Menu
    English

    Aansluiting vo/mbo naar Hogeschool Rotterdam

    Samen werken aan een betere aansluiting

    Hogeschool Rotterdam vindt een intensieve samenwerking met het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in de regio belangrijk. Het doel is duidelijk: we willen het studentsucces van havisten en mbo’ers in het hbo vergroten en de uitval verminderen. Hierbij is kennisdeling en samenwerking tussen vo- en mbo-instellingen en Hogeschool Rotterdam waardevol en noodzakelijk ter verbetering van de wederzijdse invulling van het onderwijs.

    In onze samenwerking met het vo en mbo richten we ons op de drie aansluitingspijlers:

    • Het kiezen (Loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB) - SLC)
    • Het kunnen (aansluiting op (Hbo-)vaardigheden)
    • Het kennen (vakinhoudelijke aansluiting, met name de vakken: Nederlands, wiskunde en (bedrijfs)economie)

    Samenwerkingsverbanden

    De noodzaak om samen te werken om de aansluiting vo/mbo naar hbo te verbeteren is nog steeds groot in de Rotterdamse regio. Een groot deel van de instroom is niet succesvol en valt uit of switcht van opleiding. Vaak gaat talent verloren door een verkeerde aansluiting van het vo/mbo naar het hbo en wordt het potentieel van jongeren niet volledig benut. In dat kader werken wij samen met het vo en mbo.

    Samenwerking met het voortgezet onderwijs

    Met het vo uit de regio werken we intensief samen. Dit hebben we sinds 2014 georganiseerd binnen het samenwerkingsverband ‘Samen werken aan een betere aansluiting vo-ho’. Inmiddels zijn ruim 60 vo-scholen, de Rotterdamse hbo-instellingen (Codarts, Hogeschool InHolland, Thomas More Hogeschool en Hogeschool Rotterdam) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (sinds 2019) aangesloten. 

    Alle informatie over het samenwerkingsverband vo-ho vind je op het platform vo-ho 010.

    Samenwerking met het mbo

    Met de Rotterdamse en regionale mbo-instellingen (roc’s en vakscholen) onderhouden wij intensief contact. Hiermee willen we de samenwerking op de aansluitingsthema’s bevorderen en het studiesucces van instromende mbo’ers vergroten. In de samenwerking zijn al veel producten en activiteiten ontwikkeld.

    Doorstroomwijzer mbo-hbo

    Met de doorstroomwijzer mbo-hbo begint een student beter voorbereid aan het hbo. Hierin staat beschreven hoe een student de lessen het beste kan volgen en zich voorbereidt op een tentamen en er staan tips over plannen, slim studeren en samenwerken. Kortom: alle belangrijke informatie over studievaardigheden en (basis)vakken als Nederlands, Engels en wiskunde. Klik hier voor de doorstroomwijzer.

    Wat doen wij?

    Regie op opleidings-/sectoroverleggen

    Wij adviseren bij bestaande mbo-hbo opleidings-/sectoroverleggen en initiëren het overleg, daar waar het nog niet plaatsvindt. Het doel van deze overleggen, waaraan verwante, regionale mbo-hbo-opleidingen deelnemen, is samen te werken op de aansluitingspijlers en in te spelen op regionale en landelijke ontwikkelingen.

    Keuzedelen voorbereiding hbo

    In onze contacten met het mbo stimuleren wij de samenwerking bij de keuzedelen voorbereiding hbo. Binnen de nieuwe kwalificatiestructuur (2016) kunnen mbo-opleidingen keuzedelen voorbereiding hbo aanbieden. Met als doel mbo-studenten beter voor te bereiden op het hbo en hun studiesucces te vergroten. Keuzedelen bieden veel mogelijkheden om de aansluiting mbo-Hogeschool Rotterdam te verbeteren en samenwerking te bevorderen en borgen.

    Loopbaanontwikkeling mbo-hbo

    Een goede, aansluitende loopbaanbegeleiding kan een bijdrage leveren aan de verbetering van het studiesucces van de mbo-student in het hbo. ‘Aan de slag met LOB in de overgang van mbo naar hbo’ is door de Rotterdamse mbo- en hbo-instellingen geschreven en geeft visie en handvatten voor een doorlopende leerlijn LOB vmbo-mbo-hbo. Een praktisch document voor iedereen binnen het mbo en Hogeschool Rotterdam die betrokken is bij de studievoorlichting, studiekeuzecheck en/of studieloopbaanbegeleiding.

    Mbo-hbo Nederlandse taalvaardigheid

    Taalvaardigheid is een voorwaarde voor studiesucces in het hbo. Kennis over elkaars vakonderwijs, uitwisseling van ervaringen en aanhaken bij regionale en landelijke initiatieven zijn van belang voor een doorlopende leerlijn taalvaardigheid. In het Regionaal taalplatform mbo-hbo wordt dit gedaan en activiteiten en producten geïnitieerd. Een voorbeeld van een product is de publicatie: 'Mbo-hbo: dat is andere taal!'. Wij onderhouden dit overlegorgaan in samenwerking met collega’s uit het mbo. 

    Je kunt contact met ons opnemen via aansluiting@hr.nl