Menu
    English

    Diversiteit & inclusiviteit

    Hogeschool Rotterdam wil dat iedereen zich gehoord en gezien voelt

    Toon:

    Wat is diversiteit en inclusie?

    Het verschil tussen diversiteit en inclusie

    Diversiteit is een feit. Geen mens is hetzelfde, iedereen is uniek.

    Inclusiviteit is een keuze van de omgeving. Inclusie binnen een klas, een organisatie en de samenleving is de mate waarin je als persoon mee doet, meetelt en mee mag beslissen ongeacht jouw unieke persoonskenmerken zoals wie je bent, hoe je eruit ziet, wat je geloof, je gender- of culturele identiteit is.

    Het gaat om de gelijkwaardigheid en niet 'langs' elkaar heen leven

    Inclusie creëer je met zijn allen. Iedereen heeft een individuele verantwoordelijkheid in het accepteren van en zich verplaatsen in de medemens en daarmee ook een verantwoordelijkheid in het realiseren van een inclusieve en veilige omgeving. Een veel voorkomende valkuil is dat de meerderheid aanpassing wenst van de minderheidsgroep. Echter vergt inclusie inzet van zowel de minderheid als de meerderheid. Indien die gelijkwaardigheid er niet is, is het geen inclusie maar feitelijk een vorm van ‘langs’ elkaar heen leven zoals segregratie of uitsluiting. Ook integratie is geen inclusieve samenwerkingsvorm omdat de minderheidsgroep zich aanpast aan de meerderheid en hierdoor niet voor de volle 100% zichzelf kan zijn.

    Illustratie uitsluiting vs segregatie

    Waarom is D&I belangrijk?

    Diversiteit en inclusiviteit bevorderen het begrip tussen verschillende groepen mensen, stimuleren creativiteit en innovatie, verbeteren de werkomgeving en vergroten de kansen voor iedereen (studenten en medewerkers)  om optimaal te gedijen. Het is daarmee een belangrijk onderwerp dat inzet, bewustwording, educatie en actie van individuen en organisaties vereist om gelijke kansen en rechtvaardigheid op vele onderwerpen, als arbeid, onderwijs, cultuur, en beleid voor iedereen te vergroten.