Menu
    English

    Jouw studiekeuze

    Weet jij al wat je wilt?

    Veelgestelde vragen

    Bekijk onze Q&A-video's

    Weet je nog niet welke studie je wilt doen? Dit kun je doen:

    1. Breng je interesses en kwaliteiten in kaart. Kijk wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt. Op hr.nl/hulpbijstudiekeuze vind je hulpvragen die je daarbij helpen.
    2. Maak een studiekeuzetest op onze website. 
    3. Volg een studiekeuzeworkshop, onder begeleiding van een studiekeuzebegeleider.
    4. Check of je profiel aansluit. Heb je een havo/vwo-profiel? Op onze website kun je zien welke opleidingen je kunt volgen. Met een mbo 4-diploma heb je toegang tot alle opleidingen.
    5. Bezoek open dagen om een goed beeld te krijgen van de opleiding en de sfeer.

    Kijk op onze website voor nog meer handige tips en tools. Of neem contact op met onze studievoorlichters.

    Allereerst is het handig om te weten wat het verschil is tussen ‘proefstuderen’ en ‘meelopen’. Proefstuderen houdt in dat je bij een opleiding een speciaal programma volgt om een beter beeld te krijgen van de opleiding. Tijdens een meeloopdag loop je een dagje mee met studenten van de opleiding en volg je de vakken die ze op die dag krijgen. Onze opleidingen bieden op verschillende momenten in het jaar een proefstudeerweek aan. Bij sommige opleidingen kun je ook deelnemen aan een meeloopdag. Check voor meer info onze website: hr.nl/proefstuderen

    Een hbo-bachelor duurt meestal vier jaar en bevat vooral theorie. Een associate degree (AD) duurt twee jaar en is wat praktischer van aard. Na je bachelor kun je een master volgen. Bij een master specialiseer je je in je vakgebied en combineer je praktijk met onderzoek. Een master duurt meestal één tot twee jaar.

    Als je uitgaat van mbo niveau 4, is een AD niveau 5, en een bachelor niveau 6. Een master is niveau 7.

    Heb je een associate degree? Dan kun je doorstromen naar een bacheloropleiding. Normaal duurt een bachelor vier jaar, maar met een AD-diploma van Hogeschool Rotterdam kun je een snellere route volgen binnen de hogeschool.

    Bij een voltijd opleiding ga je vier tot vijf dagen per week naar school. Bij de deeltijd variant combineer je leren met werken: je bent één dag per week op school en werkt daarnaast in een relevante baan.

    Bij een duale opleiding volg je eerst twee jaar de voltijd bachelor en combineer je vanaf het derde jaar het leren met werken. Vanaf dan ga je dus minder naar school dan in het eerste en tweede jaar. 

    Als je studeert aan een hogeschool, betaal je per studiejaar collegegeld. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per jaar. Met de Collegegeldwijzer zie je welk collegegeldtarief voor jou geldt. Daarnaast heb je ook kosten voor lesmateriaal, zoals boeken, readers en andere materialen. Deze kosten zitten niet in het collegegeld inbegrepen en moet je apart betalen.

    De studiekeuzecheck is een kort matchingstraject tussen jou en de opleiding. Na je aanmelding doorloop je deze check om te zien of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. De inhoud van de check verschilt per opleiding.

    Met de studiekeuzecheck leert de opleiding jou beter kennen en kan ze je een advies geven. Dit advies kan positief of negatief zijn.

    Meld je je voor 1 mei aan, dan is de uitslag van de studiekeuzecheck niet bindend. Na 1 mei gelden strengere regels: je kunt dan een bindend negatief advies krijgen. Bij zo’n advies mag je helaas niet met de opleiding starten. Wil je zeker weten dat je kunt starten? Meld je dan voor 1 mei aan. 

    1. Heb je nog geen open dag bezocht? Dan is het zeker een goed idee om dat alsnog te doen. Zo proef je de sfeer van een opleiding en krijg je een beter beeld.
    2. Heb je wel een open dag bezocht? Probeer dan eens een dag proefstuderen. Tijdens zo’n dag volg je een speciaal programma bij de opleiding, zodat je echt kunt ontdekken of het bij je past.
    3. Neem contact op met onze studentambassadeurs. Zij kunnen je uit eigen ervaring vertellen hoe het is om bij Hogeschool Rotterdam te studeren. Op hr.nl/ambassadeurs vind je een overzicht van alle ambassadeurs per opleiding. Je kunt ze mailen of een berichtje sturen via Instagram.

    Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen toelaatbaar diploma? Dan kun je meedoen aan het Toelatingsonderzoek 21+. Hiermee laat je zien dat je genoeg kennis hebt voor de hbo-opleiding. Als je slaagt, ben je toelaatbaar.

    Zo werkt het:
    Stap 1: Meld je aan via Studielink voor de opleiding die je wilt doen. Volg de stappen op www.hr.nl/21plus en sla het onderdeel ‘vooropleiding’ over. Kies voor het colloquium doctum/de 21+ toets.

    Stap 2: Na ontvangst van je aanmelding ziet de hogeschool dat je geen diploma hebt en 21+ bent. Je krijgt een e-mail met uitleg over hoe je mee kunt doen aan het Toelatingsonderzoek 21+.

    Stap 3: Je maakt het toelatingsonderzoek. Dat bestaat uit twee onderdelen: een examen begrijpend lezen en examens die passen bij de opleiding van jouw keuze.

    Je moet minimaal een 5,5 halen per vak. Bij een onvoldoende mag je één keer herkansen. Voor sommige vakken is er een voorbereidingscursus. Meer info en de kosten vind je op www.hr.nl/21plus.  

    Een numerus fixus betekent dat een opleiding een maximaal aantal studenten toelaat. Stel: er zijn zestig plekken, dan mogen er ook maar zestig studenten starten. Zijn er meer aanmeldingen, dan volgt een selectieprocedure.

    Opleidingen doen dit bijvoorbeeld om te voorkomen dat er te veel mensen in één richting afstuderen, waardoor de kans op een baan kleiner wordt voor afgestudeerden. Of omdat er te weinig stageplekken zijn.

    Je aanmelden voor studies met een numerus fixus doe je via Studielink, net als bij andere opleidingen. Het verschil is dat je je eerder moet aanmelden: bij opleidingen met een numerus fixus is de deadline 15 januari, in plaats van 1 mei. Dit is vanwege de selectieprocedure.

    Op www.hr.nl/deadlines zie je welke opleidingen van Hogeschool Rotterdam een numerus fixus hebben.

    Dat verschilt per opleiding. Je kunt bijvoorbeeld een kennistoets krijgen of uitgenodigd worden voor een motivatiegesprek. Op de pagina van de opleiding vind je onder ‘selectie en aanmelden’ hoe het precies werkt.

    Op 15 april krijg je via Studielink je rangnummer. Dat nummer bepaalt of je binnen de selectie valt. Zijn er bijvoorbeeld 60 plekken en ben je nummer 42, dan heb je een plek. Ben je nummer 85, dan ben je niet geselecteerd.
    Je hebt veertien dagen om je plek te accepteren via Studielink. Doe je dit niet, of haal je je eindexamen niet? Dan gaat de plek naar iemand anders. Zo kunnen kandidaten met een hoger rangnummer alsnog een plek krijgen.

    Ben je niet geselecteerd? Dan kun je je volgend jaar opnieuw aanmelden. Op de website van de opleiding staat hoe vaak je mag meedoen aan de selectie. Bij de meeste opleidingen is dat maximaal drie keer.

    Je kunt alsnog toegelaten worden tot de opleiding door het Onderzoek deficiëntie succesvol af te ronden. Na je aanmelding via Studielink bekijkt de hogeschool of jouw profiel en vakkenpakket aansluiten op de opleiding. Is dat niet zo, dan krijg je een mail met uitleg over het Onderzoek deficiëntie en hoe je daaraan mee kunt doen.

    Het onderzoek bestaat uit een examen in het vak (of de vakken) die je mist. Je moet per vak minimaal een 5,5 halen. Haal je dat niet, dan mag je één keer herkansen. In je hogeschoolaccount vind je de examenstof en oefenexamens. Voor sommige vakken is er ook een voorbereidingscursus.

    Heb je alle vakken met minimaal een 5,5 afgerond én voldoe je aan de andere toelatingsvoorwaarden? Dan ben je toelaatbaar tot de opleiding. Meer informatie over het onderzoek en de kosten vind je op www.hr.nl/deficienties.

    Als je een buitenlands diploma hebt dat vergelijkbaar is met het vereiste Nederlands diploma, kun je een opleiding volgen aan Hogeschool Rotterdam. Je moet wel eerst aantonen dat je het Nederlands voldoende beheerst. Dat heet het Onderzoek NT2.

    Je meldt je aan via Studielink, volgens de stappen op www.hr.nl/buitenlandsdiploma, onder ‘aanmelden’. Na je aanmelding controleert de hogeschool je diploma. Als het op mbo-4/havo/vwo-niveau wordt gewaardeerd, ben je toelaatbaar.

    Daarna moet je je beheersing van Nederlands aantonen op niveau B2. Je ontvangt een e-mail met uitleg over het NT2-onderzoek, dat bestaat uit lezen, schrijven en een mondeling examen. Voor elk onderdeel moet je minimaal een 5,5 halen om door te gaan. Bij een onvoldoende mag je één keer herkansen. Voor het onderzoek NT2 kun je bij Hogeschool Rotterdam ook een voorbereidingscursus volgen. 

    Heb je alle onderdelen gehaald en voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan ben je toegelaten. Meer info en kosten vind je op www.hr.nl/buitenlandsdiploma.

    Bij de meeste opleidingen kun je alleen in september starten. Sommige opleidingen hebben ook een extra instroommoment in februari. Op www.hr.nl/deadlines zie je welke dat zijn. 

    Stap 1: Check tot wanneer je je kunt aanmelden. Dit vind je op www.hr.nl/deadlines.

    Stap 2: Als je nog geen DigiD hebt, vraag je die aan via www.digid.nl. Houd er rekening mee dat de verwerking van je aanvraag ongeveer een week duurt.

    Stap 3: Meld je aan via www.studielink.nl. Log in met je DigiD en maak een profiel aan met je persoonlijke gegevens. Daarna meld je je aan voor de hogeschool en opleiding van je keuze. Je aanmelding wordt doorgestuurd naar de hogeschool. Binnen een week krijg je daarvan een bevestiging.  

    Na je aanmelding via Studielink krijg je binnen twee weken een e-mail met je inloggegevens voor je hogeschoolaccount. Hiermee kun je inloggen op Mijn HR (de app of mijn.hr.nl) en op Hint, het intranet van je opleiding. Geen mail ontvangen? Check dan je spam.

    In Mijn HR volg je de status van je aanmelding. Zorg dat je uiterlijk 31 augustus aan alle toelatingsvoorwaarden voldoet, inclusief het betalen van je collegegeld.

    Benieuwd naar je rooster, boekenlijst of introductieweek? Deze informatie staat op Hint bij jouw opleiding, onder ‘Studiestart’. In Mijn HR vind je het onder ‘Mijn opleiding’ > ‘Startgids’.

    Let op: vanaf nu ontvang je berichten van de opleiding via je schoolmail. Houd deze dus goed in de gaten.

    Ja, tot en met de maand augustus kun je jouw aanmelding gratis intrekken via Studielink.nl. Log in met je DigiD en ga naar het tabblad 'Opleidingen'. Daar zie je voor welke opleiding(en) je een inschrijvingsverzoek hebt ingediend. Je kunt het verzoek daar eenvoudig annuleren.

    Hier zijn vier handige tips voor als je specifieke informatie over een opleiding zoekt:

    1. Bekijk de opleidingspagina op de website. Elke opleiding heeft een eigen pagina met informatie over vakken, de opbouw, stage en toelatingsvoorwaarden.
    2. Veel opleidingen hebben een Instagram- of TikTok-account. Zo krijg je een beter beeld van de sfeer en inhoud. De links naar deze accounts staan op de opleidingspagina.
    3. Op www.studiekeuze123.nl kun je opleidingen met elkaar vergelijken. Hier vind je ook  tevredenheidspercentages van huidige studenten.
    4. Neem contact op met een studentambassadeur. Zij geven een goed beeld van de opleiding. Op hr.nl/studentambassadeurs staat een overzicht van alle ambassadeurs per opleiding.

    Je kunt bij Hogeschool Rotterdam een cursus Heroriëntatie doen. In deze online cursus ga je je op zoek naar jouw interesses, talenten en toekomstwensen. Dat doe je in een klein groepje, onder begeleiding van een studiekeuzebegeleider. Je leert wie je bent, waar je goed in bent en wat je wilt gaan doen. Met behulp van testen, oefeningen en informatiemateriaal word je stap voor stap begeleid bij je persoonlijke zoektocht. En er doen ook andere studenten mee. Zij kunnen jou eventueel helpen. Handig, toch? 

    Kijk voor meer info op www.hr.nl/studiekeuze  

    Contact over je studiekeuze

    Chat, app, mail, bel of kom langs!

       Chat of app met ons via de chatknop bovenaan de pagina
       Bel ons: (010) 794 4400
    Maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uur

       Kom langs bij onze balie op locatie Museumpark
    Je bent welkom van maandag t/m donderdag van 10.00 - 17.30 uur.  

       Stuur een e-mail
       Gebruik het contactformulier

    Inloggen