘ter versiering’ gebruiken? Zorg dan voor toestemming van de rechthebbende(n). Rechten van professionele beeld en geluid makers worden vaak beheerd door een collectieve organisatie zoals Buma/Stemra (muziek). Je kunt ook gebruik maken van Open Content, hiervoor gelden minder strenge auteursrecht regels bij hergebruik. Zie voor meer informatie het onderdeel Open Content.
Privacy
Werk je met van gastsprekers of zijn er andere personen in beeld? Houd dan rekening met portretrecht en privacy. Voor vragen over privacy en de AVG kun je terecht bij het Privacyinformatiepunt van Hogeschool Rotterdam.
Audiovisueel materiaal delen
Audiovisueel materiaal delen
Wil je video’s of audiofragmenten delen, houd dan rekening met het volgende:
- Is het materiaal auteursrechtelijk beschermd, dan is uploaden naar het internet of een online leeromgeving alleen toegestaan met toestemming van de auteursrechthebbende(n). Neem in de online leeromgeving schriftelijke toestemming op bij het gedeelde materiaal.
- Linken of embedden is altijd toegestaan mits het materiaal rechtmatig (dus met toestemming van de maker) openbaar is gemaakt.
- Voor Open Access materiaal gelden soepelere regels: check in de licentievoorwaarden van het materiaal welk hergebruik is toegestaan.
- Zorg altijd voor bronvermelding wanneer je materiaal van derden deelt!
- Gaat het om een eigen audiovisuele productie en zijn hierin (fragmenten van) auteursrechtelijk beschermd materiaal overgenomen? Bij het onderdeel "Eigen audiovisuele producties" lees je waar je rekening mee moet houden.