Wat heb ik?
Wat heb ik gevonden en wat kan ik gebruiken? Een stap die je leert kritisch te kijken naar de informatie die je hebt gevonden. Nadat je informatie hebt gezocht en hebt gevonden, is het belangrijk om te kijken of de informatie relevant, betrouwbaar, actueel en volledig is.
Relevantie
Informatie is relevant als je hiermee je onderzoeksvraag kunt beantwoorden. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
- Beantwoordt de informatie je onderzoeksvraag?
- Geeft de informatie een algemeen beeld? Of gaat het in op uitzonderingen of specifieke gebieden?
- Sluit de kwaliteit en het niveau van de informatie aan bij jouw behoefte?
Betrouwbaarheid
Informatie is betrouwbaar als je erop kunt vertrouwen dat de informatie klopt. Hierbij zijn geloofwaardigheid en objectiviteit belangrijk. Stel jezelf de volgende vragen om te beoordelen of de informatie betrouwbaar is:
- Wat is de bron van de informatie? Is het een boek, tijdschrift, database, website? Wat kun je zeggen over de betrouwbaarheid van die bron? Let bij websites ook op de domeinnaam en de extensie (.com=commercieel, .org=organisatie, .edu=educatieve instelling etc.)
- Wie is/zijn de auteur(s)? Zijn het deskundigen? Is er een redactie? Werkt de auteur voor een organisatie, bedrijf of instelling? Zoek bij twijfel informatie op internet over de auteur, organisatie of uitgever.
- Wat is het doel van de publicatie (informeren, overtuigen, vermaken, promoten, verkopen)? Is er een opdrachtgever of sponsor?
Actualiteit
Informatie is actueel als deze overeenkomt met de huidige situatie. Bepaalde gegevens veranderen niet en andere erg snel, denk bijvoorbeeld aan de voedselprijzen op de wereldmarkt. Of de informatie actueel is, hangt af van je onderzoeksvraag en het informatiedoel. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
- Wanneer is het gepubliceerd? Let op: op sommige websites wordt de datum van een pagina
automatisch aangepast. De informatie hoeft dan niet up-to-date te zijn. - Is de informatie nog geldig? Is de inhoud verouderd?
- Is de informatie nog juist? Komt het overeen met andere bronnen?
Volledigheid
Informatie is volledig als je alle mogelijke invalshoeken in overweging hebt genomen. Helemaal volledig kan vaak niet, maar je kan wel nagaan of je geen relevante informatie over het hoofd hebt gezien. Stel jezelf de volgende vragen om te beoordelen of de informatie volledig is.
- Zijn alle invalshoeken benaderd?
- Is er een overzicht van gebruikte bronnen (literatuurlijst)?
- Ontbreken relevante bronnen of informatie?
CRAAP
Een veelgebruikt - internationaal - hulpmiddel voor het beoordelen van informatie is de CRAAP test. Door de gevonden informatie punten te geven op 5 verschillende criteria krijg je een score die een indicatie geeft van de kwaliteit van de informatie.
Het CRAAP Scoreformulier vind je bij "Documentatie" onder "Literatuuronderzoek"