Menu Zoeken English

Lean Library Access

Sneller toegang tot databanken, artikelen en e-books

Moeite met het vinden van de full-text van een artikel? Is toegang krijgen tot databanken lastig? De mediatheek heeft een tool die je hiermee helpt!

De Library Access browser extensie

Library Access is een uitbreiding (extensie) voor je webbrowser. Wanneer je deze installeert, krijgt je browser extra functies waar je veel aan hebt bij het zoeken naar informatie. In het kort: makkelijker toegang tot relevante sites en minder frustratie met betaalmuren en inloggen. Library Access biedt je de volgende voordelen:

Op de hogeschoolcampus heb je doorgaans automatisch toegang tot veel databanken. Daarbuiten moet je eerst inloggen. De Library Access extensie ziet echter wanneer je op een van 'onze' databanken terecht komt en logt je dan automatisch in. Handig!

  Voorbeeld: Installeer Library Access en ga naar JSTOR via Google (klik op het eerste zoekresultaat).

Soms heeft de ene databank alleen maar een samenvatting, terwijl in de andere wel het volledige artikel staat. Library Access stuurt je dan door naar die andere databank! Dit kan een Open Access bron zijn, of een databank van de mediatheek.

  Voorbeeld: Van SpringerLink naar het volledige artikel in ProQuest

Heb je Library Access geïnstalleerd en ga je naar Google Scholar of PubMed, dan krijg je meer directe links naar de volledige tekst van een artikel. In Scholar zie je dit aan de "Find@Hogeschool Rotterdam" links. In PubMed verschijnt een "HR START" knop bij ieder artikel. Hiermee kun je de volledige tekst inzien of aanvragen.

  Voorbeeld: Zoeken in Google Scholar
  Voorbeeld: Zoekactie in PubMed

Is een artikel niet beschikbaar, dan laat Library Access een link zien naar het IBL aanvraagformulier van de mediatheek. Zo kun je het met een paar clicks aanvragen. Voor studenten is dit niet gratis, maar altijd voordeliger dan het via de uitgever bestellen.

  Voorbeeld: Een niet-toegankelijk artikel

Ziet Library Access een ISBN van een boek waar de mediatheek een e-book van heeft dan krijg je een link direct naar dat e-book. Zo schaf je niet onnodig boeken aan, wanneer een e-book van de mediatheek ook voldoet. Daarnaast geeft de extensie tips wanneer je mogelijk op de verkeerde site aan het zoeken bent.

  Voorbeeld 1: Een orthopedie-boek op bol.com
  Voorbeeld 2: De KVK website

* Het automatisch inloggen is vooral buiten de hogeschoolcampus praktisch. De andere functies werken echter overal.

Toelichting

Installatie

In twee stappen of minder

Installeer je Library Access wanneer je op de hogeschoolcampus bent, dan hoef je helemaal niets te doen. De instellingen staan dan automatisch goed. Daarbuiten moet je alleen Hogeschool Rotterdam instellen bij "Select your library".

  • Tot andere bibliotheken heb je geen toegang, tenzij je daar studeert of lesgeeft. Als dit het geval is, kun je deze mogelijk instellen als "extra institute".
  • Bij "Show timer" kun je instellen of Library Access een teller moet laten zien die aangeeft wanneer een popup verdwijnt.

Beschikbaarheid

Library Access werkt met alle bekende webbrowsers op Apple en Microsoft Windows computers. Je kunt het niet gebruiken op mobiele webbrowsers (smartphones en tablets).

Hoe werkt het?

Groen licht

Deze browserextensie toont na installatie een icoontje in de bladwijzerbalk. Dit werkt min of meer als een stoplicht. Is het icoon groen ( library access groen ), dan ben je ingelogd. Bij een grijs icoon (  ) is de extensie inactief. Is het geel ( geel library access ikoon ), dan heeft de extensie een bericht of tip voor je. Via popup berichten kun je inloggen op databanken, e-books openen en full-text artikelen bekijken of aanvragen. Wanneer je nog niet ingelogd bent, word je eerst naar de Hogeschool Rotterdam, of SurfConext inlogpagina gestuurd.

Alleen voor toegang

Bedenk dat deze extensie je vooral helpt met toegang krijgen tot informatie. Je zoekstrategie helder krijgen en informatie verwerken moet je nog steeds zelf doen. Kijk hiervoor bij het stappenplan.

Hoe zit het met mijn privacy?

Je bent anoniem

Je kunt de Library Access browserextensie geheel anoniem gebruiken.  De extensie verzamelt geen persoonlijke gegevens. Ook bewaart de extensie geen IP-adres of het unieke ID van jouw PC. Bekijk het privacy-statement van Lean Library.

Andere methoden

Toegang tot databanken

Ook zonder deze extensie kun je natuurlijk toegang krijgen tot onze databanken vanaf thuis. Ga hiervoor naar de databankenlijst. Tip: gebruik de filteropties om de lijst te beperken tot het soort informatie dat je nodig hebt.

Toegang tot het volledige artikel

Naast de full-text mogelijkheden die de extensie biedt, kun je ook contact opnemen met de auteur van een artikel. Vaak is het geen probleem voor deze om je de volledige (pre-publish) versie toe te sturen, wanneer je daar beleefd om vraagt. Kun je geen e-mailadres vinden, probeer dan het volgende:

Voor docenten

Promotiemiddelen

Ben je enthousiast over deze extensie en wil je deze onder de aandacht brengen bij studenten? De mediatheek kan hier bij helpen!

  • Er is een flyer beschikbaar om uit te delen. Vraag ernaar bij een mediatheekbalie.
  • Voor lichtkranten hebben we een Library Access promo plaatje
  • De verkorte URL voor deze pagina is hr.nl/access. Gebruik deze in berichtgeving, gidsen, ELO, etc.

Neem contact op voor meer info

­čŹ¬

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen